28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vacaturebank levert nog geen werk op

HomeMediaAmigoe | Vacaturebank levert nog geen werk op
Vacaturebank levert nog geen werk op
Vacaturebank levert nog geen werk op

WILLEMSTAD — Van de 504 mensen die zich ingeschreven hebben bij de vacaturebank van Soaw in de periode van januari tot en met september dit jaar, hebben er 89 een plek gevonden in leer-werktrajecten. Een vaste baan vinden is echter heel erg moeilijk gebleken. Dat bleek uit de antwoorden van minister Ruthmilda Larmonie-Cecila van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) tijdens de behandeling van haar begroting. In totaal hebben tot nu toe zo’n 2500 mensen sinds de oprichting ervan de weg naar de vacaturebank gevonden. De minister heeft inmiddels aangekondigd nog meer gebruik te gaan maken van leer-werktrajecten om mensen aan de slag te krijgen.

De vacaturebank werd eind 2013 ingesteld door Jeanne-Marie Francisca, de voorganger van Larmonie-Cecilia. Het is de bedoeling van dit instrument om werklozen en werkgelegenheid aan elkaar te koppelen. Werkzoekenden kunnen zich bij de vacaturebank inschrijven, werkgevers kunnen vacatures melden en zo zou er een match kunnen worden gemaakt. De resultaten hiervan blijken een jaar na ingebruikname van de vacaturebank echter tegen te vallen. Statenlid Zita Jesus-Leito (PAR) wilde weten wat de stand van zaken is, welke projecten nog lopen en wat de plannen van de minister hieromtrent zijn.

Larmonie-Cecilia liet daarop weten: “Het blijkt moeilijker om aan werk te komen dan aanvankelijk gedacht. Er zal vanuit de vacaturebank (Soaw) zelf ook meer contact gemaakt moeten worden met potentiële werkgevers. Dat is belangrijk. Om van hen te horen wat ze zoeken en nodig hebben.”

De Soaw-minister steekt vooralsnog in op werk- en leertrajecten om werkzoekenden de mogelijkheid te bieden zichzelf sterker te maken voor de arbeidsmarkt. Dit is in lijn met wat ex-minister Francisca ook al aankondigde, namelijk dat er ‘versterkende investeringen’ nodig zijn in mensen die werkloos zijn en weer aan de slag moeten. Zeker in een periode waarin banen niet voor het oprapen liggen. In dat kader maakte Larmonie tijdens de behandeling van de begroting melding van het plan om vanuit de inschrijvingen van de vacaturebank aan de slag te gaan met 1000 jongeren en vrouwen met de bedoeling hen aan het werk te krijgen middels leer-werktrajecten.

“Dit zal in samenspraak gaan met andere ministeries, waaronder Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Sport, Justitie en Economische Ontwikkeling.” Een integrale aanpak in samenwerking met collega-ministers, ambtenaren en ministeries is volgens haar hard nodig. “Alleen kunnen we het niet. De problemen zijn van de hele samenleving, niet alleen van mijn ministerie.”

Een aantal projecten loopt inmiddels, waaronder de jongeren die werken aan Fort Beekenburg dat in samenwerking met het project Herstelling uit Amsterdam tot stand kwam. Ook worden er momenteel 25 jongeren ‘klaargestoomd’ tot hulpbouwvakker met de bedoeling hen in te zetten bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

Lei di Bion

Met betrekking tot de Lei di Bion, de wet uit 1989 die nu is aangenomen om jeugdwerkloosheid aan te pakken, kon de minister melden dat er schot in de uitvoering zit. “Er is een machtigingsverzoek naar het ministerie van Financiën uitgegaan zodat wij kunnen starten met een informatiecampagne. Verder hebben we 138 jongeren geselecteerd die een jaar ingeschreven staan bij de vacaturebank en die voldoen aan de randvoorwaarden waarop de Lei di Bion van toepassing is. Zij zullen bij Soaw een verklaring kunnen ophalen waarin wordt aangegeven dat een potentiële werkgever gebruik kan maken van de subsidieregeling op de arbeidsvoorwaarden, zoals geregeld binnen de Lei di Bion.”

Arbeidsethiek

Statenlid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) vroeg zich in het debat hardop af hoe het toch kan dat allerlei culturen op Curaçao het prima doen, maar dat het erop lijkt dat er toch ‘iets meer’ aan de hand moet zijn met de yu di Kòrsou in verband met de werkloosheid op het eiland. “Dominicanen en Colombianen doen lief, vinden werk en een man. Chinese mensen starten een bedrijf of een winkel, brengen hun kinderen groot, laten ze studeren. Haïtianen en Jamaicanen werken in huizen en tuinen en bouwen een leven op. Er moet toch iets daar zijn waar we wat van kunnen leren?”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Spuit elf, Staten-zitter! Jacinta Scoop-Constancia MFK/KFO/Reforma begrijpt het niet wat er mis is met de yu di Kòrsou en denkt dat er iets daar moet zijn waar we wat van kunnen leren!. Ik zou Constancia willen adviseren om zich eens een paar dagen in de naar haar vernoemde slaapkamer te gaan liggen bij de Taams kliniek en daar bij zich zelf te raden gaat wat er allemaal mis is gegaan onder haar eigen beleid, zoals het leggen van de eerste steen op één April kikker in je bil voor het nieuwe kankercentrum, het oprichten van eigen stichtingen 80.000,00 subsidie verdwenen,, het te werk stellen van familie en vrienden op hoge en lage posten met dikke salarissen zonder enige diploma’s, etc etc, wie weet komt ze daar in die slaapkamer op een helder idee. Alleen ben ik er persoonlijk bang voor dat er alleen frauduleuze ideén door het slaaphoofd van haar gaan dwalen, waaronder het vervalsen van schooldiploma’s die zoals bekend is door diverse politici (voorbeelden in overvloed) worden gebruikt om als professor door het leven te gaan. Heeft J Constancia er wel eens bij stil gestaan waarom veel Yu di Kòrsou het niet nodig vinden om een diploma te halen?. Nu daar hoef je geen professor voor te zijn omdat te weten. Je bent gewoon bij de geboorte met de verkeerde achternaam in het verkeerde wiegje terecht gekomen.

  2. En dit uit de mond van Constantia??? Wooooow Dan moet het wel heel erg gesteld zijn met de werklust van de yu di Kòrsou (en helaas is dat ook vaak zo) .

    “Statenlid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) vroeg zich in het debat hardop af hoe het toch kan dat allerlei culturen op Curaçao het prima doen, maar dat het erop lijkt dat er toch ‘iets meer’ aan de hand moet zijn met de yu di Kòrsou in verband met de werkloosheid op het eiland. “Dominicanen en Colombianen doen lief, vinden werk en een man. Chinese mensen starten een bedrijf of een winkel, brengen hun kinderen groot, laten ze studeren. Haïtianen en Jamaicanen werken in huizen en tuinen en bouwen een leven op. Er moet toch iets daar zijn waar we wat van kunnen leren?”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties