33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Voorstellen belastinghervorming naar Staten

HomeMediaAmigoe | Voorstellen belastinghervorming naar Staten
Voorstellen belastinghervorming naar Staten
Voorstellen belastinghervorming naar Staten

WILLEMSTAD — In de loop van vandaag horen de Staten de wetsvoorstellen voor een belastingherziening ingaande 1 januari 2015 te ontvangen. Minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) spreekt van een collectieve lastenverlichting, waardoor de koopkracht verbetert.

Afgelopen woensdag werd in de vergadering van de Raad van Ministers besloten om het voorstel voor diverse belastingwijzigingen nog niet naar de Staten te sturen. Eerst moest er een vergadering van de samenwerkende partijen hierover worden belegd.

Deze vergadering vond afgelopen zaterdag plaats. Opvallende afwezige was PNP-Statenlid en politiek leider Humphrey Davelaar. Leden van het PNP-bestuur waren wel aanwezig.

Desondanks was Davelaar vanochtend op verschillende radiostations te horen en uitte hij kritiek op de voorstellen. Hij miste informatie over het daadwerkelijke voordeel voor werknemers.

Davelaar zegt dat de voorstellen door technocraten in elkaar zijn gezet en dat de politici deze maar moesten accorderen. Hij was niet van plan dit te doen. Dat de RvM akkoord gaat met de voorstellen noemt Davelaar een ‘onderonsje’ van een aantal ministers zonder specifiek op namen in te gaan.

Na de vergadering van zaterdag is de verwachting dat het pakket voorstellen vandaag naar de Staten wordt gestuurd. Jardim zegt in een persbericht dat ‘met dit financieel voordeel voor de burger en het bedrijfslevende regering zich houdt aan de belofte die begin 2013 is gedaan’.

Hij licht toe: “In 2013 is gevraagd om offers te brengen, en nu wordt 40 miljoen gulden aan lastenverlichting doorgevoerd in 2015 en nogmaals 40 miljoen in 2016.”

De bedoeling is dat de wijzigingen per 2015 ingaan en van toepassing zullen zijn op de jaren 2015 en 2016. Werknemers betalen dan minder belasting op hun inkomen en ondernemers minder op hun winst.

De wijzigingen dienen, aldus de minister, nog een aantal andere doelen. “Lastenverlichting zorgt voor een verbetering van de koopkracht wat de economie ten goede komt, meer werkgelegenheid creëert en een aantrekkelijker investeringsklimaat biedt aan ondernemingen om zich hier te vestigen en te investeren.”

Bovendien, zegt Jardim, zijn er ook fiscale prikkels toegevoegd ter bevordering van studie, en het aantrekkelijker maken voor lokale professionals die nu in het buitenland wonen om naar het eiland te remigreren. Ook wordt beoogd de fiscale wetten te vereenvoudigen om het proces van belastinginning efficiënter te laten verlopen.

De wijzigingen beogen in dit verband zowel burgers als bedrijven te stimuleren om beter te voldoen aan hun belastingplicht, zegt de minister verder. “Als de regering begrotingsdiscipline handhaaft en burgers en instanties op hun beurt voldoen aan hun belastingplicht, komt er in de toekomst extra ruimte vrij voor verdere lastenverlichting.”

Ten slotte raadt de minister eenieder aan om zelf de loonbelasting op de salarisslip van januari te vergelijken, om na te gaan hoeveel men erop vooruit is gegaan. Deze week wordt begonnen met het verstrekken van informatie over de geplande wijzigingen, indien het regeringsvoorstel uiteindelijk door de Staten wordt goedgekeurd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties