31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | MAN probeert toch regering te vormen

HomeMediaAmigoe | MAN probeert toch regering te vormen
...Segun partido MAN...
Formateur Gijsbertha moet uiterlijk 10 november verslag uitbrengen

WILLEMSTAD — De onderhandelingen om tot een co- alitie te komen met een MAN -signatuur zijn ondanks het vertrek van PAR-Statenlid Eduard Braam nog steeds in volle gang. Dat bevestigen bronnen dichtbij de onderhandelingen.

Movementu Progresivo van Marilyn Moses zou benaderd zijn om de partijen MAN, PAR, PNP en Un Kòrsou Hustu, die nu rekenen op de steun van tien parlementariërs in de Staten, aan een meerderheid te helpen.

Moses verklaarde eerder bereid te zijn om deel uit te gaan maken van de coalitie. Op haar aanbod werd echter niet ingegaan. Gisteren zou het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) aan Moses zijn aangeboden. Dit wordt echter door Moses bevestigd noch ontkend. Volgens de visie van Movementu Progresivo moet gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen, met name voor de onderkant van de samenleving.

Dit kan volgens de partij worden bereikt door het instellen van een zorgautoriteit die tarieven vaststelt en de kwaliteit van de zorg waarborgt. De partij wil vooral investeren in preventie. Door sporten te faciliteren kan obesitas worden aangepakt. Hiermee wordt 90 procent van suikerziekte, diabetes mellitus, 80 procent van hart- en vaatziekten en 70 procent van darmkanker voorkomen, aldus Movementu Progresivo eerder in de Amigoe.

Bom

Gisterenavond hield de MAN intern beraad nadat de PAR- voorzitter en parlementariër Braam een bom legde onder het coalitieakkoord tussen de vier eerdergenoemde partijen. Braam zegde zijn lidmaatschap bij de PAR op en kondigde aan verder te gaan als onafhankelijk Statenlid. Reden voor zijn vertrek is zijn onvrede met politiek leider Zita Jesus-Leito. Hij beschuldigt de partijleiding onder andere van dictatoriaal gedrag. Ook zouden de partijleiding en het onderhandelingsteam van de PAR onder leiding van David Dick zich niet houden aan de eerder gemaakte afspraken.

Bij de verdeling van de ministersposten zou het ministerie van Economische Ontwikkeling naar Eugene Rhuggenaath gaan en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) naar Braam. De geruchten dat Jesus-Leito de laatste portefeuille zou opeisen, bevestigt volgens Braam dat de gele partij hem aan de kant wil zetten.

Volgens PAR-vicevoorzitter en nu waarnemend voorzitter Gerold Rach is het heel jammer dat Braam de partij heeft verlaten. “Iedereen heeft een kwaliteit. Ook Braam heeft zijn kwaliteiten. Als arts is hij een collega van mij. Ook in onze bestuursfuncties in de PAR hadden we veel contact met elkaar. Zijn vertrek vind ik spijtig”, zegt Rach. Volgens de vicevoorzitter was de al langer bestaande onvrede van Braam met de partijleiding bij hem niet bekend.

“Als ik het had kunnen voorkomen, dan had ik het voorkomen”, zegt Rach. “Ook in het huwelijk kunnen de partners kritiek hebben op elkaar. In iedere organisatie zijn er discussiepunten. Dat is des mensens. De kritiekpunten van Braam zullen binnen de PAR besproken worden, ‘maar op dit moment zijn er andere zaken die voorgaan, zoals het landsbelang. Dat is van veel hogere orde dan gerommel binnen de partij”, zegt Rach.

Formateur

Formateur Kenneth Gijsbertha moet uiterlijk 10 november aan gouverneur Lucille George-Wout verslag uitbrengen over zijn bevindingen. Als hij voor donderdag geen elf parlementariërs kan vinden die bereid zijn om een coalitie te vormen, zal hoogstwaarschijnlijk de op een na grootste partij, de MFK, de opdracht krijgen om een nieuwe regering te vormen.

Bij het ter perse gaan van de krant hielden de betrokkenen hun kaken stijf op elkaar. Volgens Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu is de formatie een proces.

“In een proces zijn er constant veranderingen. Als je een uitspraak doet en vervolgens verandert de situatie weer, creëer je onrust. Die onrust kunnen we nu niet gebruiken.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Als ik goed reken dan is het een regering van zes partijen.
    Hoe kun je een land zo regeren ?
    Kiesdrempel moet verder omhoog.
    Dit kan niet langer zo doorgaan. Teveel partijen.

  2. @Fran. Ik kan meegaan met de eventuele amateuristische aanpak bij de onderhandelingen, maar denk niet dat MAN de grote schuldige is. De zieke mentaliteit van “ikke, ikke en de rest mag stikke” is de oorzaak. Nu de verkiezingen achter de rug zijn kijkt niemand meer om naar het algemeen belang. Het eigen belang viert nu hoogtij. Een verdeling van 9 ministerposten over 14 zetels is mogelijk, waarom niet? Maar zo te zien is er geen wil en zeker geen algemeen belang. De ministerpost blijkt een persoonlijke aangelegenheid te zijn geworden. Kijk naar Braam. Verwachting of belofte, wat maakt het uit. Hij dupeert de vorming van een coalitie die het land moet dienen, omdat hij geen ministertje mag spelen. De breuk komt uit de PAR hoek en niet vanuit de MAN. PAR heeft serieuze interne ego problemen en is hierdoor een zwakke schakel geworden. De vraag is, wil men een regering vormen die het land dient of een meerderheid samenschrapen die de belangen van de partijen en egotrippers dienen?

  3. MAN is de grootste schuldige bij de totale chaos. Als je een bredere colatie wilt hebben dan moet je ook weten te onderhandelen en niet amateuristisch omgaan met de zetels alsof het een gouden medaille is. De taart weten te verdelen (want er zijn alleen maar negen ministerposten) met 14 zetels is te ver gezocht, daar de partij niet eens bereid is zelfs ook maar 1 zetel op te offeren. Bij MAN valt daar het belang van het land helemaal weg!

  4. Het is een schande wat er allemaal gebeurt. De politiek is al jaren een broeiplaats van egotrippers, profiteurs en meelopers. Het uitgangspunt was een brede coalitie met 14 zetels. MAN streefde dit ook na, maar de coalitiegenoten gingen niet akkoord. Iedereen had eisen. Nu hebben we niets! PAR en PS jullie moeten je schamen! MAN geef niet op en probeer opnieuw met 13 zetels: MAN (minister-president + 2 ministers), PAR (2 ministers), PNP (1 minister + Statenvoorzitter), PS (1 minister + vicepremier), UKH (1 minister) en MP (1 minister).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties