27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Verhoudingen in Koninkrijk nu zakelijker en directer’

HomeLandenArubaAmigoe | ‘Verhoudingen in Koninkrijk nu zakelijker en directer’
‘Verhoudingen in Koninkrijk nu zakelijker en directer’
‘Verhoudingen in Koninkrijk nu zakelijker en directer’

DEN HAAG — De landen van het Koninkrijk hebben een veel zakelijker relatie met elkaar dan voorheen. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft dit in een toelichting op de begroting en het beleid van zijn ministerie voor 2016.

De cijfers en toelichting werden net als de begrotingen van andere ministeries vandaag bekendgemaakt, op Prinsjesdag.

“Mede als gevolg van de staatkundige hervorming zijn de verhoudingen binnen het Koninkrijk zakelijker en directer geworden”,

schrijft Plasterk. Met ‘zakelijker’ verwijst hij naar een relatie waarin de onderlinge landen meer gelijkwaardig aan elkaar zijn.

“Zakelijk omdat niet meer de ongelijke donorrelatie bestaat die voorheen de onderlinge relaties tussen Nederland en de landen kenmerkte.

De onderlinge verhouding (wordt) derhalve thans gekenmerkt door meer gelijkwaardigheid en vooral de mogelijkheid om vanuit eigen kracht en behoefte met anderen binnen het Koninkrijk samen te werken. Zakelijk ook omdat de relaties worden geleid door de waarden en afspraken neergelegd in het Statuut en de consensus-Rijkswetten op het gebied van financieel toezicht en rechtshandhaving”,

schrijft de minister.

Met ‘directer’ doelt hij op het wegvallen van de bestuurslaag die de Nederlandse Antillen tot vijf jaar geleden vormde, die als gevolg heeft dat de Rijksministerraad een meer actieve rol speelt, aldus Plasterk.

“Problemen bijvoorbeeld met integriteit op St. Maarten of zoals in 2012 met de financiën van Curaçao worden niet meer eerst op het niveau van de Nederlandse Antillen besproken en opgelost maar komen snel op de agenda van de Rijksministerraad aan de orde.”

Plasterk erkent dat dit de afgelopen jaren voor veel discussie heeft gezorgd, maar stelt dat er aan de voordelen om deel te zijn van een Koninkrijk ook verplichtingen verbonden zijn, zoals het naleven van afspraken.

“Actieve betrokkenheid van de Rijksministerraad daarbij, laat staan bestuurlijke interventies, zijn uiteraard geen doel op zichzelf; de landen zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun keuzes op de diverse beleidsterreinen”,

schrijft hij. Hij noemt tot slot de stappen die al genomen zijn om een geschillenregeling te realiseren.

Maatregelen

De begroting en de beleidsplannen voor 2016 kennen verder weinig verrassingen. Plasterk noemt de samenwerking op het gebied van rechtshandhaving en de noodzaak om het financieel beheer te verbeteren op Curaçao en met name op St. Maarten en Aruba. Zo moeten de financiële risico’s van overheids-nv’s zo veel mogelijk beperkt worden.

Voor Aruba en St. Maarten noemt hij de mogelijkheid van extra maatregelen door de Rijksministerraad als beide landen geen houdbare begroting kunnen realiseren.

“Indien de belangen van het Koninkrijk hierom vragen, zal het kabinet in de Rijksministerraad streven naar aanvullende maatregelen”, schrijft hij.

Verwachte uitgaven en inkomsten

De verwachte uitgaven en inkomsten voor Koninkrijksrelaties weerspiegelen de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. Voor de samenwerking op het gebied van justitie, waarmee Nederland tevens hoopt bij te dragen aan de deugdelijkheid van bestuur, is 70,3 miljoen euro gereserveerd in 2016, meer dan de 63 miljoen van het lopende jaar. Het verschil zit het met name in hogere kosten voor de kustwacht, waarvoor nieuwe boten worden aangeschaft, en voor de recherche. Plasterk noemt in dat verband de Integriteitskamer voor St. Maarten.

Het overzicht van uitgaven en inkomsten voor de bevordering van de autonomie heeft dit jaar een andere indeling met aparte hoofdstukken voor bijvoorbeeld leningen, voor personeel en organisatie en voor de eilanden van Caribisch Nederland. Een vergelijking met de uitgaven in 2015 is daardoor lastiger. De belangrijkste hoofdstukken zijn de schuldsanering die verband houdt met de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, waarvoor een bedrag van 150 miljoen euro staat gereserveerd.

Voor personeel en organisatie is 21,5 miljoen uitgetrokken in 2016. Plasterk merkt hierbij op dat dit meer is dan in 2015 doordat het College financieel toezicht ook taken kreeg op Aruba en vanwege kosten voor de realisatie van een Integriteitskamer voor St. Maarten.

Troonrede

“Samen met de Caribische delen van het Koninkrijk blijft Nederland werken aan een goede toekomst.”

Koning Willem-Alexander sprak dit voornemen vandaag uit tijdens de troonrede, waarin traditioneel de belangrijkste voornemens van de Nederlandse regering worden genoemd. Zoals gebruikelijk worden ook altijd enkele woorden gewijd aan het Caribische deel van het Koninkrijk. Willem-Alexander deed dat dit jaar als verwijzing naar de tolerantie en solidariteit in de Nederlandse samenleving, waarmee hij benadrukte dat niet alles in termen van geld of economische groei is uit te drukken.

“Mensen maken zich zorgen over onderwerpen als de verruwing in de samenleving en de onderlinge omgangsvormen. In Nederland gaan tolerantie en veel ruimte voor het individu traditioneel samen met een sterk ontwikkelde solidariteit en onderlinge betrokkenheid. Die gedeelde waarden vertegenwoordigen een groot maatschappelijk kapitaal. Ze zorgen ervoor dat alle inwoners van het Koninkrijk zich in vrijheid kunnen ontplooien, zich beschermd weten en zich thuis kunnen voelen. Deze gekoesterde manier van leven staat ook centraal tijdens de gezamenlijke viering van 200 jaar Koninkrijk”,

aldus de koning.

Bron: Amigoe

4 reacties

  1. John suggereerde toen wij deze situatie bespraken, dat de Rijksministerraad de taak van de Neder-landse Antillen heeft overgenomen. Een suggestie die ruime vergezichten opent, want de RMR heeft veel macht. Is hier sprake van een federatie sui generis? Wie kaatst moet de bal verwachten. Wij vonden dat de Nederlandse Antillen moesten blijven bestaan. Dan heb je meer in eigen hand. Henny Eman verklaarde bij de status aparte van Aruba, dat er nooit meer een begrotingstekort zou zijn. Zijn eigen partij is aan de macht en verwezenlijkt met lovenswaardige inzet majestueus het tegendeel, met goedkeuring van de kiezer. Alle regeringen hebben daaraan meegewerkt. Politieke beloften zijn dus blijkbaar niet bedoeld om na te komen? Of misschien weten we niet wat we willen. In ieder geval hebben alle eilanden nu financieel toezicht. Wat zegt dat over financieel gezond huishouden? Nederland heeft ook een enorme staatsschuld, dus er klopt iets niet met de centen in het Koninkrijk. Renée van Aller&John de Vries

  2. Beste Hummels, ik heb lang nagedacht over je commentaar. Ik weet niet of het zo scherp gesteld kan worden. De mens is gericht op het eigen belang. Ik geloof niet dat het volk dom is. Het volk bestaat uit mensen zoals jij en ik, die afwegen wat nuttig is voor hen. Meestal gaat dat om het directe voordeel en worden de langere termijn gevolgen niet gezien. Ieder individu is verantwoordelijk voor de eigen daden. En we moeten allemaal op eigen kosten wijs worden. Ik zou niet weten hoe we anderen van het eigen gelijk moeten overtuigen als anderen onze zienswijze afwijzen. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid en dat is lastig communiceren. Macht werkt verslavend, zeker als er geen andere mogelijkheden zijn om snel vermogend te worden. De elite profiteert en het volk niet, maar als de indruk wordt gewekt dat ze wel profiteren is men tevreden. Zo doen alle machthebbers dat. En we willen graag bedrogen worden. Zoals Prediker al zei, kennis vermeerdert smart en wie doet zichzelf dat graag aan? De waarheid is vaak veel te pijnlijk om deze te overwegen. Alle kleine beetjes helpen op den duur. Om het kwaad te verdunnen is veel geduld nodig en een minimaal verwachtingspatroon van slagingskansen. Hoe weinig opzienbarend ook, daar gaan we voor.

  3. Renee, Nederland neemt Curacao niet meer serieus.

    Als je een Staten samenstelt met misdadigers als Schotte, Thode, Constantia, Cooper en Wilsoe en nitwits als Pik Pisas en Rudney Garmes bewijs je toch dat je een bananenrepubliek bent?

    Met een oerdom volk dat op deze idioten stemt en dus geen knip voor de neus waard is.

    Logisch dat Nederland de relatie zakelijk houdt en zelfs vluchten uit Curacao verbied omdat die vol bolletjesslikkers zitten die men op Curacao niet kan, of beter: wil, tegenhouden.

  4. Kundige verpakking van onaangename waarheden. De Caribische delen van het Koninkrijk kregen nauwelijks aandacht in de Troonrede. Donkere wolken pakken zich samen boven de eilanden, dankzij de toelichting van minister Plasterk. Hij is kraakhelder. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties