Amigoe | VBC: Verhoging minimumloon is solo-act

VBC: Verhoging minimumloon is solo-act

VBC: Verhoging minimumloon is solo-act

WILLEMSTAD — De aankondiging van minister Ruhtmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) om gefaseerd het minimumloon te verhogen naar circa 2.000 gulden, en om volgend jaar het minimumuurloon tijdelijk naar 9,00 gulden te verhogen, is volgens Joop Kusters, voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), een solo-act.

“Zo’n besluit moest zij eerst met de sociale en maatschappelijke partners bespreken. Dit is gewoon een stunt om voor de verkiezingen stemmen te krijgen. Politiek getint”, aldus Kusters.

Volgens hem zal de verhoging van het minimumloon veel effect hebben op de economische vooruitgang van het eiland. “Wij hopen dat onze kwakkelende economie dit jaar met een half procent groeit.” Hij stelt dat, als gevolg van de verhoging van het minimumloon, ook de lonen van de werknemers die net boven het minimumloon zitten verhoogd moeten worden. “Deze werknemers zullen ook verwachten dat hun loon omhoog gaat, want ze willen niet het minimumloon verdienen. Daarnaast gaan ook andere kosten, zoals sociale premies, omhoog. Alle personeelskosten gaan stijgen en het is gewoon een extra last voor het bedrijfsleven.”

In de nota van toelichting van de ministeriële beschikking die het minimumuurloon per 1 januari 2017 voor een jaar verhoogt naar 9,00 gulden, wordt echter gesteld dat de economie nu een ‘gunstige’ ontwikkeling doormaakt: “In deze economische situatie kan worden aangenomen dat de eventuele ongunstige macro-economische, economische, sociaal-economische en financiële neveneffecten van de voorgestelde verhoging van het minimumloon door de economie kunnen worden gedragen.”

Redelijk

Volgens de VBC-voorzitter worden verder de verhoogde personeelskosten, als gevolg van de minimumloonverhoging, doorberekend in de prijzen van de producten van bedrijven. “Je krijgt zo een inflatie-effect”, stelt hij. Kusters geeft aan dat VBC niet tegen het verhogen van het minimumloon is, maar dat de effecten van de verhoging goed bekeken moeten worden en dat ook besproken moet worden wat redelijk is. “Dit lijkt gewoon heel snel, vlak voor de verkiezingen, te zijn gedaan. Dit is niet zo’n besluit dat je zo snel even neemt”, aldus de voorzitter. De minister stelt echter sinds haar aantreden in 2014 met een team gewerkt te hebben aan de verhoging van het minimumloon.

Economische effecten

De nota van toelichting bespreekt mogelijke economische effecten van de minimumloonverhoging. Zo wordt het effect op de loonkosten besproken. Zou verhoging gefaseerd ingevoerd worden, dan zou in 2017 de totale toename van de loonsom op 34.425.000,00 gulden uitkomen. Verder stelt de nota van toelichting dat de negatieve gevolgen (voor de economie) van een verhoging zich met name op de korte en middellange termijn zullen voordoen en op de lange termijn vrijwel volledig zullen worden gecompenseerd.

Larmonie-Cecilia heeft gisteren tijdens een persconferentie aangekondigd het minimumloon gefaseerd te willen verhogen naar 1.976 gulden per maand. Dat bedrag is volgens het Centraal Bureau voor Statistiek het bestaansminimum voor een gezin bestaande uit een ouder en twee kinderen. Zij gaf gisteren ook aan vaak negatieve reacties te krijgen op voorstellen voor minimumloonverhoging. Echter stelt ze: “Er moet iemand opkomen voor de 17.000 mensen die het minimumloon verdienen, en dus onder het bestaansminimum leven.”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | VBC: Verhoging minimumloon is solo-act

  1. Laat Larmonie een voorbeeld geven door de Statensalarissen te verlagen!

    Waar elders verdienen ongeschoolden met strafbladenclub 13,000 per maand voor een 8 urige werkweek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *