Amigoe | Zorgen over kosten voor Curaçaose VS-studenten

Zorgen over kosten voor Curaçaose VS-studenten

Zorgen over kosten voor Curaçaose VS-studenten

WILLEMSTAD — Nu weer een groep Curaçaose jongeren naar de Verenigde Staten is vertrokken en er anderen op het punt staan om af te reizen naar de VS om daar te gaan studeren, wordt er openlijk getwijfeld of dit wel een goed alternatief is voor studeren op Curaçao of in Nederland.

Zowel onafhankelijk parlementslid Omayra Leeflang als de voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK) Billy Jonkheer trekt dit alternatief in twijfel. Volgens beiden jaagt studeren in de Verenigde Staten de Curaçaose jongeren en hun ouders meer op kosten.

Elke jongere die in de Verenigde Staten wil studeren kan van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) een bedrag van 12.000 dollar per jaar als studielening ontvangen. De studenten kunnen daarboven op nog eens extra 3000 gulden lenen. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang zegt nu dat dit bedrag bij lange na niet voldoende is.

In een verklaring geeft het parlementslid aan benaderd, te zijn door verschillende ouders wiens kinderen in de VS studeren. “De 15.000 dollar die een jongere per jaar mag lenen, wordt vaak in z’n geheel opgeslokt door het hoge collegegeld van sommige onderwijsinstellingen. Er zijn plekken waar het collegegeld zelfs meer dan 15.000 dollar bedraagt.” De jongeren en hun ouders moeten zelf de rest van de verblijfs- en levensonderhoudskosten ophoesten.

De situatie wordt ernstig voor de ouders die het niet zo breed hebben. “ De kinderen mogen niet werken. Ze zijn afhankelijk van wat de ouders hun opsturen.” Daarbij waarschuwt Leeflang voor bijkomende problemen. “In de vakantieperiode moeten de kinderen weg van de campus waar ze een kamer hebben. De studenten worden gedwongen om naar Curaçao terug te komen. Dit brengt extra kosten met zich mee. Extra kosten die de ouders moeten dragen.”

Toch moet de beschuldigende vinger niet alleen naar SSC wijzen. Leeflang geeft ook aan dat de ouders van te voren worden gewaarschuwd. Het parlementslid verwijst naar een passage op de website van SSC. Daarin stelt de stichting: “het bedrag dat SSC geeft, is echter niet altijd voldoende om alles van te betalen. Naast de studiefinanciering moeten de ouders ook bijdragen. Je kunt ook op zoek gaan naar sponsering van een bedrijf of een zogenoemd ‘Scholership’ aanvragen bij de desbetreffende school. Indien een student voor een onderwijsinstelling kiest waarvan de kosten hoger liggen dan het financieringsbedrag van de SSC, dan dienen ouders een verklaring te tekenen dat zij het verschil hiervan voor hun rekening kunnen en zullen nemen.” De vraag is of alle ouders hiervan wel op de hoogte zijn als ze hun kind voor een studie naar de Verenigde Staten laten afreizen.

Door deze hoge extra kosten is het studeren in de regio geen alternatief voor KvK-voorzitter Billy Jonkheer. Hij vindt het toch nog altijd beter om Curaçaose jongeren naar Nederland te sturen om te gaan studeren. De kosten die zij hebben aan het eind van hun studie zijn nog altijd minder dan die van jongeren die naar de Verenigde Staten gaan. “Alleen voor iemand die topsporter wil worden is de VS beter.” Het blijft een feit dat voor een aantal jongeren die naar de Verenigde Staten afreizen, de ouders niet voldoende geld hebben om hun studietraject te betalen. Omayra Leeflang wil nu van de minister van Onderwijs Irene Dick (PS) weten wat SSC gaat doen om ouders beter voor te bereiden.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Zorgen over kosten voor Curaçaose VS-studenten

  1. Abraham Mossel

    Leeflang ))))))))))))))))))))))))00000000000000000000000))))))))))))))))))) reisje OP 50.000,00 Pekin. Martina voetje op lijntje. nooit meer wat ge presteert , nieges kusjes ik ben zo blij zo blij .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *