26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 01:46

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Politiek Amigoe | PAR sluit hoofdstuk Sulvaran

Amigoe | PAR sluit hoofdstuk Sulvaran

binnen de gele partij nog steeds veel weerstand tegen een terugkeer van Sulvaran
Binnen PAR nog steeds veel weerstand tegen een terugkeer van Sulvaran

WILLEMSTAD — De politieke partij PAR heeft de deur voor haar oud-lid en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran definitief gesloten. Dit zegt PAR-leider Zita Jesus-Leito. Volgens haar is er op dit moment binnen de gele partij nog steeds veel weerstand tegen een terugkeer van Sulvaran.

“Ik kan als politiek leider die weerstand niet naast mij neerleggen. Dit hoofdstuk is op dit moment gesloten.”

Volgens Jesus-Leito bestaat er onder een meerderheid van de PAR-leden nog steeds boosheid over wat hij in 2012 heeft gedaan.

“Wij hadden na de verkiezingen vier zetels. Wij zaten om de tafel om een regering te gaan vormen. Wij stonden op het punt om een regeerakkoord te ondertekenen. Maar op het allerlaatste moment besloot Sulvaran zich van ons af te scheiden en om als onafhankelijk Statenlid de coalitie te gaan ondersteunen. Zijn argument was dat hij bang was dat wij toch een akkoord met de MFK zouden ondertekenen.”

Harde klap

De actie van Sulvaran kwam volgens Jesus-Leito bij veel PAR-leden aan als een harde klap. Uit haar woorden valt op te maken dat een meerderheid van hen deze klap nog niet te boven is. “We zijn lange tijd uit de regering gebleven. Sulvaran zei constant dat hij ons er bij wilde hebben. Hij bleef dat drie jaar herhalen, totdat hij ging zeggen dat hij dat niet zag gebeuren, maar uiteindelijk zijn wij er toch bij gekomen”, geeft ze aan.

Volgens Jesus-Leito heeft Sulvaran haar ‘in het laatste jaar’ persoonlijk benaderd om te praten over een mogelijke terugkeer.

“Wij hebben er intern over gesproken. Maar binnen de partij bestaat er nog steeds veel weerstand. En daar kunnen wij niet aan voorbijgaan. Ik sluit in de toekomst niks uit. Maar voorlopig is dit hoofdstuk voor ons gesloten.”

In een reactie stelt Sulvaran dat hij een schoon geweten heeft, maar ook dat hij niks heeft aan subjectieve gevoelens van onbehagen die leven bij bepaalde personen binnen de PAR.

“Ik heb nooit mijn lidmaatschap opgezegd, ofschoon ik een brief heb ontvangen waarin staat dat ik geen lid meer ben. Ik heb ook geen politieke partij opgericht, zoals anderen dat wel hebben gedaan. Tot op dit moment heb ik nog goede banden met veel mensen binnen de partij. Ik heb verder tal van mensen van de PAR benoemd in commissariaten. Ik heb geen problemen met de partij.”

MFK tegengaan

Sulvaran benadrukt dat zijn handelen in 2012 gezien moeten worden in het kader van zijn streven om te voorkomen dat MFK-leider Gerrit Schotte en zijn partij weer in de regering zouden komen.

“Formateur Glenn Camelia moest zijn formatieopdracht bij de gouverneur inleveren. Maar de PAR wilde op het allerlaatste moment iets in de tekst van het akkoord veranderen en Camelia kon niet alle partijen bijeen krijgen op dat moment. Als Camelia zijn formatieopdracht zou inleveren – je moet niet vergeten dat zijn formatieopdracht al twee keer was verlengd – dan zou Schotte een nieuwe regering gaan vormen.

Door als onafhankelijk Statenlid het akkoord te tekenen, hield dit in dat Schotte buiten de regering zou vallen en dat de PAR te allen tijde kon aanschuiven. Ik was eigenlijk klaar met de politiek. Ik was voornemens om in november 2012 uit de politiek te stappen. Ik had al een verklaring opgevraagd van wat ik aan pensioen had opgebouwd, maar toen de MFK en de MAN uit de onderhandelingen met de PS stapten, besloot ik aan te blijven.”

Nu, bijna vier jaar later, constateert Sulvaran dat het hem is gelukt om Schotte vier jaar lang uit de regering te houden.

“Hij is een gevaar voor onze democratie. Meer mensen moeten durven om dit te zeggen. Mensen durven het niet te zeggen, omdat zij belangen hebben en/of bang zijn. Ik roep eenieder die verstand van zaken heeft om dit naar buiten te brengen. Mensen moeten bewust worden gemaakt. Je gaat op een politieke partij stemmen, niet op een lootjeskantoor.”

In coalitie

Sulvaran stelt dat hij zich altijd in de coalitie sterk is blijven maken opdat de PAR tot de coalitie kon toetreden. Drie jaar lang lukte hem dit niet, totdat eind vorig jaar Marilyn Moses met coalitiepartij Pais brak en haar steun voor de coalitie introk. Hierdoor raakte het kabinet zijn meerderheid in de Staten kwijt. “Je kunt het navragen. Ik heb diezelfde ochtend meteen Zita Jesus-Leito gebeld. Ik zag dat als een kans om de PAR binnen de coalitie te krijgen.”

Nu de deur tot de PAR voorlopig dicht lijkt, moet Sulvaran zich beraden over zijn politieke toekomst. Hij is er nog niet over uit wat hij precies gaat doen. Maar hij wijst er wel op dat hij er alles aan gaat doen om ervoor te zorgen dat Schotte niet in de regering terugkomt.

“Ik hoef dit niet meer te doen. Ik heb mijn pensioen al opgebouwd. Ik doe dit alleen maar voor Curaçao. hebben een minister van Financiën, José Jardim die zijn werk moet afmaken. Hij is de beste Financiën-minister die wij hebben gehad. Ik wil hem behouden. Deze coalitie heeft goed werk afgeleverd. Ik wil mij inzetten om het te behouden. Wij maken af en toe wel ruzie, maar als je kijkt naar de afgelopen vier jaar, hebben wij goed werk afgeleverd.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. En met minister Jardim heeft Sulvaran een van de beste ministers van financien ooit aangesteld. Wat een verschil met zijn voorganger, de oerdomme payaso Ramboloodin.

  Ik hoop van harte dat Jardim bij een integere partij als minister van financien zijn werk voort kan zetten.

 2. Ik heb mijn twijfels over Sulvaran, maar hij heeft groot gelijk voor wat het uit de regering houden van de crimineel Schotte en zijn laffe net zo criminele marionetten Thode en Constantia betreft.

  Curacao is Sulvaran daarvoor zeker dank verschuldigd.

 3. Sulvaran heeft het karakter van zijn vader, eerlijkheid en vasthoudendheid. Zijn beslissing om indertijd uit de PAR te stappen was puur in landsbelang.

 4. De PAR is door de tijd heen heel arrogant geworden en is de connectie met de grote massa kwijtgeraakt. Daardoor is bovenbeschreven situatie hun waterloo geworden.

 5. Je kan alles over Sulvaran zeggen, maar de beste man heeft toen de juiste beslissing genomen. Ik snap dat de par-aanhangers boos zijn, maar strategisch gezien was er geen betere optie.

  Dus mijn advies aan de par-aanhangers is simpel: grow up!!!!. Snap dat Sulvaran dit voor Curaçao heeft gezien. Zo niet, dan moet ik concluderen dat de PAR pro mfk en pro schotte is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties