28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Media op Curaçao communiceren niet met de buitenwereld

HomeMediaAmigoe | Media op Curaçao communiceren niet met de buitenwereld

door Favell Maduro

Media op Curaçao communiceren niet met de buitenwereld
Media op Curaçao communiceren niet met de buitenwereld

WILLEMSTAD — De media op Curaçao laten veel kansen liggen om aan de buitenwereld te laten weten wat zich hier op het eiland afspeelt. Het is voor een buitenlander haast onmogelijk om het nieuws te volgen.

De media staren zich blind op het thuispubliek. Die spiegel hield Marian Spier gisteren in landhuis Bloemhof vele mediavertegenwoordigers voor.

Marian Spier, die jarenlang social media heeft gedoceerd in Nederland, hield op verzoek van Unesco een korte toespraak op Curaçao. Spier is in Amsterdam ook betrokken bij de beroemde TEDX-bijeenkomsten waar mensen hun kennis en bevindingen delen met een publiek.

Zo vertelde Spier wat voor moeite zij moest doen om één bepaalde radio-uitzending te horen. Dit terwijl ze al op het eiland zat. “Als het voor mij, die al zeer geïnteresseerd is, al moeilijk wordt om een radiozender te vinden via internet, dan zal het voor een ander persoon haast onmogelijk zijn.”

Ze maakte ook duidelijk dat de traditionele media steeds minder populair zijn. Over de hele wereld wantrouwen steeds meer burgers de media in hun land omdat die vaak niet kritisch genoeg zijn naar de machthebbers toe. Als voorbeeld noemde ze dat de burgers zelf gingen verslaan wat er zich tijdens de revolutie in Egypte afspeelde. Ze gebruikten twitter op een manier waarop de hele wereld de opstand kon volgen. De traditionele media die onder staatstoezicht stonden, werden niet meer gevolgd.

De bevindingen van Marian Spier over de manier waarop de media hier op het eiland functioneren, vielen niet bij iedereen in goede aarde. Spier kreeg na afloop ook veel vragen van het publiek, dat voor een gedeelte bestond uit mensen die in de media werkzaam zijn. “Als dit nieuw voor je was, dan loop je achter”, pareerde Spier de kritiek. De basis voor haar toespraak haalde ze uit een college dat zij in 2008 gaf. Na afloop van haar toespraak werd er door het publiek flink gediscussieerd over de spiegel die Marian Spier hen voorhield.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ja elk land heeft zo zijn eigen media. Kijken we even naar het eiland Curacao dan zien we verschillende media. Vigilante (politie en roddelblad) gerund door een uitgever gelieerd aan de machthebbers (lees: Maffia maatjes) Peppie en Kokkie. De Extra totaal Papiaments en nieuws dat alleen van het eiland en kleine omliggende regio-eilanden. Telecuracao brengt het nieuws voor geschoteld door de politieke vriendjes. Er was tot 2010 geen media die meer aan openheid van zaken, corruptie en duistere zaken gaf. Opeens was er de KKC die in 2010 opstond en langzaam aan meer nieuws begon te geven. Al snel werd het bekend en de KKC startte haar inmiddels beruchte blogs die de misstanden uitzocht, en openheid van zaken gaf. Dat dat niet in dank door diverse groepen werd afgenomen werd al snel duidelijk. Enkele groepen starte masaal digitale aanvallen op deze blogs om zodoende alles te verbergen. In vele wandelgangen werd de KKC (knipselkrant Curacao) geprezen en gelezen. Voor velen ging er een lichtje branden en werd de KKC al snel benoemd tot een verzetskrant. Enkelen probeerde in de voetsporen van de KKC te stappen maar moesten snel het veld ruimen. Reden: de blogs begonnen vruchten af te werpen en al snel kwam politiek Nederland op het spoor van de inmiddels beruchte VDC en de KKC-blogs. Het team dat achter de blogs zit groeven verder en verder, bronnen worden aangeboord en elk stuk wordt zorgvuldig na geplozen op waarheid, onderbouwd en gepubliceerd. Curacao begon wakker te worden men leest nu wat er meer is dan alleen de lokale bladen. De onderwereld is er niet blij mee dat zaken naar boven komen die het daglicht niet konden verdragen. Het is inmiddels algemeen bekend dat door de onderwereld er alles aan gelegen ligt om die media het zwijgen op te leggen. Misschien een idee voor Marian Spier om hier ook eens naar te kijken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties