30 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

CC | Prime Minister Wever-Croes: Aruba is doing better than Curaçao and Sint Maarten

ORANJESTAD - Prime Minister Wever-Croes points out in a press release that Aruba is performing better in the execution of the country packages than Curaçao and Sint...

DH | Government says none of its systems compromised

PHILIPSBURG--The Information, Communication and Technology (ICT) Department of the Government of St. Maarten was alerted to a phishing email blast originating from the email account of a...

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

NTR | Oud-minister Aruba gaat in hoger beroep in corruptiezaak

Melissa Stamper Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger (AVP) gaat samen met vijf andere verdachten in hoger beroep in de corruptiezaak Avestruz.   De rechtbank heeft woensdag op hun verzoek...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Navarro: Geen enkel ministerie functioneert optimaal

HomeMediaAmigoe | Navarro: Geen enkel ministerie functioneert optimaal
Members of Parliament adopt three new laws
De behandeling van de begroting voor 2016 in de Staten

WILLEMSTAD — De overheidsministeries werken niet optimaal, maar zijn wel op de goede weg. Dat zei minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) gistermiddag tijdens de behandeling van de begroting voor 2016 in de Staten.

Dat deed hij voor de eerste vragenronde voor wat het ministerie van Justitie betreft.

Zoals de Amigoe gisteren berichtte moesten de betreffende ministers alle vragen die eerder in de nota zijn gesteld naar aanleiding van het verslag over de begroting, vóór een nieuwe vragenronde beantwoorden. Dat voorstel van orde van MAN-Statenlid Hensley Koeiman werd gisterochtend aangenomen.

Navarro legde op eerdere vragen van de PAR uit dat bij zijn ministerie ook niet gesproken kan worden van een optimaal functioneren, maar dat men wel bezig is met het vullen van de nodige functies. “Wij kunnen wel functioneren en dat ziet men terug in de uitgevoerde werkzaamheden.”

Hij voegde verder toe dat de overheid tevreden is met de manier van functioneren, alhoewel optimalisering essentieel is. “Er loopt een traject hiervoor. Zo worden diverse cursussen gehouden en wordt ook alles uit de kast gehaald om de vacatures bij het ministerie van Justitie te vullen.”

Verder zei de minister dat er bij zijn ministerie geen klachten zijn binnengekomen over het functioneren.

OM

Er werden ook vragen gesteld over het Openbaar Ministerie, voornamelijk over het functioneren van het afpakteam, die de minister na een korte digitale overleg met de vertegenwoordigers van deze organisatie direct kon beantwoorden.

Navarro verduidelijkte aan de Statenleden dat de leden van dit team toegang hebben tot het geautomatiseerde systeem van diverse overheidsdiensten waar zij gegevens kunnen vinden, zodat zij informatie kunnen vergaren over het crimineel vermogen van een verdachte persoon. Om aan de beslissing te komen het vermogen ontnomen moet worden, gaat het team eerst uitzoeken of de desbetreffende persoon een strafblad heeft en of die wel of geen belastingaangifte heeft gedaan. Aan de hand van deze informatie kan het team al een indicatie krijgen of die persoon mogelijk actief is in het crimineel circuit.

Vervolgens wordt besloten of men moet overgaan tot het verrichten van huiszoekingen en worden de spullen die waarschijnlijk uit criminele activiteiten afkomstig zijn in beslag genomen, terwijl de zaak voorbereid wordt om aan de rechter voorgedragen te worden.

Het ontnomen vermogen wordt uiteindelijk verdeeld. Waarschijnlijk gaat een deel naar het criminaliteitsbestrijdingsfonds en een ander deel naar Algemene Middelen. Hoeveel dit is, is nog niet bekend, er zijn nog geen duidelijke afspraken gemaakt met het ministerie van Financiën hierover. Er is echter wel met minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) afgesproken dat de personeelskosten van de medewerkers van het afpakteam eerst gedekt moeten worden. De rest wordt dan onder de ministeries van Financiën en Justitie verdeeld. Verder vertelde Navarro de Statenleden dat twee parketsecretarissen van het OM deel uitmaken van het afpakteam.

Hierna stelde ook onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses vragen over het afpakteam, tijdens de eerste vragenronde. Volgens informatie die de parlementariër heeft, zou geen enkel lid van dit team lokaal zijn, en in verband hiermee wil ze weten of dit team onder Curaçao valt of dat Nederland de lokale overheid hierbij assisteert.

Verder herhaalde Moses geruchten aan die volgens haar de ronde doen, dat de eerste actie van dit team bij de woning van familieleden van een minister was en dat dit team tijdens de actie terug werd geroepen, omdat het daar waarschijnlijk geen controles mocht uitvoeren. Ook kreeg ze te horen dat de in beslag genomen voertuigen van de merken Porsche en Jeep, teruggegeven moesten worden aan de eigenaren. Moses wil daarom van Navarro weten of dit klopt en of er sprake is van klassenjustitie, aangezien er in dit geval sprake is van een minister.

Deze vragen worden volgens planning vandaag beantwoord en dan volgt de tweede vragenronde.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties