26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verzoek uitzitten levenslang in Nederland afgewezen

HomeMediaAmigoe | Verzoek uitzitten levenslang in Nederland afgewezen
Verzoek uitzitten levenslang in Nederland afgewezen
Verzoek Shairon ‘Kleine’ Paulina uitzitten levenslang in Nederland afgewezen

WILLEMSTAD — Een verzoek van de tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde man Shairon ‘Kleine’ Paulina (32) aan het hof om zijn straf in Nederland uit te mogen zitten, is afgelopen dinsdag prompt door het hof gepareerd.

Het hof wil wel meer informatie over de veiligheidssituatie van de man in het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou, die ook naar de raadsvrouw gestuurd zal moeten worden. Hierop kan de raadsvrouw Alicia Blonk wederom eenzelfde verzoek, op grond van artikel 43 van het Wetboek van Strafvordering, indienen.

Anders dan wat onlangs in de media werd gepubliceerd, betekent dit dat het hof geen beslissing zal nemen op het verzoek van de gedetineerde. Paulina zit sinds de jaren negentig vast bij Koraal Specht.

Hij kreeg in 1999 24 jaar gevangenisstraf opgelegd voor een gewapende overval bij het pompstation Gasora. De strafmaat was hoog, omdat de rechter rekening heeft gehouden met het feit dat hij tijdens een politieachtervolging na de overval, op een politieagent (Sambo, red.) had geschoten.

De agent raakte gewond, maar overleefde de aanval. Paulina kwam dus vast te zitten, maar wist later uit de gevangenis te vluchten.

Gedurende de periode dat hij onterecht op vrije voeten was, besloot Paulina om samen met anderen een overval te plegen bij een druk bezocht feest, gehouden in Fort Waakzaamheid in 2000. Daarbij heeft Paulina schoten gelost en een slachtoffer werd dodelijk getroffen.

Paulina werd hierna door de politie ingerekend en kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hij was het hiermee niet eens en ging in beroep tegen het vonnis. Het hof achtte echter de feiten bewezen en bevestigde het vonnis, dat in 2000 onherroepelijk werd.

Veiligheid

Paulina vreest echter voor zijn leven en wil zijn levenslange straf in Nederland uitzitten. Iets waartegen de advocaat-generaal Anton van der Schans (lees: het Openbaar Ministerie) protesteerde.

Van der Schans gaf een uitgebreide uitleg en verduidelijkte dat dergelijke verzoeken niet zomaar ingediend kunnen worden. Een verzoek op grond van artikel 43 voor een rechterlijke voorziening kan inderdaad vanwege veiligheidsredenen ingediend worden, alsmede vanwege medische omstandigheden.

Bij dit laatste, zal de overplaatsing tijdelijk geschieden. Echter voor een verzoek om een gevangenisstraf elders dan in het land waar het misdrijf is gepleegd uit te kunnen zitten, dient de gedetineerde op de eerste plaats direct voorafgaand aan het vonnis en ten tijde van het misdrijf, vijf jaar aaneengesloten in dat land – in het geval van Paulina Nederland – te hebben gewoond.

“Het uitgangspunt is dat een gedetineerde de straf uitzit in het land waar het misdrijf is gepleegd”,

legde Van der Schans eerder desgevraagd aan de Amigoe uit. Dit is niet het geval bij Paulina. Hij woonde toen op Curaçao.

Verder verduidelijkt de AG dat er geen wettelijk recht bestaat hiervoor, dus is het altijd aan het hof om te oordelen of een gedetineerde vanwege veiligheids- en/of medische redenen zijn straf in een ander land moet uitzitten.

Het hof wil hoe dan ook een schriftelijke, uitgebreidere uitleg van Van der Schans over de veiligheidssituatie van de man in de gevangenis. Die zal hij binnenkort zowel bij het hof als bij de raadsvrouw van Paulina indienen. Advocate Blonk heeft hierop de mogelijkheid om het verzoek op grond van artikel 43 wederom in te dienen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Tja, in Nederland heeft hij een éénpersoon cel, hij eet goed opgediende heerlijke maaltijden, hij kan video’s huren, spic en span schone cel, douchen zoveel hij wil, film avond(en), drugs en wapens in de cel etc.etc. Kortom, een complete Waldorf Astoria of een Caeser’s Palace in het klein. No way bro, blijf lekker op je moeder eilandje vergezeld van de vele kakkerlaken, giftige schorpioentjes en duizend pootjes. Kakalaka mayó. Schurft en builtjes over je hele lichaampje door jeuk. En dit alles……van levenslang genot….zolang de zon, de maan, en de sterren blijven bestaan en hun licht blijven geven…….

  2. Dit is een artikel uit 2015, wijsneuzen van reageerders.

    Dat zie je aan de datum boven het artikel maar ook aan de reactie van de 5 jaar geleden overleden mala-fe reageerder Stanley Held.

    Lees ‘Een verzoek van de tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde man Shairon ‘Kleine’ Paulina (32)’ en ‘Hij kreeg in 1999 24 jaar gevangenisstraf opgelegd voor een gewapende overval bij het pompstation Gasora.’ Als het artikel recent was, zou Kleine bij zijn veroordeling 11 geweest zijn.

    Altijd grappig, een oud artikel uit de KKC weer vers maken door erop te reageren waarna de vaste reageerders als lemmingen volgen.

  3. Ik kan me die overval nog goed herinneren. Was een 25 of 50 bruiloft in ft waakzaamheid. Men was aan het dansen onder het betonnen afdak en deze malloot schoot in de lucht, raakte het plafond, kogel kerste af en doodde de bruidegom (als ik het goed heb,).
    Daarvoor had deze groep ook al met veel geweld andere horeca overvallen, oa sarifundi. Gevolg ? Toeristen en lokalen werden angstig en gingen minder uit eren.
    Dus laat dit figuur lekker zitten, gooi de sleutel weg en hopen dat hij snel sterft. Hij is de waarde v d lucht die hij ademt niet wasrd.
    Geen medelijden mee hebben.

  4. Had hij eerder moeten bedenken. Zegt al genoeg dat je nadat je veroordeeld bent toch weer mensen gaat beroven.

    Een parel voor de samenleving

  5. Die gast ontsnapt (ipv dat hij een boot pakt en verder weggaat ?) ,begint gelijk weer te schieten. Laat maar lekker daar vast zitten !

  6. Natuurlijk Stanley, want we moeten humaan zijn niet waar? Stel dat hij gevaar loopt, oei oei oei.

    Ga je ook nog kumabaja zingen met hem?

  7. Ik zou hem elders in het koninksrijk zijn straf laten uitzitten. In dit geval gaat het om levenslang. Gaat hier om veilgheid, geld of racune? Hij is afgestraft laat hem in onze humane en democratische samenleving zijn strafuitzitten. Tenzij je hoopt dat hij in de gevangenis op Curacao, zijn dood zal zijn. Dus, als er enige vermoeden is dat hij gevaar loopt, zou ik hem overplaatsen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties