27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 18:46

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Meerderheid coalitie wil transparantie bij vierde rapport Curaçaohuis

Amigoe | Meerderheid coalitie wil transparantie bij vierde rapport Curaçaohuis

Positie Marvelyne Wiels onhoudbaar geworden
Positie Marvelyne Wiels onhoudbaar geworden

WILLEMSTAD — In tegenstelling tot wat Elmer Kadè Wilsoe, voorzitter van de samenwerkende partijen en PS-parlementariër, voorstelt, namelijk om het vierde rapport over de gang van zaken bij het Curaçaohuis onder de coalitiepartijen te verspreiden, willen PAR, Pais en PNP dat het rapport naar alle leden van het parlement wordt gestuurd.

Met name PAR en Pais zien de positie van Marvelyne Wiels als gevolmachtigde minister in Den Haag als onhoudbaar.

In een e-mail als reactie op het verlopen ultimatum van PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito om binnen 24 uur het rapport naar het parlement te sturen, stelt Wilsoe dat het rapport dat door overheidsaccountantsbureau Soab is opgesteld, bij premier Ben Whiteman (PS) is opgevraagd. “Zodra we over het rapport beschikken zullen we dit onder alle partijen van de coalitie verspreiden. Als er hierna nog een oproep voor een vergadering van de samenwerkende partijen nodig is, zullen we met plezier aan dit verzoek voldoen”, aldus Wilsoe.

Volgens Jesus-Leito moet het Soab-rapport echter naar de Staten worden gestuurd, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er bij het Curaçaohuis in Den Haag gaande is”, zegt de PAR-fractieleider. “Dat ga ik ook aan hen terugkoppelen.”

Whiteman schijnt al enkele maanden in het bezit te zijn van de resultaten van het onderzoek dat het overheidsaccountantsbureau bij het Curaçaohuis heeft uitgevoerd. In het rapport concludeert Soab dat de situatie in Den Haag veel erger is dan tot nu toe werd aangenomen. Zo schijnt er onder meer 235.000 euro zoek te zijn. Het onderhavige onderzoek werd door Whiteman in april aangevraagd.

Ook Alex Rosaria, fractieleider van Pais, vraagt zich af waarom het rapport niet naar de Staten is gestuurd. “Ik heb begrepen dat het rapport niet eens in de Raad van Ministers is besproken”, zegt Rosaria. Eerder stelde de partij dat Wiels bij de derde strike wat hen betreft eruit ligt. “Dat is nog steeds ons standpunt. Dit standpunt zullen we bevestigen in een motie die we bij de voortzetting van de geschorste Statenvergadering over het Curaçaohuis zullen indienen.”


Geen verrassin
g

Volgens Rosaria is het geen verrassing wat er tot nu toe uit het vierde rapport naar voren is gekomen. “Het bevestigt hetgeen wij al hebben waargenomen. Het zijn serieuze aantijgingen.” De coalitiepartij krijgt vaak de vraag voor haar kiezen waarom ze niet bij het begin van dit drama hebben ingegrepen. “Op de eerste plaats kan Partido Pais Wiels niet afzetten. Ze is een minister. Wij vinden dat Wiels zelf het besluit had moeten nemen om op te stappen. Of de partij die haar heeft aangesteld had haar moeten vervangen”, legt Rosaria uit.

Het enige instrument wat Pais in handen had was de stekker uit het kabinet trekken. Dat vond de partij de moeite niet waard, omdat er zoveel op het spel stond. “Er waren de financiële aanwijzing, de bouw van het nieuwe ziekenhuis en de hervorming van het pensioenstelsel. Wij hebben gezegd dat het niet de moeite waard is om zoveel op het spel te zetten door de regering te laten vallen voor een ambtenaar. Vooral omdat we hadden verwacht dat de partij die haar heeft aangesteld die verantwoordelijkheid zou nemen”, zegt Rosaria.

Volgens de Pais-voorman brengt ‘deze vrouw’ keer op keer schade aan ons land en aan deze regering toe. “Het doet de goede relatie met Nederland en de Europese Unie geen goed. Ook daar zit ze bij want het Curaçaohuis heeft taken in de Europese Unie. De derde strike is voor ons al gevallen bij het derde rapport dat over de gang van zaken bij het Curaçaohuis uitkwam.” Rosaria verwacht dat de motie die de partij wil indienen op de steun van de meerderheid van het parlement kan rekenen. “Dit is geen jagen op mevrouw Wiels. Er zijn concrete aanwijzingen en bewijzen van wangedrag en wanbeleid van de gevolmachtigde minister. Het is ongelooflijk dat er geen stappen worden genomen. Ten eerste door haar zelf. Als zij een Pais-minister was, zou ze bij het eerste rapport al zijn vervangen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Het is niet de eerste keer dat Rosaria met dit verhaal komt.
  Ik had mijn twijfels over de capacietiten van mijnheer Rosaria.
  Maar nu weet ik het zeker. Hij heeft simpelweg de capacietiten niet.

  Hoe had hij politiek leider kunnen worden ? Wel door zijn eigen partij op te richten. Simpel toch ? Ik kan ook politiek leider worden door mijn eigen partij op te richten.

  Nationaal wist dat hij de capaciteiten niet heeft en niet zal ontwikkelen en is hij dus geen leider geworden.

  Ok, Rasaria heeft de capacietetiten niet en dat wisten wij al. Dus niets nieuws, geen verassing. Geen nieuwe feiten.
  Maar heeft niemand in zijn partij de capaciteiten om tegen hem te zeggen, Rasario no ripiti e cancion ey. Want het slaat nergen op. Verzin iets anders man. Maar herhaal het niet meer. Maar neen niemand zegt wat. Dus PAIS in zijn geheel deugd niet.

  Ave maria, mi lo lesa rasario pa señor Rosaria.

 2. Als ik een kind van het laffe wijf Rosaria was, liet ik mijn achternaam veranderen.

  Je schaamt je toch dood voor zo’n lafaard als vader.

  Ik weet zeker dat zijn kinderen met schaamte naar school gaan.

 3. “De Gevolmachtigde Ministers worden op grond van artikel 8, eerste lid, van het Statuut benoemd en ontslagen door de regering van Aruba, Curaçao onderscheidenlijk Sint Maarten”.
  Ik snap dan ook niet waar je het over hebt. Ben je nu echt zo onwetend of hoe zit nu.
  Dat Fraudelyn al jaren het eiland belachelijk maakt vond je dus te onbelangrijk om de stekker eruit t trekken??
  Je party was onzze keuze in 2012 maar je hebt beween een lafaard te zijn zonder inhoud.
  Shame on you.

 4. Spreekt Rosaria wel de waarheid? Ik begreep dat Wiels geen echte minister is maar een ambtenaar met een mooie fop-titel die de wettelijke status niet dekt. Als Rosaria daarvan niet op de hoogte is , is dat betreurenswaardig, als hij ons bewust een loer draait is dat zeer ernstig. in beide gevallen is het ” ophoepelen-waardig”.

 5. Rosaria: ……..“Op de eerste plaats kan Partido Pais Wiels niet afzetten. Ze is een minister. Wij vinden dat Wiels zelf het besluit had moeten nemen om op te stappen. Of de partij die haar heeft aangesteld had haar moeten vervangen”, legt Rosaria uit.

  Ik aan Rosaria: wat een kul verhaal. Mijn nicht van vijf jaar zal zeggen wat een kul verhaal. Jij snapt het echt niet meneer Rosaria, je snapt het niet.
  Bij deze Rosaria zal ik Zeggen ave maria met jou en zal ik vijf rosarios hardop lezen dat wij jou nooit meer in de regering zullen zien. Cruz cu bo.

 6. IK krijg nu toch echtwel een mestlucht in mijn neus, Wilsoe jonge is het dan toch waar!!. strandje afspraak niet na gekomen. trouwens Tip voor OM nl. Als je het verduisterde geld zoekt van het viswijf, zoek dan niet bij de banken of NS kluisjes. NEEEEEEEEEEEEEEEE, ( ik verwacht dat het OM snel handeld) Zoek in de achtertuin onder de tarrastegels van haar prive woning.
  Telephatie van een Joode jonge.

 7. Ach, de verkiezingen komen eraan en dan moet angsthaas Rosaria natuurlijk even van zich laten horen.

  Bij het eerste weerwoord van walrus Cordoba kruipt Rosaria weer onder de tafel en piept bang: ‘het is de verantwoordelijkheid van PS!’.

  ‘Wij vinden dat Wiels zelf het besluit had moeten nemen om op te stappen.’? Kun je nog achterbakser zijn dan Rosaria? Neem je verantwoordelijkheid, lafbek! Als je je niet voor je kiezers schaamt, schaam je dan voor je kinderen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties