Amigoe | Op zoek naar overeenstemming tijdens Ipko

Op zoek naar overeenstemming tijdens Ipko | Foto Suzanne Koelega

Ook de ontwikkelingen in Venezuela zijn toegevoegd aan de officiële agenda

DEN HAAG — De wereld lijkt steeds meer uitsluitend te bestaan uit mensen die radicaal voor of tegen elk denkbaar onderwerp zijn; een gevoel dat versterkt wordt door berichtgeving in traditionele media en vooral uitingen op sociale media.

Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) kan de wereld niet veranderen, maar zal ongetwijfeld binnen de kleinere schaal van het Koninkrijk partijen dichter bij elkaar brengen.

Deze boodschap had Ipko-voorzitter Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vanmorgen voor de Curaçaose, Arubaanse, Sintmaartense en Nederlandse deelnemers aan het vier dagen durende overleg. In de officiële openingstoespraken werd vandaag nogmaals bevestigd dat de Geschillenregeling het belangrijkste onderwerp op de agenda is, maar er is ook een grote behoefte om te praten over de ontwikkelingen in Venezuela en klimaatveranderingen.

De Geschillenregeling werd genoemd door de Statenvoorzitters Mike Franco (Pais) van Curaçao en Sarah Wescot-Williams (DP) van St. Maarten. De Caribische delegaties bereikten gisteren overeenstemming over een Rijkswet voor Geschillenbeslechting uit onvrede met de voorstellen van minister Ronald Plasterk. “Deze versie geeft in de ogen van de drie delegaties gevolg aan de door alle Ipko-delegaties vastgestelde uitgangspunten”, zei Franco, onder meer verwijzend naar de wens dat een onafhankelijk instituut een bindend oordeel geeft bij geschillen.

“Ik spreek de wens uit dat wij tijdens dit Ipko niet alleen verder kunnen spreken over dit onderwerp, maar ook een duidelijk gezamenlijk signaal richting de Koninkrijksregering kunnen geven dat de overeengekomen uitgangspunten niet ter discussie staan”, zei ook Wescot-Williams.

De Arubaanse Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp (AVP) ging in haar toespraak niet specifiek in op de Geschillenregeling, maar sprak net als Recourt vooral over het algemeen belang van het Ipko. “We zijn als parlementariërs verplicht om een oplossing te vinden voor de economische, sociale en juridische onderwerpen die onze samenlevingen bezighouden”, zei ze.

Rene Herdé, fractieleider van de Arubaanse AVP, gaf desgevraagd wel een toelichting op de Geschillenregeling. Hij hoopt dat de uitgangspunten in ieder geval opnieuw bevestigd worden tijdens het Ipko. Daarnaast zou het volgens hem goed zijn om een duidelijk tijdspad af te spreken, inclusief een datum waarop de Tweede Kamer over een definitief voorstel stemt. Volgens het Arubaanse Statenlid zou het goed zijn om nu al rekening te houden met een waarschijnlijke wijziging in de samenstelling van de Tweede Kamer na de Nederlandse verkiezingen in maart volgend jaar.

De Eerste en Tweede Kamerleden hebben nog niet officieel gereageerd op het Caribische voorstel, maar Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) leek in eerste instantie positief. “Ik denk dat dit onderwerp van groot belang is. Ik hoop dat hier een definitieve procedure voor komt”, zei ze. Onder de Tweede Kamerleden klonken echter ook enige bezwaren dat de uitgangspunten voor de Geschillenregeling erg ruim waren geïnterpreteerd door de Caribische deelnemers.

Venezuela

De ontwikkelingen in Venezuela werden pas op het laatste moment toegevoegd aan de officiële agenda, op verzoek van de Caribische delegaties en met instemming van de Nederlandse deelnemers. Met name de Arubaanse Statenleden willen duidelijk maken dat de Caribische landen te klein zijn om veel vluchtelingen op te vangen, maar dat er ook nu al zorgen zijn over toegenomen criminaliteit, die in verband wordt gebracht met een groeiend aantal Venezolaanse immigranten.

De Venezolaanse ontwikkelingen worden morgen inhoudelijk besproken, nadat vandaag de klimaatveranderingen op de agenda van de middagvergadering stonden. Dat laatste overleg leverde echter weinig concreets op.

De delegaties spraken weliswaar hun zorgen uit over klimaatveranderingen, maar constateerden tegelijkertijd dat Curaçao, Aruba en St. Maarten eigenlijk nog geen duidelijk plan hebben. Er zijn nog geen concrete maatregelen waarmee voldaan wordt aan de internationale afspraken van de klimaattop in Parijs. Nederland heeft bovendien ook geen duidelijk plan voor Bonaire, St. Eustatius en Saba. De voorzichtige afspraak was daarom om eerst te werken aan die nationale plannen en vervolgens te kijken op welke terreinen er samenwerking of ondersteuning nodig is.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Op zoek naar overeenstemming tijdens Ipko

  1. Pluim met een griffel 10 Harold,.

  2. Schandalig dat Wilsoe weer op snoepreis mee mag. Deze aan obesitas lijdende aartsluiaard is verdachte in de moord op Helmin Wiels en is ontmaskerd als het laffe bilmaatje van Robbie dos Santos met zijn brief aan de USA om de tegoeden van dos Santos vrij te krijgen die hem inmiddels door de rechter zijn afgenomen.

    Voor luie papzak Wilsoe is het overleg niet meer dan een vorstelijk verzorgde en betaalde snoepreis naar zijn geestelijk gestoorde zoon, in dienst genomen door partijgenoot Fraudelyne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *