Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vakbonden Aqualectra gaan terug naar de leden

HomeMediaAmigoe | Vakbonden Aqualectra gaan terug naar de leden

Vakbonden Aqualectra gaan terug naar de leden
Vakbonden Aqualectra gaan terug naar de leden

WILLEMSTAD — De vakbonden STK en STKo houden vandaag een algemene ledenvergadering om de laatste ontwikkelingen omtrent de onderhandelingen voor een nieuwe cao bij Aqualectra te bespreken. De onderhandelingen zijn in een impasse geraakt en de vakbonden gaan bij de leden te raad over de vervolgstappen.

Ook hebben de vakbonden een vergadering aangevraagd met de Raad van Commissarissen en aandeelhouders van het water- en elektriciteitsbedrijf. De derde vakbond bij Aqualectra, SEU, heeft inmiddels ook een verzoek gestuurd naar de minister van Financiën, José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) voor een onderhoud. STK-voorzitter Edmond ‘Chika’ Franciska zegt dat na één jaar onderhandelen de vakbonden hebben ingeleverd terwijl van de kant van Aqualectra geen water bij de wijn wordt gedaan. “Dat kan niet. Onderhandelen is geven en nemen. Wat Aqualectra doet is niet billijk en redelijk zoals de rechter eerder dit jaar heeft gevonnist.”

Hij legt uit dat de uitgangspositie van de kant van Aqualectra was dat de totale arbeidslasten van 120 miljoen gulden per jaar verlaagd moesten worden naar 100 miljoen. De vakbonden hebben ingeleverd en voor 2014 komen de totale personeelskosten op 107 miljoen gulden, aldus Franciska.

Inlevering kwam voornamelijk door toetreding van de werknemers tot de basisverzekeringziektekosten (bvz). Hierdoor werden, aldus Franciska, de ziektekosten van Aqualectra met 23 miljoen flink verlaagd. “Voor de jaren 2015 en 2016 zal deze verlaging van deze kosten nog meer bedragen.”

Het standpunt van STK zoals vorige week kenbaar werd gemaakt aan de onderhandelingstafel, is dat er voor dit jaar niet meer wordt onderhandeld over de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. De vakbond wil eerst het strategisch plan 2015-2020 zien zodat het zicht krijgt op het aantal formatieplaatsen en tevens wil de vakbond een meerjarenprojectie zien van de kostenreductie door de toetreding tot de bzv.

Als voorbeeld geeft Franciska aan dat eind 2015 de installaties op Mundu Nobo zullen verdwijnen. In dit kader is er voor ongeveer twintig personeelsleden nog geen formatieplaats. “Als deze werknemers gedwongen worden afgevloeid komen de totale personeelskosten ver onder de 100 miljoen gulden en is de beoogde bezuiniging overschreden.”

Maar, zegt de STK-voorzitter, Aqualectra heeft hier maling aan. Het onderhandelingsteam van het bedrijf presenteerde een drietal onderhandelingspunten waarbij er nog eens extra 4,4 miljoen moet worden bezuinigd. “We hebben in principe op twee van deze drie punten toezeggingen gedaan voor een totaal van 3,1 miljoen gulden. Maar dit werd niet geaccepteerd.”

Ook SEU geeft aan niet akkoord te kunnen gaan met deze ‘additionele’ maatregelen. Voorzitter Errold Bishop zegt dat het nutsbedrijf nog steeds geen betrouwbare cijfers kan presenteren op basis waarvan al deze maatregelen moeten worden genomen. “Afgelopen vrijdag, nadat directeur Darick Jonis de week daarvoor had beloofd om de cijfers te overleggen, kregen we te horen dat deze nog steeds niet klaar zijn”, aldus Bishop. Ook het strategisch plan en de bvz-projectie die volgens Franciska al in augustus moesten worden gepresenteerd, zijn nog steeds niet beschikbaar.

De extra maatregelen behelzen het afschaffen van de ‘bashí-premie’, afschaffen van de periodieke verhoging en het afschaffen van de lumpsum voor die werknemers die vastzitten in hun loontrede en niet meer promotie kunnen maken’.

Franciska maakt duidelijk dat naar hun mening de personeelskosten niet het grootste probleem van Aqualectra zijn. Doordat de brandstofkosten zijn verlaagd vallen de personeelskosten meer op. Maar deze zijn nog rond de 20 procent van alle kosten, zoals de vakbond SEU ook heeft aangegeven, zegt Franciska. “Dat is onder de internationale norm van 33 procent voor een gezond opererend bedrijf.”

“Een van de grote problemen van het bedrijf is dat de inkomsten aan het dalen zijn.” Daarnaast wijst Franciska erop dat naast een verlaging van de kosten, het van eminent belang is dat het eigen vermogen van het bedrijf wordt verbeterd.

STK maakt zich sterk om het lekverlies aan te pakken. Franciska: “De jaaromzet van Aqualectra is ongeveer 540 miljoen gulden. Dit is inclusief een lekverlies van meer dan 20 procent. Als dit lekverlies met 10 procent wordt teruggebracht dan is het financiële effect vele malen hoger dan de extra 4 miljoen die men op het personeel wil bezuinigen.”

Sowieso heeft Franciska moeite om meer te bezuinigen op het personeel dat voor Aqualectra production werkt. “Waar de onderhandelaars laatst mee zijn gekomen is dat de kosten per werknemer niet meer dan 100.000 gulden per jaar mogen bedragen. Voor Aqualectra production is dit gemiddeld 93.000 gulden per werknemer. Voor Aqualectra distribution is dit 87.000 gulden en voor het stafpersoneel is dit 151.000 gulden. Dus om verder op het personeel te bezuinigen moet niet STK, die het personeel van Aqualectra production vertegenwoordigt, worden geadresseerd.”

Bishop vraagt zich ook af waar elders in het bedrijf de aandacht wordt gevestigd op het weer gezond maken van Aqualectra. “Je hoort niets over een ‘recovery’ van de oude schulden gecreëerd door het niet-aanpassen van de tarieven conform de prijs van olie op de internationale markt. Ook betaalt Aqualectra voor het Amstel-terrein dat op naam staat van een stichting. Aanpak van het lekverlies en diefstal en ook problemen met onderpand voor aangegane leningen, daar hoor je niets over.”

‘Explosieve situatie

Bishop praat van een explosieve situatie bij het bedrijf dat uit kan monden in een ‘vakbondsrevolutie’. Hij doet een urgent beroep op de minister als aandeelhoudersvertegenwoordiger om ook met de vakbonden te praten om de andere kant van het verhaal te horen. Bishop is ervan overtuigd dat de minister niet over alle informatie beschikt en zich baseert op cijfers die niet volledig zijn.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties