28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verdachte moord Wiels vrijgelaten

HomeMediaAmigoe | Verdachte moord Wiels vrijgelaten
Helmin Wiels
Helmin Wiels

WILLEMSTAD — Een vrouw die eerder werd aangehouden in verband met de moord op Helmin Wiels in 2013, is gisteren weer vrijgelaten. Dat bevestigt officier van justitie en tevens OM-woordvoerder Guillano Schoop.

Hij wilde haar identiteit niet vrijgeven. Bronnen meldden eerder dat het hier om D.M. gaat, de exvriendin van Luigi ‘Pretu’ Florentina, hoofdverdachte in deze zaak, die later zelfmoord pleegde in zijn cel. Nu de vrouw is vrijgelaten zit er momenteel niemand vast in verband met het onderzoek Maximus. Ze werd in juni in Nederland opgepakt in verband met zowel Magnus als Maximus, oftewel het onderzoek naar de uitvoerders van en de intellectuele daders achter de moord, maar het Openbaar Ministerie treedt verder niet in detail over haar status.

Het OM is heel voorzichtig met het openbaar maken van bepaalde aspecten van het onderzoek, ‘om dit niet te belemmeren’.

Beloning

Er is dus ook geen informatie over gouden tips die de autoriteiten al dan niet hebben gekregen. Zoals bekend koos het OM er eerst voor om geen beloning uit te loven voor gouden tips, om het onderzoek in dat vroegere stadium niet te verstoren en in afwachting van een hofvonnis in de zaak Magnus. Later maakte hoofdofficier van justitie Heiko de Jong bekend toch een beloning te gaan uitloven aan degene(n) die het OM in staat stelt of stellen de rest van het geld, betaald voor de moord op Wiels, op te sporen en in beslag te nemen. De hoogte van de beloning zal in totaal 50 procent zijn van het daadwerkelijk op grond van de tip(s) in beslag genomen bedrag, waarvan kan worden vastgesteld dat dit bedrag in verband met de moord is betaald of ontvangen.

In het Maximus-onderzoek wordt dus onder meer onderzocht wie de opdrachtgevers zijn van de moord op Wiels en tevens richt het onderzoek zich op de geldstromen rond de verschillende verdachten. Het OM rept ook met geen woord over deze geldstromen. De opdrachtgevers zijn eerder wel genoemd.

Verdachten

Zaaksofficier Gert Rip bestempelde al in 2014 loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en diens halfbroer en tevens ex-minister George Jamaloodin, als de opdrachtgevers. Zij zijn echter niet de enige betrokkenen. Een bekende van de politie, Michael Leesly, werd eerder opgepakt met de tenlastelegging ‘poging tot afpersing van de opdrachtgever van de moord op Wiels’. Hij zal nu als getuige worden gehoord. Het gaat hier om dezelfde man die gisteren officier Rip publiekelijk beschuldigde van beïnvloeding van getuigen.

En dan is er nog Burney ‘Nini’ Fonseca. Hij was volgens Rip de schakel tussen de uitvoerende en de intellectuele daders. Hij zat hiervoor ook vast, maar werd later op verzoek van zijn advocaat Marije Vaders vrijgelaten, nadat Rip meer tijd had gevraagd en gekregen om het Maximusonderzoek af te ronden. Fonseca zit voor zijn eigen veiligheid in Nederland. Dit heeft geen direct verband met de moord op Wiels zelf, maar met de drugszaak Rizinia, die voortvloeit uit Magnus. Fonseca werd hiervoor tot vier jaar cel veroordeeld.

Hij wilde zelf nooit naar Nederland worden overgebracht en zijn advocaat is niet te spreken over de manier waarop dat is gegaan, dus zonder dat ze ruim van tevoren op de hoogte werd gesteld waardoor ze daartegen niets kon doen. Fonseca heeft met geen woord gerept over de moord, aldus Vaders eerder. Hij zou ook geen problemen met mensen op Curaçao hebben, waardoor hij gevaar zou kunnen lopen.

Ook Anthony ‘Pèncho’ Bertinus heeft belastende verklaringen afgelegd tegen Fonseca, aldus Rip. Hij werd eerder in de zaak Magnus in Koraal Specht opgepakt voor afpersing van Fonseca en later overgebracht naar Nederland voor een overvalzaak daar. Fonseca zou zijn afgeperst omdat de man Nuto Wawoe, die de leider zou zijn van de bende No Limit Soldiers (NLS) uit Koraal Specht, boos was dat ‘zijn jongens’ gebruikt werden om Wiels te doden.

Volgens Rip gebruikte Fonseca Florentina als loopjongen en later ook als zijn lijfwacht, nadat er een oorlog uitbrak tussen de NLS en de bende New York Yankees (NYY), waarvan Fonseca de leider zou zijn. “Een team is eerder naar St. Maarten gegaan en heeft met Wawoe gesproken, in welk gesprek Wawoe de scheiding tussen de twee groeperingen toegaf.”

Dos Santos werd ook veroordeeld in de zaak Bientu voor onder meer belastingfraude. Dat hij en Jamaloodin de opdrachtgevers waren van de moord op Wiels, komt volgens Rip uit meldingen die de Criminele Inlichtingendienst (CID) heeft gekregen en uit diverse getuigenverklaringen. Zo zijn er videobeelden waarop Fonseca te zien is, op het moment dat hij bij Jamaloodin op bezoek gaat bij zijn kantoor. “Hij gaat zonder geld naar binnen en komt met veel geld weer naar buiten.” De werknemers van Jamaloodin ondersteunen dit. “Ook Fonseca’s broer is bij hem geld gaan halen.”

Tevens zou Dos Santos onder druk zijn gezet en kreeg de CID ook informatie dat ‘ene Nini’ geld van Dos Santos kreeg om Wiels te vermoorden. De officier bracht dit allemaal in 2014 naar voren om een verzoek voor uitstel van de zaak tegen Fonseca te onderbouwen en om hem in de tussentijd in hechtenis te houden. Dat lukte hem niet. Advocaat Vaders kreeg Fonseca vrij, maar hij zit nu dus vast voor drugshandel in de zaak Rizinia.

Bron; Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties