28 C
Willemstad
• vrijdag 12 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Omwonende dient rechtszaak tegen Advent Ziekenhuis in

HomeMediaAmigoe | Omwonende dient rechtszaak tegen Advent Ziekenhuis in
Omwonende dient rechtszaak tegen Advent Ziekenhuis in
Omwonende dient rechtszaak tegen Advent Ziekenhuis in

WILLEMSTAD — Een omwonende van de Advent Kliniek in Damacor, die vorig jaar aan de bel trok omdat de kliniek in strijd met de wet zou handelen, is een bodemprocedure gestart tegen de zorginstelling.

De vrouw ondervindt met name last van het feit dat bezoekers voor haar deur parkeren.

In oktober vorig jaar berichtte de Amigoe dat er voor een aantal kavels in de wijk Damacor, waaronder de vier kavels van de voormalige Taams Kliniek, een gevestigde erfdienstbaarheid geldt. In de clausule die is opgenomen in de koopcontracten staat vermeld dat er geen ziekenhuis gevestigd mag worden op de percelen. Ook mogen de percelen niet worden gebruikt voor andere zakelijke doeleinden omdat dit in strijd is met het karakter van de Villawijk Damacor.

Dit staat eveneens in de veilingvoorwaarden van de kavels die in mei 2015 per opbod werden gekocht door de enige bieder, Antillean Adventist Hospital, beter bekend als het Advent Ziekenhuis. Vier percelen gingen toen onder de hamer om een miljoenenschuld te vereffenen, waaronder de gebouwen aan de Schout bij Nacht Doormanweg 56, de Warawaraweg 4 en 9 en de Kinikiniweg 10.

Vergunningen

In juli maakte de kliniek een doorstart onder de nieuwe eigenaar, maar na enige tijd kwam aan het licht dat het ziekenhuis nog niet over alle vereiste vergunningen beschikte. Het Advent in Damacor had namelijk nog geen zorg-, hinder- en economische vergunning.

Uit LOB-verzoeken (Landsverordening Openbaarheid van Bestuur) gedateerd op respectievelijk 4 augustus en 6 oktober 2015, bleek dat het ziekenhuis hinder- noch vestigingsvergunning had. Hoofd-inspecteur Ronny Cornelis van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) meldt desgevraagd aan de Amigoe dat het ziekenhuis een stichting is, waardoor ze ontheffing krijgen. “In die zin hoeven ze eigenlijk geen vestigingsvergunning aan te vragen, dus voor wat betreft MEO is alles in orde.”

Inspecteur Volksgezondheid Gersji Pereira bevestigde in oktober dat de voormalige Taams Kliniek al enkele maanden zorg leverde zonder vergunning. De zorg was volgens Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) echter ‘uitermate beperkt’. Daarnaast speelde ook de continuïteit van de zorg een rol. De vergunningen waren overigens wel aangevraagd. Hij erkende dat een ziekenhuis zonder vergunning strikt genomen geen zorg zou mogen leveren, ‘maar het gebeurt’. Ten aanzien van de kwaliteit van de zorg had de inspecteur geen op- of aanmerkingen.

De vergunningen voor de zorg werden in december verleend onder de voorwaarde dat er wordt samengewerkt met het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), zo bevestigde minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Er dienen afspraken te worden gemaakt over de functieverdeling. Dat plan moet uiteindelijk worden voorgelegd aan de minister.

Met betrekking tot de hindervergunning heeft secretaris-generaal Geraldine Christina van GMN op 3 maart jl. schriftelijk bevestigd dat het ziekenhuis hier nog niet over beschikt. In de brief wordt ingegaan op een klacht omtrent het lozen van afvalwater op de openbare weg door het Advent Ziekenhuis. “Hierbij delen we u mede dat uw klacht gegrond is verklaard. Dit gelet op de naleving van de Hinderverordening (1994) en de Landsverordening Openbare orde. Tevens dient het Advent Ziekenhuis een hindervergunning aan te vragen”, zo luidt het antwoord.

Verzoekschrift

In het verzoekschrift voor de bodemprocedure schrijft advocaat Melrose Bloem, die de bewoonster bijstaat, dat het Advent Ziekenhuis door de erfdienstbaarheid, waarvan de koper tijdig op de hoogte zou zijn gesteld, de regels aan haar laars lapt. Dit geldt ook voor het in gebreke blijven voor wat betreft de vergunningen. Ze zou willens en wetens in strijd met de wet hebben gehandeld.

Hierdoor zouden omwonenden (met name de eiseres) last ondervinden van de bezoekers. “Er zijn niet voldoende parkeerplaatsen waardoor ze kriskras door de woonwijk en in het bijzonder voor de ingang van haar woning parkeren.”

Ten slotte stelt Bloem dat met het faillissement van de voormalige Taams Kliniek het ideale moment is aangebroken om voor eens en altijd de overtredingen van het ziekenhuis tot een einde te brengen in de villawijk Damacor en de percelen te gebruiken zoals het bestemmingsplan van de wijk voorschrijft. Van continuïteit van de zorg is daarnaast geen sprake omdat de kliniek volledig werd opgeheven. De advocaat die het Advent Ziekenhuis vertegenwoordigt was voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Wederom blijkt maar weer dat het juist het land is wat in gebreke blijft vwb de juiste vergunningen dan wel de gevolgde procedures, en bestemmingsplannen en wat dies meer gewoon negeert. Per saldo moet ons eigen gouvernement het voorbeeld geven.. toch? Wat klopt er hier eigenlijk wel?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties