30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Meerderheid wil geen onafhankelijkheid

HomeMediaAmigoe | Meerderheid wil geen onafhankelijkheid
'Hollanders' vestigen zich graag op voormalige Antillen
Meerderheid wil geen onafhankelijkheid

WILLEMSTAD — Een minderheid van de inwoners van Curaçao en Aruba heeft volledige onafhankelijkheid van hun eiland voor ogen. Op lange termijn (25 jaar) zien meer mensen onafhankelijkheid zitten, maar zij vormen met 14 procent (Aruba) en 30 procent (Curaçao) nog steeds een minderheid.

Het andere uiterste: een bijzondere gemeente worden van Nederland, daar voelt vrijwel niemand voor. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een opinieonderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV).

Aruba is meer tevreden over zijn status als autonoom land binnen het Koninkrijk dan Curaçao. Dat blijkt ook uit de steekproef. Minder dan 40 procent van de respondenten op Curaçao wil het eiland als autonoom land binnen het Koninkrijk blijven zien, en ongeveer 32 procent wil terug naar de Nederlandse Antillen. Op Aruba is dat respectievelijk zo’n 70 procent en ongeveer 7 procent.

Tussen 14 september en 1 december 2015 heeft het KITLV op Curaçao en Aruba een grootschalig opinieonderzoek uitgevoerd, waarbij inwoners van de eilanden zijn ondervraagd over de positie van hun eiland in het Koninkrijk, de relatie met Nederland, en de lokale politiek. Hoewel de data momenteel nog worden geanalyseerd, heeft Wouter Veenendaal van het KITLV de Amigoe enkele resultaten kunnen geven wat betreft de mening van de inwoners over de positie van hun eiland binnen het Koninkrijk.

Op elk van de eilanden is een aantal willekeurig geselecteerde adressen bezocht door lokale interviewers, die door middel van een vragenlijst mensen interviews hebben afgenomen. De steekproef bestond op beide eilanden uit 1250 adressen, hoewel niet alle adressen konden worden bezocht.

Op Curaçao zijn 959 adressen bezocht (77 procent van de steekproef), met een responspercentage van 68. Op Aruba zijn 665 adressen bezocht (53 procent van de steekproef), met een responspercentage van 61. Veenendaal stelt een ‘flinke slag om de arm moeten houden bij het presenteren van resultaten’, gezien het feit dat niet alle adressen konden worden bezocht. “De cijfers moeten eerder gezien worden als een voorzichtige trend dan als vaststaande feiten”, aldus de onderzoeker.

Op Curaçao wil dus momenteel minder dan 40 procent van de respondenten autonoom binnen het Koninkrijk zijn en 32 procent wil weer in de Nederlandse Antillen. Maar 14,4 procent wil volledig onafhankelijk zijn en 7,3 procent wil een bijzondere gemeente van Nederland zijn. Op Aruba kiest de grote meerderheid, bijna 70 procent, voor de huidige status van Aruba, namelijk een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk.

Maar 7,4 procent, 8,6 procent en 6,9 willen respectievelijk volledig onafhankelijk zijn, een bijzondere gemeente van Nederland zijn of terug in de Nederlandse Antillen. Er kan uit de resultaten geconcludeerd worden dat ‘op Aruba een sterke trend lijkt te bestaan naar tevredenheid over de huidige politieke status, terwijl men op Curaçao zeer verdeeld is over de wenselijkheid van de status die in 2010 verkregen werd’.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

19 reacties

  1. Stanley, nu bak je ze helemaal bruin. Omdat er in Nederland vraag naar cocaine is legaliseert dat de transport naar Nederland door Curacaoenaars?

    Dan keur je ook de slavernij door de Nederlanders goed, die immers een antwoord was op de vraag naar slaven in de Verenigde Staten.

  2. U telt voor mij. Dat was zij. Aan wie ligt het dat er zoveel Antilliaanen in Nederland vast zitten. Waar ligt de vraag voir het witte spul. Wat doe jij als eilandbewoner? Niets. Hier in Nederland ligt de vraag naar drugs. Weet ik weet jij. Wat doet hieraan. Wat is uw bijdrage? Feit is dat er slavernij is geweest. Waarom is er tot heden een descrepantie tussen het gevoel en nadenken. Tot vandaag is het zo. Begin aan een sameleving waar wij allemaal gelijk zijn. Dat is nu niet zo. Begin eraan mij heb je. Begin eraan.

  3. We kunnen het ook nog over de Tachtigjarige oorlog hebben, beste mensen…prachtig allemaal…..
    maar zullen we onderhand eens beginnen met samenleven ??!
    Als je blijft staren naar de plaats waar de zon onderging, zul je hem nooit meer op zien komen 🙂

  4. Dat heet nou een democratie, de meerderheid bepaalt dan zaken.
    Niet een minderheid en zeker niet een minderheid die dan kans ziet om de ‘elite’ te worden.

    Blijkbaar nog steeds meer dan genoeg mensen die niets in dat onafhankelijksheids-streven zien. Gevolgen zullen voor de meesten negatief zijn , dat geef je ook wel zelf aan, anders heb je geen rem nodig zodra het even minder gaat.
    Misschien eens afvragen waarom men de neus ophaalt voor werk dat anderen dan mogen opknappen, kan dat zijn omdat het nog goed genoeg gaat voor ze?

    Al het geld naar het buitenland? Waarop is deze prietpraat op gebaseerd? Dit zijn de ondernemers die risico lopen met hun geld, daar eten dan ook weer de mensen op Curacao van (belasting, toerisme).
    Denk dat met wetten waarbij geen eigendom voor buitenlanders mogelijk is er ook heel weinig investeerders komen.

    Ik lees eigenlijk alleen maar het bekende verhaal, zelf niets hebben, afgunstig zijn, niet naar zichzelf kijken en vooral anderen de schuld geven.
    Start eens een eigen bedrijf, dat kan iedereen doen, ga dan al die uren maken die nodig zijn (dat zijn er echt veel), betaal netjes al je afdrachten en geniet van wat je overhoudt.
    Dan laat je zien hoe je onafhankelijk wordt en wat er voor nodig is.
    En dan als het niet lukt niet meteen weer wijzen naar de anderen !

  5. We kunnen het ook nog over de Tachtigjarige oorlog hebben, beste mensen…prachtig allemaal…..
    maar zullen we onderhand eens beginnen met samenleven ??!
    Als je blijft staren naar de plaats waar de zon onderging, zul je hem nooit meer op zien komen 🙂

  6. Zie de tegenstelling: Het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam werd op 1 juli 2002 onthuld. De historie van de slavernij is lange tijd verzwegen. Nederland heeft een roze bril waarmee naar het verleden kijkt. De eerste ereschuld die Nederland erkende is de ereschuld tegenover de Joodse bevolking. Het heeft enige tijd geduurt voordt in Nederland het besef groeide dat er tijdens deze oorlog niet alleen heroïsche verzetsstrijders actief waren, maar ook collaborateurs die Joodse landgenoten verraadden. De tweede ereschuld kwam door de repatriëring van KNIL strijders en familie eind jaren veertig. Pas in de jaren negentig van de twintigste eeuw is het slavernijverleden aan de Nederlandse herinneringscultuur toegevoegd. Deze recente toevoeging vergt enige tijd om te ‘verwerken’.

  7. Held, er zitten zo’n 10,000 Antillianen in de Nederlandse gevangenissen en die kosten de Nederlandse belastingbetaler 3,600,000 gulden PER DAG. Het bedrag op jaarbasis pas niet eens op mijn rekenmachine.

    En dat bedrag is nog afgezien van de kosten van rechtspraak en de schade die deze criminelen in Nederland veroorzaakt hebben.

    Schadevergoeding aan Curacao ok, maar dan wel graag verrekenen met bovengenoemd bedrag van 130 miljoen op jaarbasis.

    Wanneer begint Curacao Nederland het verschil te betalen?

  8. Dat gevoel van in reine komen speelt niet in Nederland. Het was een te ver weg show voor merendeels van de bewoners in Nederland. Tenslotte was er maar een kleine groep die profiteerde van de slavenhandel. Het is overdreven om een bewoner van Drenthe bijvoorbeeld verantwoordelijk te stellen wetende dat deze mensen 150 jaar geleden nog in een plaggenhut woonden te zeggen jullie zijn rijk geworden aan de slavenhandel.
    anderzijds speelt het bij ons wel, want de klasse verschil is duidelijk instand gehouden in ons land, zelf nu zie je dat nog. De zogenaamde”elite ”
    zorgt goed voor elkaar. Uiteraard veranderd de elite elke keer weer bij de verkiezingen.

  9. als je goed leest dan zeg ik jammer, omdat de meerderheid anders kiest, alleen met een meerderheid kan je onafhankelijk worden.
    Dus moet je er voor zorgen dat je de mensen mee krijgt.
    Het kan toch niet zo zijn dat we straks tweede rang burgers worden in ons eigen land. Maar het kan ook niet zo zijn dat onze burgers hun neus ophalen voor werk en dat liever overlaten aan de Spaans sprekenden
    Onafhankelijkheid is een boost voor de bevolking en een rem om te vluchten richting nederland zo gauw het even minder gaat.
    .

  10. Held. wat hebben de Joden hier nu weer mee te maken. Mijn vader heeft inderdaad een redelijk bedrag ontvangen van Duitsland, maat dat was ter vergoeding omdat bijna de hele familie in de gaskamers waren vermoord. Wat met de slaven is gebeurd is ook niet goed te praten maar bij mijn weten werden die niet stelselmatig uit geroeid er werd wel geld aan hun verdient en heeft Nederland veel terug gedaan voor de slaven, het is alleen slecht verdeeld Held, er zijn families schat hemel rijk met land dat net zo groot is al een klein dorp in Nederland.Trouwens het geld wat mijn vader ontving heeft hij jaren lang op de bank laten staan en gedoneerd aan het joods oorlogsmuseum.

  11. “…..Mijn oma niet die was een slavin…..”

    @Held: zit niet te lullen.

    Jij bent een jaartje of zestig, je moeder, laten we ze oud kinderen hebben gekregen was 40 en je oma ook. Bij elkaar is dat 140 jaar.

    2016-140 is 1876. Volgens mij is de slavernij hier in 1863 afgeschaft. Kom ik nog altijd 13 jaar te kort.

  12. De minderheid die beslist en die de meerderheid naar andere landen verbant?!
    Waar hebben we dat eerder gehoord ?
    Jawel hoor : In het Rusland van Stalin , in het Cambodja van de Rode Kmer, in het Zimbabwe van Mugabe en in het IS kalifaat en nog meer van die paradijselijke oorden!
    Wat een vrolijke toekomst die ons al binnen vijf jaar te wachten staat?!

  13. Mevrouw Trouwborst, u bent de enige die het correct heeft. Ook ik geeft soms mijn reactie. De Antillen, kan en zal nooit onafhankelijk worden. Als Nederland stop zegt is of staat de VS voor deur. Waar kies je voor? Als koninkrijk kunnen wij best met elkaar leven. Alleen wees eerlijk. Daar valt en staat alles. Zeg ze waar wij fout waren. Dat is een goede stap. Waarom hebben de joden, was mijn oma alle recht en compensatie gehad. Mijn oma niet die was een slavin. Geef de familie een cent. Vertel ze dat wij, wij wij, Nederlanders fout waren. Ook ik, die vier rassen in mijn bloed heeft, heeft er moeite mee. Zeg ons, vertel ons. Wij zijn allemaal Nederlanders. Het wij en zij moet stoppen. Wij zijn gewoon een land. Die heet Nederland. Stop.

  14. Jammer, deze uitslag. Onafhankelijk worden tussen nu en 5 jaar was beter geweest. De koers kan dan worden uitgezet. Dan kunnen we wetten aannemen, zoals geen bezit voor buitenlanders, waardoor onze stranden weer onze stranden zijn, de huizen niet meer zo duur zijn en we mensen kunnen toelaten die we alleen zelf willen.
    De mensen die niet onafhankelijk willen worden waren dan verdwenen richting andere landen.
    Een gemiste kans, nu gaat alles wat we verdienen richting het buitenland en word de eigen bevolking zelf geen haar beter van.

  15. Onafhankelijkheid van wat? Noem mij een land dat volledig onafhankelijk is. Uiteindelijk zijn we in de praktijk allemaal afhankelijk van elkaar.
    In deze kan onafhankelijkheid worden uitgelegd als zorgen voor je eigen verdediging, veiligheid en een economie die de samenleving kan onderhouden. Dat eerste lijkt me een fictie. Dus een grote broer kiezen. Bij geen Nederland meer, dan liever de USA, Venezuela of de regionale maffia?
    Dekolonialiseren? Dan elke inwoner van Curaçao naar “huis” en tegen de indigina in Venezuela zeggen “hier heb je je land terug”.
    Wat ik wel mooi zou vinden als we als alle inwoners van nu in het Koninkrijk der Nederlanden er aan zouden werken in het reine te komen met de niet bepaald geslaagde gezamenlijke geschiedenis, waarvan de effecten nog steeds door etteren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties