30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Panama Papers moeten eyeopener zijn’

HomeMediaAmigoe | ‘Panama Papers moeten eyeopener zijn’
Panama-Papers Mossack Fonseca
Rosaria: ‘Panama Papers moeten eyeopener zijn’

WILLEMSTAD — Curaçao lijkt vooralsnog buiten schot te blijven in de inmiddels geruchtmakende Panama Papers, het internationale journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontwijking middels financiële offshore constructies in belastingparadijzen.

Maar dat betekent volgens Statenlid en Pais-leider Alex Rosaria niet dat het land achterover kan leunen. De ontwikkelingen baren hem zorgen en hij zal dan ook vragen stellen aan de minister van Financiën, Jose Jardim, over de onthullingen in de Panama Papers. De hele issue rond de Panama Papers moet een eyeopener zijn als je wilt blijven meespelen op de internationale financiële markt.

Of er inderdaad tussenpersonen op Curaçao zouden helpen bij het opzetten van offshore-bedrijven, zoals een lokaal medium gisteren berichtte, moet uit nadere details uit dit grootschalig onderzoek blijken. Het Land Curaçao profileert zich de laatste jaren als mid- en onshore-vestiging voor financiële dienstverlening, waar inachtneming van de internationale wetten, afspraken en transparantie de boventoon voert, zegt ook Anuschka Cova vanmorgen. Cova is voorzitter van de Curaçao International Financial Service Association (Cifa), die zich gesteund weet door onder meer de Curaçao Bankers Association en die de belangen vertegenwoordigt van ongeveer 120 bedrijven in de financiële sector van Curaçao.

Met de huidige wetten en de mid- en onshore- dienstverlening is het volgens Cova heel moeilijk om nog illegale constructies op Curaçao op te zetten. Daarnaast zijn er meerdere wetten in de maak die dergelijke constructies nog lastiger moeten maken, al is het niet geheel onmogelijk om een zogenoemde shelf company (lege nv) op te richten, zegt Cova. Maar volgens haar gebeurt dat sporadisch. Er is een constante uitwisseling van informatie op internationaal niveau, waardoor bedrijven en personen niet meer anoniem kunnen blijven. Die transparantie verhoogt de reputatie van het eiland.

En die reputatie moet hoog gehouden worden, zegt Rosaria. Wie zich niet houdt aan de internationale regels en niets doet aan belastingontduiking, het witwassen van geld en financiering van terrorisme, krijgt te maken met sancties.

“Curaçao heeft gekozen voor transparantie en wil niet zijn zoals een financieel centrum in Panama. Slecht nieuws kan een reputatie, waar je al jaren aan werkt, direct schaden. De teugels worden steeds strakker aangetrokken. Voor Curaçao moet het een stimulans zijn om door te gaan op de ingeslagen weg.”

In de Panama Papers, waarin zondag de eerste publicaties verschenen, draait het om de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co, dat voor klanten vennootschappen heeft opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen. Dat is in principe niet illegaal, zo meldt nu.nl, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Seedorf

Honderden namen, waaronder die van bekende politici, zakenmensen en sporters, zijn naar voren gekomen. Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama’s. Een bekende naam is die van oud-international Clarence Seedorf. Volgens de kranten draait het bij de oud-voetballer om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam. Seedorf is volgens NOS naar eigen zeggen niet betrokken bij illegale praktijken die worden genoemd in de Panama Papers.

“Het artikel lijkt iets te insinueren dat er niet is. Seedorf heeft zijn eigen geld geïnvesteerd in het team en heeft er zelfs geld op verloren”, stelt de woordvoerder van Seedorf. “Van illegale deals of contracten is Seedorf niet op de hoogte.”

Spaarpot

Leken op financieel gebied, voor wie de onthullingen in de Panama Papers nog niet geheel duidelijk zijn, kunnen terecht bij The Guardian. Die zette het nog eens in kleutertaal op een rijtje en vergeleek het met een spaarpot van een kind, die op een plank staat in je kast, in het zicht van je moeder, die de inhoud zo nu en dan kan controleren.

Op een dag besluit je dat je die controle niet meer wilt en dus breng je een extra spaarpot met jouw naam erop naar het huis van je buurjongen, Johnny. Andere buurtkinderen vinden dat een goed idee en doen hetzelfde. Op een dag ontdekt Johnny’s moeder al die spaarpotten in de kast van haar zoon en ze belt de ouders van de kinderen. Die kinderen hadden allemaal zo hun reden: om te voorkomen dat je broer uit je spaarpot jat of om te sparen voor een verjaardagscadeau voor je moeder zonder dat ze het wist of gewoon omdat het leuk was. Maar niet alle kinderen hadden een goede reden. Sommige stalen geld van andere kinderen of hun ouders of kochten er stiekem snoep van ook al mocht dat niet. En dit weekeinde hebben dus alle ouders de geheime spaarpotten van hun kinderen ontdekt.

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. Geheel niet verwonderlijk dat Curaçao nagenoeg niet in de Panama Papers wordt genoemd. Bij invoering van een nieuw fiscaal raamwerk (NFR) is de offshore-regeling afgeschaft. Voor bestaande NV’s is er overgangsrecht tot 2020. Dus het is een aflopende kwestie. Curaçao heeft inn 2014 een nieuwe faciliteit, voor vennootschappen die op Curaçao zijn gevestigd en winsten behalen die in het buitenland worden verdiend, ingevoerd. Diensten die niet onder deze regeling vallen zijn: bestuursdiensten te Curaçao, trustbedrijven, en de diensten van notarissen, advocaten, accountants en van belastingadviseurs.

  2. Chapeau voor alle onderzoekers van dit criminele fenomeen. Het is heel goed dat dit is blootgelegd. De geloofwaardigheid van de rijken is totaal onderuit gehaald en ze kunnen er nu ook niks meer aan veranderen of over voorliegen. Veel overheden kunnen nu ook burgers niet meer voorhouden dat de rijken het grootste deel van de belastingen opbrengen. We wisten allemaal allang dat dat niet waar was, en nu weten we het zeker. Dus morgen wordt een grote NEE stem tegen het Oekraine verdragvoor mij dus als 1 van de 200 die wel jun bed uitkomen.
    Ook de fam. van Oranje deed voorheen vanuit Paleis Huis tB, hieraan mee, daaar hoor je verder niets meer van, “allemaal volstrekt legaal”. Van Oost-Europa tot het zgn beschaafde GB enz in het kort gezegd ordinaire laaienlichters. Ik gun iedereen een extra zakcent hoor, maar je banadeelt wel de bevolking en zij die achter de broek worden gezeten door te laat belasting te betalen. Uiteraard zeggen de banken het is legaal, daarom hebben we de crash in 2008 ook gehad, legaal natuurlijk.
    we wachten op de bekende rollende ballen van hier, die ongetwijfeld zullen komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties