30 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Minder druk op urologische zorg

HomeMediaAmigoe | Minder druk op urologische zorg
 Uroloog Yme Weijers aangesteld
Uroloog Yme Weijers aangesteld

WILLEMSTAD — Na maanden van enorme werkdruk binnen de urologische zorg, is er nu eindelijk sprake van wat meer rust. In juli is de in Nederland opgeleide uroloog Yme Weijers in dienst van het ziekenhuis getreden. Daarnaast is er tot eind deze maand een waarnemer.

Minister Siegfried Victorina van Gezondheid verklaarde tijdens de Openbare Statenvergadering op 24 mei jl. dat zeven vakgroepen van medisch specialismen met tekorten kampten, waaronder de urologie. Dit heeft tot gevolg gehad dat er lange wachtlijsten zijn ontstaan, van soms wel enkele maanden. Daarnaast zorgde het tekort voor een enorme werkdruk voor de urologen Wissem Isa en Jurjen Bade, die samen de Maatschap Urologie Kòrsou (MUK) vormen. Maanden geleden trokken zij al aan de bel omdat de situatie haar tol begon te eisen. Er was sprake van ‘oorlogsurologie’ door de ondraaglijke werkdruk. Bade liep hierdoor een burn-out op.

De minister verklaarde dat er vier urologen op het eiland nodig zijn om aan de vraag naar urologische zorg te voldoen. Sinds Weijers en de waarnemer Quais Niemer in het ziekenhuis werken kan er worden gewerkt aan het terugbrengen van het aantal patiënten op de wachtlijsten. Weijers werkte in eerste instantie als waarnemer bij het ziekenhuis. Hij wilde na zijn waarnemingsperiode graag op het eiland blijven, maar aanvankelijk zaten het bestuur van het ziekenhuis en de uroloog niet op een lijn wat betreft het arbeidscontract. Uiteindelijk hebben ze alsnog een overeenkomst weten te sluiten, waardoor Weijers sinds juli in dienst van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) werkt.

Sneller

Door zijn komst en de aanwezigheid van Niemer als waarnemer is er wat minder druk op de urologische zorg, vertelt Bade. “We kunnen nu aan patiënten doorgegeven dat ze sneller in het ziekenhuis geholpen kunnen worden vanwege de nieuwe specialisten. Ze kunnen daar makkelijker instromen, wat een duidelijke verbetering is.” Er is echter nog een uroloog nodig om volledig aan de vraag naar urologische zorg te kunnen voldoen.

Op het kantoor van Bade en Isa is het namelijk nog wel erg druk, omdat ze door het tekort lange wachtlijsten hebben opgebouwd. Desalniettemin brengt de nieuwe situatie ook het voordeel met zich mee dat zij in spoedgevallen niet naar het ziekenhuis hoeven te komen, omdat er nu continu een uroloog in het ziekenhuis aanwezig is. Bade is hierdoor niet verantwoordelijk voor alle patiënten die met spoed in het Sehos worden opgenomen of voor toeristen of mariniers die ziek worden op (cruise)schepen en op Curaçao geholpen moeten worden. “Gisteren werd ik bijvoorbeeld gebeld voor een dergelijk geval, een persoon die ziek was geworden op een cruiseschip. Het is dan toch fijn dat ze gelijk geholpen kunnen worden door de urologen in het ziekenhuis. Het is een enorme belasting als je de acute urologische zorg op je bordje krijgt. Je hebt dan ruimte meer voor electieve (geplande) zorg.”

De urologen zijn deels positief over de nieuwe situatie, maar het brengt ook nadelen met zich mee. “We werken natuurlijk met elkaar samen maar de homogeniteit is weg. In het ziekenhuis gebruiken ze andere dossiers, waardoor er verschillende documenten worden bijgehouden die niet uitwisselbaar zijn, maar het nieuwe ziekenhuis zal hopelijk uitkomst bieden. Als we over twee jaar met z’n allen het ziekenhuis in kunnen, zal dit een positieve ontwikkeling zijn.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Ik heb je gelijk gegeven bij een reactie op een ander artikel.
    Ik kom hier terecht en wat zie ik? … KABOOM … !
    Een totale hersenimplosie! Tussen welke paragrafen is dat gebeurd?

    Trouwens, helemaal eens met @hans en @Yolanda!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties