27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Wat in Nederland als afvalproduct geldt, is hier toegestaan’

HomeMediaAmigoe | ‘Wat in Nederland als afvalproduct geldt, is hier toegestaan’
Andante : wegmengen van giftige en kankerverwekkende stoffen
Onderzoek Andante : wegmengen van giftige en kankerverwekkende stoffen

WILLEMSTAD — “Wij doen niets tegen de regels in. Vandaar dat wij ook verbaasd zijn over deze acties”, zegt de directeur van Asphalt Lake Recovery (ALR) Jason Debrot tegenover de Amigoe, een dag na de huiszoekingen bij hem en de voormalig directeur en bij het bedrijf zelf.

“De verbranding van stookolie/brandstof, die hier in de regio en op het eiland conform de wetgeving is toegestaan, valt in Nederland door scherpe wetgeving en strenge milieueisen onder een ‘afval’-etiket.”

Karel Aster, die sinds vijf jaar geen directeur meer is van ALR, zegt als oud-directeur geen inzage te hebben in de operationele bedrijfsvoering en dat hij slechts nog een kleine aandeelhouder is. Wel geeft hij aan dat er in het verleden weleens eerder vragen over dit onderwerp gesteld zijn door Nederland en België die in samenspraak met de Milieudienst en een lokaal milieuonderzoeksbureau geheel door ALR zijn beantwoord.

Van de zeven doorzoekingen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie in Nederland, naar het mengen van gevaarlijke afvalstoffen in stookolie en de doorverkoop daarvan op het eiland, waren er drie aan ALR gerelateerd. Dit bedrijf houdt zich bezig met de ontginning van het Asfaltmeer.

Er zijn gisteren geen arrestaties verricht, maar wel veel documenten in beslag genomen en monsters genomen voor nader onderzoek. Vanuit Nederland was er een verzoek om rechtshulp gekomen binnen een omvangrijker onderzoek, Andante genaamd, en zowel een rechter-commissaris als een officier van justitie hebben lokaal steun verleend.

Debrot:

“Wij voldoen aan alle lokale en regionale wetgeving/regels. Wat in Nederland als afvalproduct geldt, conform de aldaar heersende wetgeving en strenge milieuregels, is in de regio en op het eiland toegestaan. Wij voldoen dus geheel aan de lokale wetgeving. Aangezien wij al onze producten aan buitenlandse afnemers afzetten middels het ‘Free on Board’ (FOB)-principe, wat inhoudt dat zodra het product aan boord van het schip wordt geladen, dragen wij daar geen verantwoordelijkheid meer voor. Het door ons geleverde product wordt al vanaf 2011, vanaf jetty 10 door schepen gebunkerd. Wij leveren bijvoorbeeld ook niet aan de raffinaderij, de BOO-energiecentrale of Aqualectra, dit simpelweg omdat daarvoor geen infrastructuur voorhanden is. De afname van ons product vindt uitsluitend bij jetty 10 plaats”,

aldus Debrot, die benadrukt dat een sales-contract van ALR specifiek een clausule bevat waarin het voornoemde omschreven staat.

Bijzonder overrompeld

Oud-directeur Karel Aster is ‘bijzonder overrompeld’ door de huiszoeking bij hem thuis. “Ik begrijp niet waarom er met zo’n overmacht aan politie – zelfs recherche uit Nederland – en een rechter-commissaris, met inzet van zoveel kostbare middelen, men zo te werk is gegaan. Er werd in mijn ondergoedlade gegraaid en er werden zelfs dekseltjes van potjes gelicht. Als men iets had willen weten, of documenten heeft willen krijgen, had dit ook anders, subtieler gekund.” Hij verwijst daarbij naar de vragen die in het verleden door Nederland en België zijn gesteld en die beantwoord zijn in samenspraak met de Milieudienst en een lokaal milieuonderzoeksbureau. Aster stelt verder dat ALR ‘niets te verbergen heeft’. “Aangezien ik bij de oprichting van het project betrokken was, weet ik dat de processen van ALR gecontroleerd zijn en 100 procent betrouwbaar zijn. Anders zou het bedrijf zich toch ook aan gigantische claims blootstellen.”

ALR heeft via een advocatenkantoor een persverklaring doen uitgaan.

“ALR wint asfalt uit het Asfaltmeer en maakt van dat asfalt met behulp van een mengbrandstof stookolie, de zogenoemde Fuel Oil No. 6, die zij verkoopt op de internationale markt. ALR begrijpt dat het onderzoek van het Nederlandse OM zich uitstrekt naar mogelijke overtreding van milieuvoorschriften in Nederland door een buitenlandse klant. ALR staat daar geheel buiten”,

aldus de persverklaring. Het product van ALR dat op Curaçao wordt vervaardigd, wordt volgens het persbericht aan diverse buitenlandse partijen verkocht en voldoet volledig aan van toepassing zijnde internationale voorschriften (ISO normen).

ALR benadrukt dat de exploitatie van het Asfaltmeer voor Curaçao ‘een zeer belangrijk milieuproject is’ waarmee een al lang bestaande, ernstige milieuvervuiling wordt aangepakt. Ook wordt gesteld dat ALR volledige medewerking aan het onderzoek verleent en dat ook in de toekomst zal blijven doen.

De huidige ALR-directeur Debrot geeft verder aan dat wat er in de regio en op het eiland verstookt wordt aan stookolie/brandstof, overeenkomt met het product dat door ALR geleverd wordt.

“Zo worden in landen zoals Panama – dat zoals bekend een sterke scheepvaartindustrie heeft – Venezuela en de Dominicaanse Republiek zelfs zwaardere ‘pitch’-oliën (afgewerkte olie) verstookt, bijvoorbeeld in boilers die voor de productie van beton worden ingezet. Ook lokaal verbrandt de Isla pitch-olie en zijn er ook andere bedrijven die hele zware olie verbranden. Wij gebruiken geen chemicaliën maar wel bijvoorbeeld ‘slob’-olie. Slob ontstaat als bezinksel van brandstof in schepen. Als het slob op het schip eenmaal met water wordt uitgespoeld, levert dit een mengsel van olie en water op. Dit wordt door ons opgehaald en als verdunner gebruikt voor hetgeen uit het Asfaltmeer komt.

Natuurlijk zal men in Nederland een blend met een grotere aanwezigheid van metalen – die in het Asfaltmeer aanwezig zijn en door de Nederlandse multinational Shell zijn achtergelaten – als afval bestempelen. Maar het product voldoet aan onze wettelijke normen.”

Over het feit dat Debrot in 2008 in opspraak raakte omdat hij als oud-trader en -advisor voor internationale bunkeractiviteiten bij Curoil, bij het OM was aangeklaagd in de kwestie die als ‘toko in supermarkt’ werd omschreven, zegt hij:

“Ik heb deze zaak in 2010 of 2011 gewonnen en heb zelfs de proces- en advocatenkosten vergoed gekregen. Dat is alles wat ik daar over wil zeggen.”

Debrot stelt verder dat de producten van ALR al jarenlang een afname van internationale multinationals kennen. Hij legt uit dat voordat een verkoop plaatsvindt, er altijd een onafhankelijke monsteranalyse plaatsvindt.

“Er worden monsters afgenomen die de kwaliteit van de te leveren lading uitwijzen. Hierop wordt met de klant een prijs afgesproken. Net zoals je bijvoorbeeld voor een KIA minder betaalt dan voor een BMW, betaalt men meer voor een betere kwaliteit, die vooraf middels analyse in onafhankelijke laboratoria – of in de VS of in Panama – wordt bepaald.

Nogmaals, we hebben geen Nederlandse klanten en slechts één Belgische klant en vanwege het FOB-principe weten wij niet wat een klant vervolgens met zijn lading doet.”

‘Isla niet betrokken

De woordvoerder van de Isla-raffinaderij, Kenneth Gijsbertha, laat op de vraag of de raffinaderij producten van ALR afneemt, het volgende weten:

“Nee, Isla koopt geen enkel product van ALR en verkoopt ook geen enkel product aan dit bedrijf.”

Bron: Amigoe

9 reacties

  1. de vraag is niet dat het schadelijk is maar meer wie verdient er aan, worden op deze manier produkten verkocht van de ALR en de ISLA voor een illegaal potje.
    word er een duidelijke winnings proces bij gehouden. Is het asfalt meer al duidelijk kleiner geworden tenslotte zijn ze al 5 jaar bezig.Of is dit een manier om rest materiaal van de ISLA via ALR illegaal te verkopen en zo bepaalde machthebbers hun bankrekeningen te vullen.

  2. Iedereen heeft het over kankerverwekkende stoffen, maar welk petroleumproduct is niet kankerverwekkend? Zelfs bewerkt vlees is kanker verwekkend. En wat dacht men van het gifschandaal van Probo Koala?
    Het asfaltmeer moet opgeruimd worden en als er landen er zijn die het bewerkt of onbewerkt willen kopen, waarom niet? Als het maar geen derde wereld landen zijn, want die kunnen het niet verwerken.

  3. ‘Meneer u heeft weliswaar een BMW besteld maar gezien de specificaties overeenkomen leveren wij u deze KIA’. Vandaar de ophef!

  4. Ook R-22 is hier nog gewoon toegestaan, terwijl het in grote delen van de wereld al geruime tijd is verboden.
    Dus een R-22 apparaat van NL naar Curacao verschepen zou men wellicht in Nederland aan kunnen merken als een milieu delict, terwijl het hier volledig volgens de wet is.
    Zo ook ALR, ISLA en al die andere zware vervuilers.
    ISLA zou in vrijwel de gehele wereld niet op deze wijze mogen draaien, maar hier wel, althans men doet het gewoon, de regering kijkt de andere kant uit.
    En ALR ?
    In ieder geval wordt het opgeruimd en ik heb altijd begrepen dat het in schepen werd afgevoerd richting China. Dus waarom nu dan ineens die ophef ?

  5. ‘Mijn naam is haas’ zegt Jason Debrot, ‘de garantie voor het ALR-product geld tot aan de deur’ (FOB-principe). Oud-directeur Karel Aster had liever een aangekondigd bezoek die hij samen met de Milieudienst en een lokaal milieuonderzoeksbureau had kunnen voorbereiden. De vraag is echter of de wettelijke normen waar Debrot het over heeft gelijk aan ‘van toepassing zijnde internationale voorschriften (ISO normen)’. Zoja, hoe is het dan mogelijkdat pas na analyse van de kwaliteit van de te leveren lading, prijsafspraken worden gemaakt (KIA of BMW). Het product voldoet of voldoet niet aan de norm.

    Dan is er nog ‘asfaltverwerkingsdeskundige’ Herman Piso. Piso zegt aanwijzingen te hebben dat asfalt van het asfalt meer niet met diesel, maar met mogelijk giftige en kankerverwekkende stoffen wordt verdund tot stookolie. Het wegmengen van dit soort stoffen is zeker ook volgens wettelijke normen (ISO). Dus er is helemaal biets aan de hand met dit ‘voor Curaçao zeer belangrijk milieuproject’. De recherche uit Nederland en de rechter-commissaris hadden gewoon zin in een caribische vakantie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties