29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Situatie Klinika Capriles steeds nijpender

HomeMediaAmigoe | Situatie Klinika Capriles steeds nijpender
Klinika Capriles in onderhandeling met regering
Onderhandelingen met regering levert tot op heden niets concreets op

WILLEMSTAD — Er is nog steeds niets veranderd aan de penibele financiële situatie waarin Klinika Capriles verkeert. “Er hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden met de overheid, maar de nodige acties op grond hiervan zijn tot nu toe uitgebleven”, aldus woordvoerster Milangela Conquet.

Over de inhoud van de onderhandelingen wil de kliniek voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) momenteel niet uitweiden. Gezien de gesprekken nog lopen en de instelling de voortgang niet wil belemmeren, is de woordvoerster voorzichtig met het doen van uitspraken, maar Conquet laat wel weten dat er op dit moment eigenlijk niets anders is te melden dan dat de situatie onveranderd is. “Op een gegeven moment kom je op het punt dat de directie drastische maatregelen moeten nemen. We zijn op allerlei manieren bezig om bezuinigingen door te voeren, zoals bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud, maar de situatie wordt steeds nijpender.”


Verouderde tarieve
n

In mei jl. berichtte de Amigoe dat de kliniek met ernstige financiële tekorten kampt. Dit onder andere door een schuld met betrekking tot de vut- en duurtetoeslagen van haar werknemers, die niet zijn verwerkt in de tarieven. De premies zijn namelijk niet afgedragen aan het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), voorheen Apna (Algemeen Pensioenfonds van de Nederlandse Antillen).

De zorgtarieven zijn daarnaast verouderd terwijl de zorg gecompliceerder is geworden en de personeelslasten zijn gestegen. Voormalig minister van Gezondheid, thans premier Ben Whiteman (PS), erkende tijdens de Centrale Commissie-vergadering over de begroting voor 2016 dat er sprake is van een discrepantie tussen wat de kliniek krijgt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op basis van de landsverordening en de tarieven die zijn gebaseerd op een landsbesluit.

Tot op heden is er echter niets veranderd aan de situatie. Het advies van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) aan de overheid om de tarieven te verhogen van 278 naar 340 gulden per ligdag is niet opgevolgd. Door de financiële situatie wordt er gevreesd dat het voortbestaan van de kliniek gevaar loopt en dus ook de ontwikkeling van de ggz omdat de kliniek de enige allround-instelling op het eiland is op dit gebied.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties