Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Leeflang zal niet meewerken aan integriteitonderzoek bij CBCS

Jardim heeft 5 weken nodig om vragen te beantwoorden

Leeflang zal niet meewerken aan integriteitonderzoek bij CBCS
Leeflang niet bereid mee te werken aan integriteitonderzoek bij CBCS

WILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang is niet bereid om moties te ondertekenen die de regering opdragen om enige vorm van integriteitonderzoek in te stellen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Dit gaf ze aan tijdens de openbare vergadering van de Staten over het onderzoeksrapport door PricewaterhouseCoopers naar het functioneren van CBCS.

- Advertentie -

Volgens Leeflang heeft president- directeur Emsley Tromp in februari 2013 al in een brief voor een onderzoek gesmeekt. Maar de Raad van Commissarissen (RvC) is er niet in geslaagd om dit voor elkaar te krijgen, zegt ze.

“Als dit wel was gedaan dan wisten we vandaag of Tromp heeft gestolen en met goudstaven in zijn zak rondloopt.”

Uiteindelijk draait het, volgens Leeflang, erom dat de bevolking wil weten of het geld voor de obligatieleningen voor Aqualectra en het Sintmaartense havenbedrijf Curaçaos geld is en of de gemeenschap hierdoor is benadeeld.

“Na de klacht die bij het Openbaar Ministerie is ingediend in 2011, is dit het beeld dat is blijven hangen in het geheugen van de mensen”, aldus het Statenlid.

Verder stelt Leeflang dat de kwestie rond CBCS gaat om integriteit. Volgens haar is het grootste probleem voor het functioneren bij CBCS het ontbreken van een commissie die toeziet op integriteit bij de Bank.

Als voorbeeld haalt ze aan dat de onderzoekers spreken van ‘ongebruikelijke transacties’ en dat bepaalde besluiten op ‘gespannen voet’ leven met het beleid. Dus uitermate voorzichtig geformuleerd, volgens Leeflang, ‘want er kon ook worden gesteld dat het ‘onrechtmatig’ of ‘in strijd met’ was met het beleid’.

- Advertisement -

Ongebruikelijk betekent niet dat het illegaal, corrupt of onrechtmatig is, vervolgt Leeflang. En ze wil uitleg van de minister van Financiën, José Jardim, over men hoe de formulering van de onderzoekers precies moet interpreteren.

Verder stelt ze dat volgens het PwC-rapport ook de ministers van Financiën als vertegenwoordigers van de vermogensgerechtigden hebben gefaald.

“Zij hebben niet conform het bankstatuut minimaal een keer per jaar een vergadering van vermogensbeheerder gehouden.”

Leeflang wil van Jardim horen welke ministers hiermee worden bedoeld.

“Ook hier melden de onderzoekers dat dat niet-functioneren op gespannen voet leeft met het bankstatuut.”

Armin Konket van de PARfractie vraagt zich af wat geconcludeerd moet worden uit het PwC-rapport als de CBCS zich niet kan vinden in de conclusies en aanbevelingen van het rapport.

“Wat moet ik als parlementariër hiermee doen?”

Volgens Konket kan hij hoogstens de minister vragen wat de overheid gaat doen met de vijftien aanbevelingen van het rapport.

“Verder kan ik niet gaan.”

Het PAR-Statenlid hoopt dat deze vergadering de laatste keer is dat over de CBCS wordt gesproken in de Staten en dat hiermee een einde komt aan het beschamende chapiter van het vervolgen van personen dat begon met het vervolgen van het hoofd van de veiligheidsdienst en daarna is voortgezet met de directeuren van Aqualectra, havenbedrijf CPA, het hoofd van het bevolkingsregister en nog een paar anderen.

PNP-Statenlid Humphrey Davelaar vraagt zich af welke rol de Staten van Curaçao hebben met betrekking tot het nemen van beslissingen bij de Bank.

“Als alleen de gevoelens van de Staten tellen, dan zijn de Staten hun tijd aan het verspillen”,

meent Davelaar. Na het lezen van het rapport wil Davelaar van de minister weten of er sprake is van voortrekken en malversaties bij CBCS. Naar zijn mening hoeft de discussie over CBCS niet lang te duren. Hij hoopt nu er een rapport op tafel ligt, dat er duidelijkheid komt en dat er niet meer publiekelijk over CBCS hoeft te worden gediscussieerd.

“Het is aan de politici die richting moeten geven hoe CBCS moet functioneren. Een CBCS die vertrouwen uitstraalt en de waarde van de gulden en de balans is in de deviezenvoorraad waarborgt.”

Gisteren waren er ook tal van vragen over het feit dat Curaçao en St. Maarten een Centrale Bank delen en wat voor gevolgen dit heeft voor het functioneren van de bankinstelling.

Vanuit de Statenzaal kwamen er vragen die teruggrepen naar het verleden en de vragenstellers wilden van Jardim weten waarom Curaçao en St. Maarten een Centrale Bank delen en wat voor problemen dit in de praktijk dit met zich heeft meegebracht. Maar er kwamen ook vragen over hoe het nu verder moet met de CBCS.

Zo wilde met name de PS-fractie weten of en wanneer de minister naar St. Maarten zal afreizen om tot afspraken te komen over het opheffen van de samenwerking tussen beide landen in de CBCS.

Vanuit de Paishoek benadrukte fractieleider Alex Rosaria dat met volwassenheid werk moet worden gemaakt om de aanbevelingen van het PwC-rapport in de praktijk te toe te passen. Hij sprak wel zijn verbazing uit over personen die officieel te boek staan als verdachte in de Staten anderen als dief kunnen omschrijven, zonder dit met bewijzen te kunnen staven.

“Dit is ongelooflijk en onacceptabel.”

Vanuit de MAN plaatste fractieleider Hensley Koeiman zijn vraagtekens bij het rapport. Hij verklaarde dat hij het zich moeilijk kan voorstellen dat bij de Centrale Bank geen notulen van vergaderingen worden bijgehouden.

“Dit gebeurt zelfs bij iedere sociale club op het eiland. Bij deze bank werken professionals, die hebben aangegeven het niet eens te zijn met de conclusies van het rapport.”

Aan het eind van de vergadering riep Jaime Cordoba (PS) Tromp op om af te treden. “Doe dat voordat wij jou wegdoen”

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

ParadiseFM | Integriteit medewerkers Openbare Werken onderzocht

Het Ministerie van VVRP heeft een integriteitsonderzoek gestart naar bepaalde medewerkers van Openbare...

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan...

PBC | SER: wetgeving op de kansspelen overnieuw

Persbureau Curacao | Met SER advies De vernieuwde wetgeving op de kansspelen en de...

Opinie | Invorderingskorting middels Richtlijnen, een (juridische) fata morgana?

Opinie Tobias van het Nederend ,,De macht van de Belastingdienst wordt pijnlijk voelbaar als...

NTR | Uit de cel en in het parlement

Tekst Sharina Henriquez, video Petra Trinidad SAN NICOLAS – De van corruptie verdachte politicus...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PB | Saba subsidy to mitigate sharp rise electricity tariff

SABA--Consumers on Saba will be spared a drastic increase in their monthly electricity bill. Thanks to a subsidy of the Public Entity Saba, consumers will not have...

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s highly anticipated 16th resort and the company’s first venture into Curaçao, the newly named...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Subsidie beperkt stijging elektriciteitstarief Saba

The Bottom - Dankzij een subsidie van het openbaar lichaam Saba (OLS) hoeven consumenten niet de volledige verhoging van het elektriciteitstarief te betalen om de hogere brandstofkosten...

AntilliaansDagblad | Sint Maarten wint Amerikaanse prijs

Philipsburg - House of Nehesi Publishers (HNP) uit Sint Maarten heeft een Amerikaanse prijs gewonnen voor het ontwerp van het boekomslag van ‘Africa in my skin’. Het...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal Caribbean. Het werd vorig jaar opgeleverd en vaart nu voor het eerst met cruisepassagiers...
- Advertentie -