28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Sluitende begroting Curaçao voor derde jaar op rij

HomeMediaAmigoe | Sluitende begroting Curaçao voor derde jaar op rij
Sluitende begroting Curaçao voor derde jaar op rij
Sluitende begroting Curaçao voor derde jaar op rij

WILLEMSTAD — De overheidsfinanciën zijn voor het derde jaar op rij op orde. Dat zei Age Bakker, voorzitter van het College financieel toezicht (Cft), gisteren tijdens de persconferentie naar aanleiding van de conceptbegroting 2016.

De regering heeft een sluitende begroting voor 2016 ingediend. Het Cft heeft gekeken of de conceptbegroting realistisch is. De opmerkingen daarover zijn door de regering meegenomen, zegt Bakker. “Wij vonden dat de economische groei voor 2016 te optimistisch was geraamd. Wij hopen natuurlijk ook dat de economie aantrekt, maar je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. De regering heeft de begroting aangepast. Nu wordt er uitgegaan van een economische groei van een half procent. Dat lijkt me zeker haalbaar en als het meer wordt, kun je alsnog later de begroting aanpassen.”

Ondanks dat de begroting van Curaçao al drie jaar op orde is, zijn er nog een paar risico’s bij de overheids-nv’s. Tijdens het werkbezoek op Curaçao heeft het Cft gekeken bij Aqualectra, Cpost, en de Curaçaose droogdokmaatschappij CDM. “Daar zijn plannen van aanpak gemaakt. We hebben gekeken hoe het er nu voor staat en je ziet dat die plannen van aanpak hun eerste vruchten beginnen af te werpen. De risico’s voor de begroting worden minder. Dat is denk ik positief nieuws”, zegt Bakker.

De meeste risico’s lagen bij nutsbedrijf Aqualectra dat elk jaar verliezen had. “Daardoor kon Aqualectra niet lenen om te investeren. Dat is natuurlijk nodig om efficiënter te gaan opereren. Omdat dit publieke diensten zijn, water en elektra, zou de overheid mogelijk moeten inspringen. Daar is nu geen sprake van. Er is een behoorlijk turnaround plan neergezet. De operationele kosten zijn fors naar beneden. Er ligt een investeringsplan. Er moet nog het nodige gebeuren, maar ik ben er aanmerkelijk minder somber over gestemd dan in het verleden”, zegt Bakker

Het Cft legde ook een werkbezoek af bij Curaçao Ports Authority (CPA) die winst maakt. “Daar liggen veel plannen om te investeren. De tweede megapier, de kades die versterkt moeten worden. Ook wordt de containerhaven versterkt met nieuwe kranen. De overheid en banken moeten daar samenwerken, want ik denk dat daar hele goede kansen liggen”, zegt Bakker.

 

Achterstand

Volgens de voorzitter van het Cft moet er veel op het eiland gebeuren. “Er is achterstand bij het wegenonderhoud en achterstand bij het onderhoud van de scholen. Ook moeten er IT-investeringen gemaakt worden. De overheid moet efficiënter gaan werken, maar daar heb je ook investeringen voor nodig. In het verleden gebeurde het dat al die projecten op de begroting werden gezet, maar men kon het niet in een jaar uitvoeren”, zegt Bakker. Het Cft raadde de overheid aan om prioriteiten te stellen en de lijst van investeringen ook te implementeren.

“Curaçao heeft in 2014 80 miljoen gulden geleend voor investeringsprojecten om de economie te versterken, maar een deel daarvan is nog steeds niet ten uitvoer gebracht. Daar hebben we een hartig woordje over gewisseld in de Raad van Ministers. Die heeft ook toegezegd om te kijken welke projecten nu snel kunnen worden aangepakt. Wat we zien is dat het soms ontbreekt aan uitvoeringscapaciteit.”

Hij hoopt dat de particuliere sector inziet dat de overheid haar zaakjes op orde heeft. “We weten dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat. Dus het kost wel even tijd om dat weer op te bouwen, maar na drie jaar een sluitende begroting te hebben, mag ik hopen dat de banken weer wat risico’s durven te nemen. Dat investeerders zien dat Curaçao een geweldige plek is om te investeren. De particuliere sector is nu aan zet”, zegt Bakker. “Bankiers moeten wel bankieren. Je moet wel risico’s nemen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Mijn sluitende begroting:
    Inkomsten:
    arbeid: ANG 14.585.999,-

    Uitgaven:
    drank en eten ANG 14.000.000,-
    Auto ANG 585.000,-
    Internet ANG 999,-

    Prachtige sluitende begroting, toch?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties