29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 18:32

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

AntilliaansDagblad | Cruisedip treft haven hard

Willemstad - De Curaçaose haven heeft vorig jaar vooral het compleet wegvallen van het cruisetoerisme flink gevoeld. Over het hele jaar kwamen er nog wel 205 cruiseschepen...

AntilliaansDagblad | TPK-kandidaat vermoord

Willemstad - De 33-jarige Almier Godett (26 september 1982), neef(je) van de meer bekende politicus Anthony Godett, is gisterochtend omstreeks 8.20 uur doodgeschoten. De politie heeft twee...

AntilliaansDagblad | ABC Busbedrijf goes digital

Willemstad - Autobusbedrijf Curaçao (ABC) en een lokale stichting hebben samen een mobiele bus-app gemaakt. De app is beschikbaar voor Android-telefoons in de Google Play Store. De app...

PBC | Testratio loopt op in Curaçao

Persbureau Curacao Zeventien mensen zijn vandaag positief getest. In totaal werden 379 coronatesten afgenomen. Een stijgende testratio derhalve van 4,4 procent. Opnieuw hoger dan in de maand februari,...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bron Amigoe Amigoe | Skaih wil naar Engelstalige havo/vwo

Amigoe | Skaih wil naar Engelstalige havo/vwo

Skaih wil naar Engelstalige havo/vwo
Skaih wil naar Engelstalige havo/vwo

WILLEMSTAD — Skol Avansá Integrá Humanista (Skaih) wil vanaf het schooljaar 2017-2018 overgaan op Engelstalig onderwijs voor het havo en vwo. Het plan hiervoor is ingediend bij het ministerie van Onderwijs, maar de goedkeuring van het ministerie van Financiën laat op zich wachten.

Dat meldt bestuursvoorzitter Oswin Martina.

Het nieuwe schoolgebouw van het Kolegio Erasmo in Emmastad, dat onder Skaih valt, is klaar. De school was voorheen gevestigd in Buena Vista, maar het pand liet fors te wensen over. In 2013 stelde Reda Sosial 5,4 miljoen gulden beschikbaar voor een nieuw gebouw voor het voortgezet onderwijs. Momenteel worden de spullen van het oude naar het nieuwe gebouw overgeheveld.

De school zal ruimte bieden aan 500 leerlingen en wil, naast het ago en vsbo, ook een havo/vwo-opleiding gaan aanbieden. De bedoeling was dat men dit schooljaar zou beginnen met een Engelstalige havo en vwo. Het plan om dit tot uitvoering te brengen is echter zeer omvangrijk. Daarnaast is het schoolbestuur in afwachting van goedkeuring van het ministerie van Financiën, zodat de geldelijke middelen beschikbaar worden gesteld. “Het gaat om een zesjarenplan dat in 2014 is goedgekeurd door de Raad van Ministers. Voor 2016 is er op de gewone dienst 180.000 gulden begroot en op de kapitaaldienst 367.500 gulden”, aldus Martina.

Niet alle vakken zullen in het Engels worden gegeven. Het gaat om een aantal vakken, waaronder wiskunde, biologie, scheikunde en informatica. Het is bedoeling dat uiteindelijk ook de eindexamens in het Engels worden afgenomen. Dit omdat Engels in het vervolgonderwijs een belangrijke rol speelt. Het schoolbestuur wil de leerlingen hier zodoende al op voorbereiden gedurende de middelbare school. “We hebben lang gediscussieerd of we de keuze moesten maken tussen Engels of Nederlands, maar we hebben toch voor Engels gekozen omdat het moeilijk is om bekwaamde Nederlandstalige docenten naar het eiland te halen. Leraren met een eerstegraads bevoegdheid Engels kunnen we makkelijker hierheen halen, uit het Caribisch gebied en eventueel ook uit Canada.” Voor de overige lessen blijft het Papiaments de instructietaal. Het ago en vsbo blijven voor nu onveranderd. Het is de bedoeling dat de andere onderwijsniveaus in een latere fase ook de overstap maken naar het Engels.

Voor de overstap dienen de nodige voorbereidingen te worden getroffen, zoals het aantrekken van leraren, maar ook het vertalen en aanschaffen van schoolmateriaal. “We willen hier tijdig mee beginnen, maar als schoolbestuur zijn we afhankelijk van de overheid. We wachten op goedkeuring zodat de financiële middelen worden vrijgegeven.” Het bestuur werkt hiervoor samen met de Caribbean Examinations Council (CXC), een onderwijsinstituut van de Caricom, zodat het Engels op een verantwoorde wijze ingevoerd kan worden. Het nieuwe gebouw zal in augustus formeel in gebruik worden genomen. De officiële opening staat gepland voor 28 augustus.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Zonder papaiments gaat niemand de wereld veroveren ………….
    Doe die overstap naar Engels voor ALLE vakken, maar niet weer zo’n halfbakken oplossing. Want daar komt in de toekomst niets van terecht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties