Amigoe | Mishandelde gedetineerde mag tijdelijk naar huis

Mishandelde gedetineerde mag tijdelijk naar huis

Mishandelde gedetineerde mag tijdelijk naar huis

WILLEMSTAD — Devhri ‘Boebi’ Nepomuceno (34) mag tijdelijk naar huis. Dat heeft Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) besloten op verzoek van de directie van het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) en met tussenkomst van het OM, de bevoegde autoriteit hiervoor, die een positief advies heeft gegeven aan de minister.

Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos.

De gedetineerde uit Blok 4 werd, zoals eerder reeds gemeld, vorige maand zwaar mishandeld en van de tweede verdieping geduwd door andere gevangenen. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en moest onlangs, na medische behandeling, ontslagen worden.

Conform de regels moest hij terug naar de gevangenis, maar de gevangenisdirectie gaf het OM te kennen, door middel van een ‘verzoek voor strafonderbreking conform artikel 38 van de Landsverordening beginselen gevangeniswezen’, vooralsnog niet voor Devhri te kunnen zorgen. Er is in de gevangenis geen capaciteit voor degelijke revalidatie, dus werd verzocht om hem tijdelijk vrij te laten totdat hij weer beter is, aldus Serphos. “Hij wordt dus niet voorgoed vrijgelaten, het betreft een strafonderbreking.” In bijzondere gevallen kan de minister bepalen dat de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf gedurende een tijdvak van ten hoogste drie maanden wordt onderbroken.

Devhri is onder doktersbehandeling en hoogstwaarschijnlijk zullen de betrokken partijen over drie maanden zich weer over deze zaak buigen en zijn gezondheidstoestand bespreken, om te beslissen of hij nog langer thuis moet revalideren of dat hij terug naar de gevangenis kan.

Verder heeft het OM een onderzoek ingesteld naar wat er vorige maand is gebeurd. Het OM zal later een beslissing nemen over de toekomst van de medegevangenen, die Devhri hebben mishandeld en van de verdieping hebben geduwd. Het OM wacht het dossier van bevindingen af, aldus Serphos.

Overval

Devhri zit vast voor de overval op G.K. Jewelry op 10 juli 2012, op klaarlichte dag. Dat deed hij met vijf andere ontkennende plegers, waaronder zijn broer en zussen. Er is voor een bedrag van 410.834 gulden aan sieraden buitgemaakt. Devhri werd veroordeeld tot zes jaar celstraf en tot het betalen van 50.000 gulden schadevergoeding.

Zijn broer Richelangelo ‘Coco’ kreeg 54 maanden cel en, net als Devhri, werd hij ook gestraft voor vuurwapenbezit en witwaspraktijken. Zijn zussen Sharella, beter bekend als ‘Yeye’ en Shashynduska, ‘Nuka’, kregen elk 30 maanden celstraf opgelegd, waarvan in het geval van Shashunduska zes maanden voorwaardelijk en drie jaar proeftijd. Tevens is de auto van Sharella verbeurd verklaard. Sendly Haseth kreeg achttien maanden en Armand Provence twaalf maanden cel, omdat hij een ondergeschikte rol had, aldus rechter Maria Paulides.

Het OM eiste toen acht jaar cel tegen Devhri. Hij zat al een celstraf van vijf jaar uit voor een overval op 5 januari 2011 en heeft de illegale man Nicholas Farlane vanuit de gevangenis opgedragen om de overval te plegen. Reden genoeg voor de rechter om hem een forse celstraf op te leggen. Tegen zijn broer Richelangelo, die voor de wapens had gezorgd en verder die dag alles buiten de juwelierszaak had gecoördineerd, eiste de officier 54 maanden celstraf. Tegen de andere verdachten, Haseth, Provence, Sharella en Shashynduska Nepomuceno eiste de officier 30 maanden celstraf voor hun betrokkenheid.

De zaak kwam aan het rollen nadat de politie een tip had gekregen dat de overval in opdracht van Devhri werd gepleegd. Dit werd door Farlane ter zitting bevestigd. Die stelde dat hij voor zijn deelname een scooter en geld zou krijgen en dat Devhri alles zou regelen. De overvallers kregen onder meer het gebruikte vuurwapen en de hamer van Richelangelo. Voordat ze zich naar de juwelier begaven, gingen de mannen eerst bij Sharella en Shashynduska langs om zich als vrouwen te verkleden. De zussen waren die dag ook in de buurt, terwijl Richelangelo op de uitkijk stond. Farlane was degene die de klanten en de werknemers onder schot hield en Kayron Ellis bewerkte de toonbanken met een hamer. Angelica Matheu was bestuurder van de ‘get away car’. Voor hun betrokkenheid bij de overval, kreeg Farlane 54 maanden celstraf opgelegd en de medeverdachten Ellis en Matheu kregen respectievelijk 42 en 24 maanden celstraf opgelegd.

Matheu, Farlane en Ellis kregen een paar duizend gulden na de overval. Het is nog niet duidelijk wat er precies met de sieraden is gebeurd. De rest van de buit zou onder de groep van zes zijn verdeeld. De politie ging later in 2012, aan de hand van verkregen informatie uit tapgesprekken tussen Devhri en zijn vriendin, in de wijk Sta. Maria op zoek naar de sieraden. Er werd gegraven, maar de politie trof niets aan, meldde ochtendkrant Vigilante toen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *