28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Smoc: Absurde uitstoot SO2 en fijnstof in mei

HomeMediaAmigoe | Smoc: Absurde uitstoot SO2 en fijnstof in mei
Een compilatie van de data van de twee meetstations over de maand mei.
Een compilatie van de data van de twee meetstations over de maand mei.

WILLEMSTAD — “De uitstoot van zwaveldioxide (SO2) en fijnstof (TSP, zoals bijvoorbeeld ook de groene aanslag op huizen) lijkt de overheid weinig te kunnen schelen, maar Smoc wel. De mensen onder de rook laten alsmaar blijken dat ze het zat zijn.”

Dit meldt de stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc), in een maandelijkse update op haar website. De stichting stelt de afgelopen maand te zijn ‘overspoeld met telefoontjes van bezorgde mensen’.

Smoc verwijst hierbij naar de voorlopige luchtmetingsgegevens over de maand mei, die door de overheid op de website www.luchtmetingen.org worden weergegeven.

“De bezorgdheid van de mensen onder de rook is terecht, zo blijkt althans uit de eerste metingen. Ter hoogte van de meetstations Beth Chaim en Kas Chikitu werden de WHO-normen voor zwaveldioxide tig maal overschreden”,

aldus Smoc die wederom de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aanhaalt. Daarbij wordt gesteld dat een persoon niet langer dan tien minuten mag worden blootgesteld aan waarden van 500 microgram per kubieke meter en is het 24-uursgemiddelde op 20 microgram per kubieke meter vastgesteld.

“Opvallend is ditmaal ook de uitstoot van fijnstof, de ‘Total Suspended Particulate’ (TSP), wat ons zorgen baart, met name voor de ouderen. De uitstoot van TSP was over de maand mei, zo blijkt uit de metingen, fors. Voor TSP lijkt dit haast een record te zijn afgaande op de piek van ongeveer 640 microgram per kubieke meter, zoals deze op 5 mei geregistreerd staat”,

aldus Smoc.

Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen verwijst in dit kader wederom naar een onderzoek uit 2004, dat in opdracht van de overheid door DCMR Milieudienst Rijnmond werd samengesteld naar aanleiding van een groene aanslag.

“Het ‘Fact Finding Missie’-rapport vermeldde toen al dat ook fijnstof beter geregistreerd zou moeten worden, aangezien de aanslag gevaarlijker was door de hogere concentraties van zware metalen en vanadium”,

aldus Van Leeuwen. De groene neerslag, zo bleek uit het rapport, bestond toentertijd voor een belangrijk deel uit zwavelverbindingen, maar bevatte ook vanadium en nikkel en had een hoog corrosief gehalte. Smoc heeft in het verleden herhaaldelijk het belang benadrukt van metingen naar meer stoffen dan de SO2-uitstoot en fijnstof. Van Leeuwen merkt verder op dat TSP als waarde/standaard in milieutermen als ‘prehistorisch’ wordt aangemerkt.

EPA

Zo stelt de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) op haar website over TSP, omtrent de effecten voor de gezondheid van mens- en milieu, het volgende:

“EPA heeft in 1987 de vroegere luchtkwaliteitstandaard Total Suspended Particulate (TSP) door de PM-10 standaard vervangen. De nieuwe standaard focust zich op (nog, red.) kleinere deeltjes, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor nadelige effecten op de gezondheid, vanwege hun vermogen om de lagere luchtwegen te bereiken. De PM-10 standaard omvat deeltjes met een diameter van 10 micrometer en minder (een zevende deel van een menselijk haar).”

Epa stelt verder als jaarlijkse norm 50 microgram per kubieke meter voor de PM-10 standaard te hanteren en 150 µg/m3 als dagelijkse concentratie.

“De grootste zorgen omtrent de effecten voor de gezondheid van mensen zijn als volgt: effecten voor de ademhalingswegen, schade voor longweefsel, kanker en voortijdig overlijden. Ouderen, kinderen en mensen met een chronische longaandoening, astma en influenza, zijn bijzonder vatbaar voor de effecten van Particulate Matter (PM-10).

Ook kan Particulate Matter met hogere zuurwaarden, mensgemaakte materialen beschadigen en tot vermindering van de helderheid van de lucht leiden.” Van Leeuwen: “Overigens is het wel zo dat het meetstation Kas Chikitu ook metingen verricht naar de PM-10 waarden.”

Smoc interpreteert de voorlopige data van de uitstoot aan fijnstof, als opvallend.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Laten we niet doen alsof dit probleem pas ontstaan is. Dit probleem is al tig jaren aan de gang, ook toen de PS niet bestond. De vraag is waarom hebben alle regeringen het zover laten komen en waarom hebben ze zelf niets gedaan in al die jaren.

  2. Zoals gewoonlijk heeft Whiteman er niets van gemerkt. Het is zeker weer de schuld van de ambtenaren die hem verkeerd inlichten.

  3. Bescherming milieu doen we in het Koninkrijk in theorie maar nauwelijks in de praktijk. Te duur en het is toch al zo vervuild.

  4. In geciviliseerde landen wordt de productie per direct stopgezet na het overschrijden van de grenswaarde. Metingen boven de grenswaarde geeft aan dat men in de gevarenzone zit en dat de volksgezondheid in gevaar is. De bevolking cq omwonenden dienen ingelicht te worden.

  5. Het verhaal dat politici vertellen dat ze niet kunnen handhaven omdat er geen milieuwet er is klopt niet. Handhaven kan altijd nog via de Hinderwet. In Nederland is de Hinderwet opgegaan in de Wet milieubeheer om beter te kunnen handhaven. Maar op Curaçao bestaat de Hinderwet gewoon nog.
    Deze Hinderwet kan ook gebruikt worden tegen het storten van vuil in de bosjes etc.
    Curaçao moet met spoed gaan investeren in rookfilters voor de raffinaderij. In plaats van in die lompe plompe Sambil en hotels te investeren had men beter in rookfilters kunnen investeren.

  6. Hierover heb pagina’s geschreven. Vind een schande dat niemand handelt. Het zou mij sieren als de bewoners massal een claim indienen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties