28 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 10:18

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Plasterk: Maatregelen uitstoot Isla op korte termijn

Plasterk: Maatregelen uitstoot Isla op korte termijn | Janita Monna
Plasterk: Maatregelen uitstoot Isla op korte termijn | Janita Monna

DEN HAAG — Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verwacht dat er nog voor het einde van het jaar een plan ligt om de uitstoot van de Isla-raffinaderij op korte termijn te verminderen. Een deskundig bedrijf is ingehuurd voor een inhoudelijke inspectie en audit van de raffinaderij.

Plasterk schrijft dit aan de Tweede Kamer in een reactie op een motie van Roelof van Laar (PvdA), die in februari om een verminderde uitstoot binnen drie maanden vroeg, en een motie van Liesbeth van Tongeren (Groen Links), die voor duurzame alternatieven pleitte. In overleg met Curaçao werd besloten om externe deskundigen op het gebied van raffinage en wetgeving in te schakelen.

Eerder werd al bekend dat er gesproken werd met bedrijven uit Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland. Uiteindelijk is gekozen voor een ‘internationaal gerenommeerd bedrijf’ waarvan de naam vermoedelijk nog niet is vrijgegeven omdat de opdracht formeel nog moet worden toegekend.

“Volgens de huidige planning zullen de resultaten nog voor het einde van het jaar 2016 worden opgeleverd. Deze resultaten zullen onder meer bestaan uit een overzicht van verbetermaatregelen op korte termijn, gericht op het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen door de Isla”,

- Advertentie -

schrijft de minister. De onderneming zal ook onderzoek doen bij de BOOenergiecentrale van Curaçao Refinery Utilities en Curaçaose inspecteurs opleiden zodat die, samen met de eigen deskundigen, de inspectie en audit kunnen doen.

Het traject lijkt los te staan van de exclusieve onderhandelingen met het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong Energy, over modernisering van de raffinaderij. Die onderhandelingen, waar vorige maand een Memorandum of Understanding voor werd getekend, worden door Plasterk niet genoemd.

De minister maakt verder bekend dat er twee wetgevingsjuristen beschikbaar zijn om de wet- en regelgeving van Curaçao aan te passen en dat de mogelijkheid bestaat tot meer assistentie, als daar om gevraagd wordt.

Tot slot meldt de minister dat de GGD Amsterdam weer in gesprek is met de regering over het gebruik van de meetstations, inclusief de apparatuur die op verzoek van het ministerie van Defensie in Julianadorp is geplaatst. Eerder dit jaar was er sprake van een gespannen relatie tussen de GGD en de Curaçaose autoriteiten, wat tot gevolg had dat er niet met de metingen werd begonnen.

- Advertisement -

De brief van Plasterk volgt op vragen die Tweede Kamerlid Van Laar eerder deze week stelde. De PvdA’er vroeg naar de stand van zaken met betrekking tot zijn motie over een verminderde uitstoot.

“Op welke wijze voert u de genoemde motie met de hoogst mogelijke urgentie uit, nu de Kamer daarin onder andere heeft uitgesproken dat er sprake is van een schending van fundamentele rechten van de inwoners van Curaçao, wier levens in gevaar worden gebracht door de uitstoot van de raffinaderij”, aldus Van Laar.

De directe aanleiding voor die vragen was de evacuatie van leerlingen van de Pablo Duarte school. Van Laar vindt het volstrekt onverantwoord om kinderen les te geven op een school naast een raffinaderij die gevaarlijke stoffen uitstoot.

Hij vroeg hoeveel kinderen en docenten er onwel zijn geworden en hoe vaak deze school, of instanties als bejaardentehuizen, overlast hebben van de Isla. Die laatste vragen zijn nog niet beantwoord. Zie ook pagina 2: ‘26 leerlingen ziek bij Pablo Duarte School’.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...

DolfijnFM | Ruim 11.000 inwoners van Curaçao hebben QR-code aangevraagd

Ruim 11.000 mensen op Curaçao hebben een QR-code aangevraagd. Daarmee kan naar Nederland gereisd worden. Vanaf aanstaande dinsdag, 19 oktober is de code ook nodig om evenementen...
- Advertentie -