26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Repsol beslist november over proefboringen

HomeMediaAmigoe | Repsol beslist november over proefboringen
Repsol beslist november over proefboringen
Compania di Petroleo Arubano (CAP) : Repsol beslist november over proefboringen

ORANJESTAD — De beslissing over proefboringen in de Arubaanse zeebodem is opnieuw uitgesteld. Volgens Compania di Petroleo Arubano (CAP) beslist Repsol in november 2016 of de boring doorgaat of niet.

Bovendien is bekend geworden dat British Gas uit het consortium is gestapt dat gemoeid is met de exploratie van aardgas en aardolie.

CAP-directeur Armando Curet zegt dat op 19 november van dit jaar het besluit zal vallen of er daadwerkelijk een proefboring plaats zal vinden. Dat proces kost Repsol ongeveer 100 miljoen dollar aan risicokapitaal. Vanwege die hoge kosten, maar ook als gekeken wordt naar het moeilijke klimaat binnen de industrie – iets waar CAP ook begrip voor heeft, aldus Curet -, gaat het hier om een zeer cruciaal besluit. Aanvankelijk zou Repsol eind 2015 een beslissing nemen over eventuele proefboringen. Die beslissing werd echter meermalen uitgesteld.

De lokale Repsol-manager Willy Hernandez laat aan dagblad Bon Dia weten dat British Gas is weggevallen als partner in dit project. Het Britse bedrijf was voor 30 procent deelnemer in het consortium, samen met het Spaanse Repsol – waar CAP het contract voor exploitatie mee heeft gesloten – en het Franse Total. Nu het Britse gasbedrijf eruit is gestapt dragen Repsol en Total elk 50 procent van de verantwoordelijkheid over het project.

Volgens Fernandez was het besluit van British Gas om op te stappen op initiatief van haar nieuwe eigenaar, Shell. Nu wordt met CAP overlegd of een derde partner wordt gezocht om British Gas te vervangen of niet. Hernandez zegt dat Repsol nog altijd op Aruba actief is omdat de indicaties van het onderzoek tot nu toe positief lijken.

Goed gevoel

CAP-directeur Curet beaamt deze stelling en zegt een goed gevoel te hebben over het onderzoek. CAP tekende eind 2012 een contract met Repsol voor de exploratie en eventuele exploitatie van gas en aardolie uit de Arubaanse zeebodem. De rol van het Arubaanse staatsoliebedrijf is vooral om namens Aruba de uitvoering van het contract te bewaken. Nog altijd zit Repsol in de tweede fase van het werkprogramma van die overeenkomst, namelijk die van exploratie.

Volgens Curet is het grootste deel van de analyse van het 3D onderzoek naar de zeebodem ten Noorden van het eiland klaar, alleen is het Spaanse oliebedrijf nog altijd bezig met meer gedetailleerde analyse. De volgende fase is een proefboring, waarna een evaluatie plaatsvindt van wat er is gevonden.

Afgelopen week vergaderd

Vier keer per jaar komt een afvaardiging van Repsol naar Aruba voor vergadering. Dit gebeurt volgens het contract en de deelnemers zijn ook dezelfde in een commissie. Tijdens de vergadering wordt onder meer de voortgang van het onderzoek besproken. Afhankelijk van het onderwerp zitten ook experts van derde partijen aan tafel. De laatste vergadering vond vorige week plaats. Daarnaast vindt volgens Curet bijna dagelijks besprekingen plaats tussen hem en de lokale manager van Repsol, Willy Fernandez.

Geen vertraging

Vooralsnog is er geen sprake van vertraging in het onderzoek, aldus Curet. Volgens hem is het project in de eerste fase zelfs sneller verlopen dan wat gangbaar is. De huidige tweede fase verloopt nu echter in het gebruikelijke tempo. Bovendien heeft Repsol veel meer data verzameld dan in het contract stond aangegeven, zoals een geochemische ´heatflow´ onderzoek. Al die extra data moet ook worden geanalyseerd en dat neemt dus meer tijd in beslag, aldus Curet.

Bron: Amigoe

6 reacties

  1. Inderdaad Anthony, jij snapt het. Curaçao eerst onafhankelijk, dan boren en met een beetje geluk olie van Brentkwaliteit aanboren.

    Vervolgens wachten tot Venezuela beseft dat de territoriale wateren van Curaçao van Venezuela zijn.

    Venezuela stuurt 15 roeiboten naar Curaçao, hijst de Venezuelaanse vlag op fort Amsterdam, stuurt alle malloten van de regering naar huis en installeert een nieuwe regering van uitsluitend Spaanstaligen (omdat de Venezuelanen niets begrijpen van het hakkie-takkie Papiamentu)

    Oei Anthony, een misrekening. Maar dat los jij wel op. Even bellen naar Nederland: hallo koning Alexander, we hebben hier 15 roeiboten die ons aanvallen. Komt u helpen?

    Wat zegt u? Géén tijd en zin? Zelf oplossen?

  2. Anthony is niet zo thuis op het gebied van zeerecht en internationaal recht. Gelooft nog altijd de sprookjes van onze veroordeelde mavo 3 klant.
    En helaas is hij niet de enige die schreeuwt zonder kennis van zaken. We hebben bijna te maken met een eiland vol met zwakzinnigen, kun je werkelijk alles wijsmaken. Daarna krijg je het er ook niet meer uit. Om moe van te worden, want je realiseert je dat dit eiland nooit ergens zal komen, nooit vooruitgang zal boeken. Triest

  3. Helemaal met je eens Anthony, eerst onafhankeljk worden, de vlag uit in Nederland en de rest interesseert niemand.

  4. Antonio waarom moet je eerst onafhankrlijk worden en dan naar olie boren ? Ik mis het verband. Maar jij kan me best helpen om de verbsnden te begrijprn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties