26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024 06:25

Amigoe | ‘Nog geen consensus over mogelijke concessie CPS’

‘Nog geen consensus over mogelijke concessie CPS’
‘Nog geen consensus over mogelijke concessie CPS’

WILLEMSTAD — Er is nog geen consensus bereikt tussen de coalitiepartijen over een havenconcessie van mogelijk 25 jaar voor stuwadoorsbedrijf Curaçao Port Services (CPS).

Dit laat PS-voorzitter en Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje weten naar aanleiding van een vergadering van de samenwerkende partijen, de reguliere bijeenkomst van coalitiepartners PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.

“De verschillende partijen hebben met betrekking tot dit onderwerp zo hun eigen mening, het overleg heeft in goede sfeer plaatsgevonden, maar omdat de PS en PNP nog niet in het bezit waren van bepaalde documentatie, waaronder de definitieve versie van het nieuwe Havenbeleid, is er besloten om de beraadslaging hierover over twee weken voort te zetten”,

aldus de PS-partijvoorzitter. Op de vraag of het klopt dat de eventueel nieuw te verstrekken concessie aan CPS slechts gedeeltelijke exclusiviteit behelst en geen monopolie, stelt Cijntje het volgende:

“Naar mijn mening is er weinig onderscheid tussen een monopolie en exclusiviteit, maar goed, dat is een van de vraagstukken die besproken worden. Zo is het naar mijn mening bijvoorbeeld ook van belang dat de kranen in het bezit van overheidsbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) blijven. Dit om ervoor te waken dat er een monopoliepositie wordt gecreëerd. Ik denk dat meerdere partijen het hierover eens zijn.”

Zoals eerder gemeld hebben de coalitiepartners tijdens de vergadering van vorige week een presentatie van de leiding van havenbedrijf CPA gekregen over het voorstel dat op tafel ligt.

Hierbij werden de juridische gevolgen besproken, alsook de financiële gevolgen als de overeenkomst tussen CPA en CPS geen doorgang zou vinden. CPS had twee concessies om in het havengebied te opereren. Eén concessie had betrekking op de stuwadoorswerkzaamheden en de andere op het vervoer van containers met trekkers en opleggers.

Zo zal er bij een eventuele nieuwe concessieverstrekking een oplossing moeten worden geboden voor het ‘opleggersprobleem’ voor het vervoer van containers. Ook dient er uitsluitsel te worden geboden inzake het management van de overslagcontainerterminal en de mogelijke exclusiviteit, in welke mate CPS zal investeren in verbetering van de bestaande infrastructuur – waarvan CPA in het verleden altijd heeft gesteld dat deze in eigendom van het overheidsbedrijf zal blijven – en of de nodige aanschaf van nieuwe kranen, die nu in eigendom zijn van het havenbedrijf en duidelijk aan vervanging toe zijn, door CPS zal geschieden.

Cijntje licht verder toe dat gisteren ook onderwerpen als het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) en een mogelijke herziening daarvan en de ontwikkeling van het Rifgebied besproken zijn.

“Ook de beraadslaging over deze onderwerpen zal een vervolg krijgen. Mijns inziens is het EOP gebaseerd op een zeer verouderd zoning- systeem, dit stamt uit 1926, en dient men eerst in beraad te gaan of wij überhaupt met dit systeem door moeten gaan, alvorens over de vraag van herziening te discussiëren. Voor mij staat de vraag centraal: nemen we genoegen met een typemachine en gooien we daarom de computer eruit, of gaan we met de computer door?”,

aldus Cijntje.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

4 reacties

  1. 25 jaar havenconcessie is meer dan een generatie. Het gaat hier om een overheidsbedrijf, dus vijf a 10 jaar is genoeg. Het geld moet het gemeenschap ten goede komen en niet de mensen die tig jaren zichzelf hiermee verrijken. Dit soort dingen passen niet meer in deze tijd.
    Niets en niemand is onvervangbaar.

  2. 25 jaar havenconcessie jaar is meer dan een generatie. Het gaat hier om een overheidsbedrijf, dus vijf a 10 jaar is genoeg. Het geld moet het gemeenschap ten goede komen en niet de mensen die tig jaren zichzelf hiermee verrijken. Dit soort dingen passen niet meer in deze tijd.
    Niets en niemand is onvervangbaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties