27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Minister begrijpt commotie om nieuw tarief niet

HomeMediaAmigoe | Minister begrijpt commotie om nieuw tarief niet
zonnepanelen
Minister begrijpt commotie om nieuw teruglevertarief zonnepanelen niet

WILLEMSTAD — Er is veel commotie ontstaan nu bekend is geworden dat de regering, op advies van marktregulator BTP&U, de tarievenstructuur voor kleinschalige duurzame energievoorziening heeft aangepast. Vooral de MFK insinueert dat deze aanpassingen de introductie van ‘zonbelasting’ inhouden. De partij noemt dit schandalig omdat dit de zoveelste belasting is waarmee de bevolking te kampen krijgt onder de huidige regering. De nieuwe tarieven zouden volgens de oppositiepartij ook betekenen dat op Curaçao zelfs de zon niet meer voor niets opgaat.

Deze kritiek werd ook door menigeen op de sociale media klakkeloos overgenomen. “Onbegrijpelijk”, vindt minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) die tevens belast is met nutsbedrijf Aqualectra.

“De tarieven zijn al twee jaar niet meer aangepast. De analyse van de tarieven door BTP&U is klaar en op basis daarvan zijn deze aangepast.”

De Aqualectra-directie en vakbond STK reageren ook tevreden op de aanpassingen.

De Raad van Ministers heeft op 5 november een besluit genomen om het energiebeleid aangaande zonnepanelen te veranderen. Het tarief dat betaald wordt voor het terugkopen, het ‘teruglevertarief’ van geproduceerde energie met zonnepanelen door huishoudens en bedrijven, wordt verlaagd. Ook moeten zonnepaneleneigenaren maandelijks een vaste vergoeding gaan betalen aan Aqualectra.

Sinds november 2011 is het voor particulieren en bedrijven op Curaçao mogelijk om elektriciteit primair voor eigen gebruik duurzaam op te wekken, in combinatie met een netaansluiting bij Aqualectra. Dit gebeurt op een enkele uitzondering na via zonnepanelen. Onder condities kan teruglevering van zelf geproduceerde energie aan het net van Aqualectra plaatsvinden.

Teruglevering is per eind oktober 2012 gestart nadat de toenmalige MFK/MAN/PS-regering (energiebeleid viel toen onder MFK-premier Gerrit Schotte) akkoord ging met een tarief van 42 cent per kilowattuur (kWh). Er werden geen kosten in rekening gebracht voor de aansluiting op het net van Aqualectra. Dit tarief bleef gehandhaafd in 2013 en 2014.

De huidige overheid heeft besloten dat, na een periode waarin de duurzame opwekking van elektriciteit voor eigen gebruik is gestimuleerd, het nu tijd is om over te gaan tot teruglevertarieven die in lijn zijn met de bespaarde inkoopkosten van Aqualectra. In een brief van 7 mei aan BTP&U had het nutsbedrijf al aangekondigd per 19 mei ‘negatief te gaan adviseren over alle aanvragen voor het aansluiten van zonnepanelen en ook geen terugleverovereenkomsten aan te zullen gaan vanwege de financiële impact van het explosief groeiend aantal duurzame klanten tegen onredelijk hoge teruglevertarieven, gegeven de precaire financiële situatie van Aqualectra’.

Op basis van het advies van marktregulator BTP&U, die als primair uitgangspunt heeft ‘het tot stand komen van een redelijk teruglevertarief voor producenten en netwerkbedrijf’ is de regering akkoord gegaan om het teruglevertarief te verlagen van 42 cent naar 33 cent per kWh.

Daarnaast zijn de producenten een vaste maandelijkse vergoeding verschuldigd ter dekking van de kosten voor het gebruik van het netwerk, de netwerkaansluiting en het productievermogen onder andere om fluctuaties in de duurzame productie op te vangen. Deze bedraagt voor huishoudens, het ziekenhuis en op export gerichte bedrijven 16 gulden per kilowatt-paneel, en 32 gulden per kilowatt-paneel voor alle andere ondernemingen.

Leverancier van zonnepanelen Eco Energy stelt in een mail zijn klanten op de hoogte van de aanpassingen en zegt dat er ook een overgangsperiode is voor particulieren van achttien maanden. Gedurende deze periode wordt er geen vaste maandelijkse vergoeding in rekening gebracht en geldt er een teruglevertarief van 40 cent. Voor ondernemingen geldt geen overgangsperiode, aldus het bedrijf.

De leverancier berekent dat een particuliere klant die twintig zonnepanelen van 250 watt per paneel heeft per maand 80 gulden moet betalen aan vaste kosten of ‘service fee’ zoals Eco Energy dat noemt, voor de aansluiting op het Aqualectra-netwerk. Een zakelijke klant met 2000 panelen van elk 250 watt is per maand 16.000 gulden kwijt aan vaste kosten.

Aqualectra-directeur Darick Jonis zegt op de hoogte te zijn gesteld van de beslissing van de overheid over het nieuwe tarief. Hij heeft er in het verleden meerdere malen op gewezen dat het oude tarief van 42 cent per kWh inhoudt dat Aqualectra energie inkoopt voor een hogere prijs dan het bedrijf zelf energie produceert.

Dat is een ongewenste situatie, aldus Jonis. “Dit brengt niet alleen Aqualectra in financiële problemen, maar tevens is het oneerlijk tegenover het overgrote gedeelte van de bevolking die de middelen niet heeft om zonnepanelen aan te schaffen, want de hogere inkoopprijs wordt in de tarieven van Aqualectra op hen afgewenteld.”

Jardim onderschrijft deze stelling en zei vanochtend tijdens een interview op Radio Direct dat het nu vigerende tarief exorbitant hoog is en niet overeenkomt met de realiteit. De minister gaat akkoord met het principe dat gebruik van duurzame energie gestimuleerd moet worden maar wijst erop dat dit niet ten koste mag gaan van Aqualectra, noch mag het betekenen dat de rest die geen zonnepanelen kan aanschaffen een hoger tarief voor elektra moet gaan betalen.

Volgens Jardim wordt met de nieuwe tarieven die per 1 januari 2015 ingaan een betere balans bereikt voor de gehele samenleving. De invoering van een maandelijks vast tarief voor het gebruik van het Aqualectra-netwerk is conform internationale standaarden, zegt hij.

Volgens Jonis staat overigens in de ministeriële beschikking van 2011 alsmede in de contracten die Aqualectra met producenten van zonne-energie afsluit dat de tarieven jaarlijks aangepast kunnen worden.

Voorzitter van de vakbond STKO die het personeel van Aqualectra production vertegenwoordigt, Edmond ‘Chika’ Franciska, reageert verheugd op de tariefsaanpassing. Hij zegt dat met het nieuwe tarief de terugverdienperiode voor de investering in zonnepanelen elf jaar is. Het oude tarief hield, volgens Franciska, een terugverdienperiode van drie jaar in. “Absurd”, zegt hij en vergelijkt dit met de situatie op Aruba waar de terugverdienperiode meer dan dertig jaar is.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Chika Franciska moet zich beter verdiepen in de Arubaanse energie-markt en niet met LEUGENS komen en mensen op het verkeerde been zetten:
    “Eman: ,,Hierdoor wordt de terugverdientijd van de investering in een duurzaam huis, die normaliter een ‘return on investment’ van 7 jaar zou kennen verlaagd tot 4 of 5 jaar. Dat is groots.”

  2. Volgens Jonis worden de kosten nu onevenredig afhewenteld op hen die geen solar panels hebben.
    Klanten worden al jaren onevenredig het slachtoffer van een falend beleid , falende equipment ,lantaarns die24 u pd branden, mensen die water en electriciteit van anderen oneigenlijk gebruiken en waterballetten op straat door gesprongen leidingen. , Natuurlijk hebben we hier op de klip geen oog voor het milieu. Dat is dagelijks te zien wat een troep het is.
    Deze regering is de weg kwijt, evenals de vakbond.
    Probeer als bedrijf nu een keer je eigen broek op te houden en koppel dit bedrijf los van de overheid, dus ons als belastingbetaler. Kijken of Jonis dat kan. Ik heb mijn grote twijfels hier over.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties