30 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 13:40

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | RvA: Kandidaat pas schrappen bij onherroepelijk vonnis

Amigoe | RvA: Kandidaat pas schrappen bij onherroepelijk vonnis

Aldus voorzitter Raad van Advies, gouverneur Mw. L.A. George-Wout is
Aldus voorzitter Raad van Advies, gouverneur Mw. L.A. George-Wout is

WILLEMSTAD — Alleen wanneer er geen nationale rechtsmiddelen meer openstaan tegen een rechterlijke uitspraak waarbij een persoon veroordeeld is tot ten minste een jaar vrijheidsontneming en door de rechter tevens uit het kiesrecht is ontzet, is de betrokken kandidaat niet meer verkiesbaar.

Dit stelt de Raad van Advies (RvA) in een advies aan het Hoofdstembureau.

Het advies van de RvA volgt op een vraag van het Hoofdstembureau over wat er onder onherroepelijke rechterlijke uitspraak moet worden verstaan, wanneer in het Kiesreglement wordt gesproken van het uitsluiten van een kandidaat bij de verkiezingen. Deze vraag is op dit moment relevant aangezien MFK-Statenlid Gerrit Schotte is veroordeeld door de rechter in eerste aanleg tot een gevangenisstraf van drie jaar en vijf jaar ontzegging passief kiesrecht voor onder meer fraude, omkoping en witwassen van geld. Schotte heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling en voert momenteel de campagne van de witte partij aan.

De RvA stelt dat een uitspraak van de rechter onherroepelijk wordt wanneer tegen die uitspraak geen hoger beroep of cassatie meer mogelijk is. “Op grond van artikel 44 van de Staatsregeling kan een persoon die van het actieve kiesrecht is uitgesloten, ook geen lid zijn van de Staten. Uit de memorie van toelichting kan afgeleid worden dat artikel 44 van de Staatsregeling betrekking heeft op het passieve kiesrecht. Een persoon die van het actieve kiesrecht is uitgesloten mag aldus noch kiezen, noch verkozen worden.”

Schrappen

Slechts in gevallen waarbij een persoon niet meer in hoger beroep of in cassatie kan gaan bij veroordeling van een gevangenisstraf van meer dan een jaar en tevens door de rechter is uitgesloten van zijn passief kiesrecht, is deze persoon volgens de RvA niet meer verkiesbaar. “Het Hoofdstembureau schrapt, indien de naam van een dergelijke persoon op een kandidatenlijst voorkomt, de naam van de persoon, overeenkomstig het Kiesreglement van de kandidatenlijst.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. De voorzitter Raad van Advies, gouverneur Mw. L.A. George-Wout kan dus ook direct de vuilnisbak in.

  Dat het jurisch mogelijk is – om als strafrechtelijk veroordeelde – aan het politieke verkeer deel te nemen, wil ik wel aannemen.

  Van een gouverneur mag ik toch verwachten, dat er bij een advies een kanttekening geplaatst wordt. Nu doet ze voorkomen dat het een hele normale zaak is, om als veroordeelde crimineel aan het politieke verkeer op het hoogste niveau deel te nemen.

  Mijn conclusie: Mw. L.A. George-Wout is van hetzelfde niveau als Gerrit Schotte.

 2. Nee, Hans, Nederland is niet brandschoon – alles behalve zelfs – maar als er vuil naar buiten komt is het wel einde politieke carriere. Op Curacao blijft men gewoon in het politieke pluche zitten.

  Neem de staatssecretaris van wie die in Nederland een buitenechtelijke relatie naar buiten kwam. Hij trad meteen af.

  Vergelijk dat eens met Schotte (wiens buitenechtelijke relaties niet meer bij te houden zijn) die tot 3 jaar cel is veroordeeld wegens grootschalige corruptie en doodleuk in het parlement blijft zitten.

  De Curacaose politiek kent geen enkel zelfreinigend vermogen, en de domme Curacaose kiezer wenst dat niet te veranderen en blijft op porkeria stemmen.

 3. Op deze manier kom je nooit van je rotzooi af. Die smeerpijp van een Schotte kan zijn proces nogen jaren rekken. Corallo betaald wel.

 4. In beschaafde landen is dit een theoretische discussie, want daar wordt gewoon niet op criminelen gestemd.

  Bij de Curacaose bevolking is beschaving echter ver te zoeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties