Amigoe | Wederom 12 jaar geëist tegen chauffeur Caracasbaai-moord

Keith ‘Gamba’ Godwin

Keith ‘Gamba’ Godwin

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie verzocht de rechter afgelopen donderdag de straf die Keith ‘Gamba’ Godwin (28, uit St. Kitts) in eerste aanleg opgelegd heeft gekregen in de moordzaak ‘No Limit’ – een voortvloeisel uit het onderzoek Magnus – te bevestigen. Zoals bekend werd Godwin eerder veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de dood van Raikel Conception op 27 januari 2013 bij Caracasbaai.

Godwin heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de moord. Hij zou de bestuurder van de vluchtauto zijn geweest en Elvis ‘Monster’ Kuwas heeft de man neergeschoten. Hij kreeg voor deze moord en voor de moorden op Lionel Arnaud in 2012 en Helmin Wiels in 2013 levenslang.

Kuwas heeft eerder belastende verklaringen afgelegd tegen Godwin. Hij verklaarde dat hij de chauffeur was, en eerder ook dat Godwin de schutter was. Zijn vrouw Monalisa en vriendin Suzy R. hebben ook belastende verklaringen afgelegd tegen hem. Zo verklaarde zowel Kuwas als Monalisa dat wijlen moordverdachte Luigi ‘Pretu’ Florentina – die zelfmoord pleegde in zijn cel in Barber terwijl het onderzoek naar de moord op Wiels liep – 75.000 gulden had betaald voor de moord op Conception.

Ook verklaarden beiden dat het moordwapen, dat ook bij de moord op Wiels is gebruikt, van Godwin was.

Verder verklaarde R. dat Kuwas haar naar Caracasbaai meenam om haar de moordplek te wijzen. De raadsvrouw voerde eerder al aan dat de verklaringen van R. niet gebruikt mogen worden, daar ze spoorloos is en dus niet beschikbaar voor vragen van de verdediging.

Ze verzocht de rechter in eerste aanleg eerder om ook de verklaringen van Kuwas niet als bewijs te gebruiken, aangezien hij eerder had aangegeven dat hij alles over de moord had verteld om iedereen op een dwaalspoor te brengen. De raadsvrouw benadrukte dat de belastende verklaringen tegen Godwin en de WhatsApp voice-notes tussen Kuwas en Suzy R. van één bron afkomstig zijn en dat dus niet zomaar aangenomen kan worden dat Godwin Conception om het leven heeft gebracht.

De rechter heeft hierbij overwogen dat de mededelingen en verklaringen van R. en van Kuwas’ echtgenote Monalisa met elkaar overeenkomen en ook in de genoemde voicenotes, waarvoor zij een zeer aannemelijke en zelfde uitleg geven.

Tevens heeft Kuwas voice-notes naar zijn vriendin R. gestuurd kort voor, ten tijde van en kort nadat het delict had plaatsgevonden en heeft daarbij gedetailleerd bericht over wat er zich op verschillende momenten bij Caracasbaai heeft afgespeeld.

De opmerking van Kuwas, dat hij dat deed om iedereen op een dwaalspoor te brengen, is voor de eerste rechter ongeloofwaardig. Die kon geen enkele reden bedenken waarom Kuwas toen dit verhaal zou hebben verzonnen.

Gelet hierop oordeelde de rechter dat de verklaringen van de getuigen Suzy R. en Monalisa en de voice-notes in voldoende mate als betrouwbaar kunnen worden aangemerkt en daarmee ook als bewijs in deze zaak kunnen worden gebruikt.

De verklaring van Godwin – dat hij onschuldig is en dat hij in al de maanden dat hij op het eiland was nooit zelf heeft gereden, omdat hij Curaçao niet kent – vond de rechter ongeloofwaardig en in strijd met de verklaringen van getuigen, die hem achter het stuur hadden gezien.

Of de drie rechters van het hof dit oordeel delen, wordt later bekend. Volgens Godwin heeft Kuwas belastende verklaringen afgelegd omdat hij een ‘deal’ heeft gesloten met het OM. Kuwas heeft echter afgelopen donderdag tijdens een getuigenverhoor via een video-conference zijn verklaring ingetrokken.

Het Openbaar Ministerie is wel overtuigd van de schuld van Godwin. Wat dit voor de toekomst van Godwin zal betekenen, moet nog blijken. De beslissing van de drie rechters van het hof wordt in april uitgesproken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *