Amigoe | SVB schiet Sehos weer te hulp

Aanhoudende problemen Sehos

Aanhoudende financiele problemen Sehos

WILLEMSTAD — Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft wederom een voorschot ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen.

Dat bevestigt Johnsel Diaoen, voorzitter van de zorgvakbond CBV. Eind vorige maand schoot de organisatie het ziekenhuis ook al te hulp vanwege een dreigende schaarste aan materiaal.

Het bestuur is niet in staat om leveranciers tijdig te betalen. De benodigde materialen voor ingrepen worden daardoor maar mondjesmaat geleverd, omdat de leveranciers eisen dat de facturen worden betaald alvorens ze nieuw materiaal leveren. Hierdoor werden de geplande operaties enkele dagen stopgezet en de operatiekamers alleen voor spoedgevallen gebruikt. Het ziekenhuis werd uit de brand geholpen door de SVB, waardoor de operaties konden worden hervat.

Diaoen vertelt dat de Raad van Bestuur (RvB) afgelopen vrijdag weer een tussenoplossing heeft gekregen van de SVB. Dit om te voorkomen dat de zorg verder in de knel komt. Het is de bedoeling dat ze echter tot een structurele oplossing komen om de penibele situatie op te lossen. Frank Poen, de nieuwe voorzitter van de RvB, zei afgelopen week tegenover deze krant dat hij niet direct wilde spreken van een crisissituatie, maar juist kijkt naar waar het ziekenhuis wel toe in staat is met de beperkte middelen. “Er liggen grotere verantwoordelijkheden, maar het kan niet mislukken. Dat is niet aan de orde.” Wel stelde hij dat er duidelijke afspraken gemaakt moet worden tussen het bestuur en de overheid. Er moet op een hoger niveau worden gekeken naar de oorzaak van het tekort en of het budget misschien te beperkt is, doordat de zorgtaken in de loop der tijd zijn uitgebreid. “Als er onvoldoende afstemming is, krijg je situaties waarin het geld te weinig is voor wat er moet gebeuren. Hierdoor is het probleem deels structureel, maar ook deels acuut”, aldus Poen.

Openheid

De CBV heeft de financiële problemen van het ziekenhuis vaker aangekaart, maar Diaoen is van mening dat het bestuur zelf naar buiten zou moeten treden. “Als enige vertegenwoordiger van alle werknemers in de zorg merken we op dat het materiaaltekort vaker voorkomt. De zorg moet op peil worden gehouden en de situatie moet nu worden rechtgetrokken, zodat ze niet verder in de problemen komen.”

Dat de vakbond de taak op zich neemt om hiermee uit voorzorg naar buiten te treden, betreurt hij. “De RvB moet het volk beter informeren en open kaart spelen. De gemeenschap heeft recht op de waarheid en weet nu niet wat er intern allemaal aan de hand is.”

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | SVB schiet Sehos weer te hulp

 1. “Over Dr. de Booi heb ik een nog mooier? verhaal.”
  Laat maar eens horen dan …een vrolijke noot is nooit weg !! 🙂
  Beterschap met de vinger….

 2. Controle op eigen personeel lijkt mij ook niet overbodig.
  Na een behandeling op de E.H.B.O. van het Sehos moest ik contact opnemen met orthopeet dr. Booi, na het ophalen van een DVD in het sehos waar de foto’s op staan van mn gebroken vinger.
  Sorry meneer Vrolijk, we hebben een probleem. De DVD’s zijn op. Wilt u naar La Curacao lopen om daar een pakketje DVD’s te kopen, zodat ik u de foto’s, die ik morgen nodig heb voor Dr. Booi, kan printen.!!!!
  Wat denk je zelf Dushi? Dat jij de eerste de beste makamba voor jullie aan het werk kan sturen? ( heeft niets met discriminatie te maken ) Maar meer met het inkoop beleid van een ziekenhuis ) of tekort door eigen-gebruik.
  Wanneer beschikt u over nieuwe DVD’s? Volgende week maandag.
  Vervolgens mn afspraak bij Dr. Booi verschoven naar een week later.

  Wat ik hiermee wil zeggen is: Dit is één van de misstanden in het Sehos.

  Over Dr. de Booi heb ik een nog mooier? verhaal.
  ( Medice klacht ingediend )

 3. Laat de overheid maar betere controle houden op wat er in de supermarkten en toko’s verkocht wordt. Laatst werd er nog vlees in een supermarkt ontdekt dat meer dan twee jaar vervallen was.
  Leer de mensen hun eigen voedsel kweken en telen dan weet men tenminste wat met eet in plaats van dat van dat mooi verpakte smerige import troep.

 4. Joep Meloen

  Kan het misschien zo zijn dat men hier gewend is om, voor iedere scheet die dwars zit, naar de dokter te gaan ?
  Wanneer artsen eens zouden leren om mensen gewoon naar huis te sturen zonder ze te voorzien van allerlei onnodige pillen en poeders of erger nog…verwijsbrieven, dan zou het SEHOS ook niet zoveel tekort komen.
  Het gemiddeld aantal zieken op deze klip is niet van dommemans huize. Met name op maandagen en de dagen na feest- of vakantiedagen schijnt zo ongeveer de hele bevolking ziek te zijn.
  Dat fenomeen moet je met harde hand de kop in drukken, anders wordt het nooit wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *