26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Isla: ‘Smoc-lastercampagne vangt weer aan’

HomeMediaAmigoe | Isla: ‘Smoc-lastercampagne vangt weer aan’
Isla: ‘Smoc-lastercampagne vangt weer aan’
“de Isla overtreedt geen wetten en overschrijdt geen normen, dus insinuaties dat de overheid geen sancties of boetes oplegt, is onzin” aldus persverklaring Isla/PDVSA

WILLEMSTAD — “De lastercampagne van Smoc (Stichting Schoon Milieu Op Curaçao) wordt, gelet op de bewoordingen die in artikelen van de zogenoemde milieugroepering gebezigd wordt, steeds grimmiger en is steeds verder verwijderd van het daadwerkelijke milieuvraagstuk dat wij als Curaçaose gemeenschap moeten behandelen”, aldus een persverklaring van de Isla-raffinaderij.

Refineria Isla Curaçao BV stelt ‘in de loop van de week kennis te hebben genomen van de voortzetting van een lastercampagne’.

“Deze wordt gevoerd door Smoc tegen Refineria Isla, maar ook steeds meer tegen haar moederbedrijf PdVSA. Daar waar de Isla, via meerdere persberichten, duidelijk aan de Curaçaose gemeenschap de ‘appels met peren’-vergelijkingstactiek van Smoc heeft blootgelegd – met betrekking tot ondermeer de misinterpretatie van gegevens omtrent luchtmetingen – lijkt de huidige tactiek van Smoc nu gericht te zijn op het verkeerd informeren van de gemeenschap over financiële zaken omtrent de Isla.”

De PR-afdeling van de Islaraffinaderij licht toe dat Smoc ‘zelfs zo ver gaat de moeilijke situatie in Venezuela te misbruiken’.

“Dit om hun verborgen agenda door te duwen. Smoc negeert hiermee het rapport van de Centrale Bank waarin het ecomomisch belang van de olie-industrie voor Curaçao wordt aangeduid, evenals de huidige en de toekomstige investeringen van Isla en Curaçao.”

De Isla-raffinaderij stelt zich verder op het standpunt dat de milieustichting ‘een aantal aspecten herhaaldelijk uit de context zou halen’.

“De World Health Organization (WHO) stelt richtlijnen vast voor ondermeer de luchtkwaliteit, maar geen normen. De WHO zelf stelt, dat ieder individueel land al dan niet gebruikmakend van de WHO-richtlijnen, een traject kan inzetten om naar deze richtlijnen te streven en om zich als land en gemeenschap bewust te zijn van de verstrekkende implicaties wanneer een land overgaat tot het zonder meer tot Nationale Norm verheffen van de WHO-richtlijnen.”

De Isla-raffinaderij meent verder dat een ‘aanscherping van de nationale normen’ een traject dient te behelzen welke door de gehele gemeenschap gedragen moet worden.

“Het paradepaardje van Smoc dat het met Curaçao – c.q. de Isla, waarbij er geen rekening wordt gehouden met de rest van het Schottegat-industriegebied – op milieugebied zo slecht gaat en elders, vooral in Nederland, het zo goed gaat, is een farçe”,

aldus de PRafdeling van de raffinaderij, die vervolgt dat Nederland, als alle andere ontwikkelde landen, ‘al langer aan de weg timmert, maar vele nog op te lossen milieu-uitdagingen kent’.

“De Isla investeert en zal nog meer substantiële investeringen doen die het milieu en de algehele Curaçaose gemeenschap ten goede blijven komen, net zoals in het verleden. Er is inderdaad nog een weg te gaan – net als binnen de industriesector van Nederland en in andere landen – maar de stelling van Smoc dat de Isla zou stilstaan en geen investeringen doet in het milieu en/of de Curaçaose gemeenschap, is onzin en gaat in tegen ieder goed onderbouwd financieel economisch rapport”,

aldus de verklaring, waarin tevens benadrukt wordt dat de Isla ‘geen wetten overtreedt’.

“En ook geen normen overschrijdt, dus insinuaties dat de overheid geen sancties of boetes oplegt, is onzin. Het past in de lastercampage van Smoc, maar draagt niets bij aan een structurele verbetering.”

Bron: Amigoe

11 reacties

  1. Hoeveel inwoners van Curacao moeten er nog ernstig ziek worden en mogelijk overlijden, voordat er wordt ingegrepen door het gouvernement in samenwerking met Nederland

  2. De overeenkomst tussen Held en de Isla is duidelijk, ze staan beiden stil in de tijd. Held in zijn denken en krampachtig vasthouden aan zijn ideeën opdat hij altijd de schuld bij anderen kan neer blijven leggen, en de Isla vanwege het feit dat ze niet als andere zichzelf wel respecterende bedrijven (al dan niet gedwongen door wetgeving) hun processen hebben aangepakt en in de laatste decennia hun uitstoot hebben trachten te verminderen. Op Curacao is het toegenomen met zelfs een “huis vervende dimensie”.
    Het anno 2016 de Shell verwijten dat er woonwijken van kleur veranderen vanwege de uitstoot of dat men hier niets of zo goed als niets aan beheersingsprocessen doet, getuigt van weinig realisme, maar dat wisten we van Held al dat hij daar niet over beschikt.

  3. Stanley, we weten allemaal dat het de schuld van de racisten in Nederland is. Curaçao is indertijd bedonderd: ze dachten dat ze naast de kralen ook échte schelpen kregen. Helaas het was “de Shell”

  4. Beste mensen, een uitvoerig uitleg heb ik bijna een jaar of langer hieromtrent gegeven. Lees het ontstaan van onze SMOC probleem. Ik ga het probleem weer niet uitvoerig uitleggen. Vraag aan de redactie, hoe vaak ik hierover heb geschreven. Dit probleem ligt ver voor de PDVSA en alles wat er omheen draait. Jammer.

  5. Dit is echt ontzettend triest zeg. Wij maken hier in bluebay sinds een aantal weken weer elke nacht vieze stank mee met hoofd- en keelpijn als gevolg. En dan durft Isla te beweren dat er sprake is van een lastercampagne? Kom dan eens langs om naar de groene muren te kijken die vijf weken geleden nog wit waren. Ik begrijp dat Isla dit misschien niet zomaar van de 1 op andere dag kan oplossen maar het is on-ethish bijna misdadig om dan i.p.v te erkennen, het om te draaien en een instantie aan te vallen die al jarenlang belangeloos deze situatie aanvecht.

    Wat een trieste toestand. Wat een valse mensen.

  6. wat een tuig werken er bij de ISla.
    Ze beseffen niet dat ze jaarlijks 18 doden op hun naam schrijven.
    schaamteloos zijn ze, maar ja het is je broodheer…dus een beetje medelijden…
    met dit tuig….

  7. Nog even en het wordt Smoc ook nog verweten dat ze s`nachts alles geel verven aan de windzijde in de gebieden onder de rook. Pech gehad heeft de raffinaderij, de vervuiling is ook zichtbaar geworden en er is niet meer aan kritiek te ontkomen. Alleen in landen welke een bepaalde fruitsoort hoog in het vaandel hebben staan komt de mate van vervuiling zoals die hier over het eiland uitgebraakt wordt nog voor. De soort fruit is geel en langwerpig en enigszins gebogen.

    Het wijzen naar vooral Nederland geeft ook wel weer aan hoe machteloos men eigenlijk is, en dan gebruiken we maar weer het overbekende “zij en wij” model om er een extra dimensie aan te geven die er wel in fietst bij de dommen. Alles is hier immers een ander zijn schuld dan wel erger of ook aanwezig bij die ander. De rook/uitstoot van Pernis en wat daar in zit is zo ongeveer heilig vergeleken bij wat er hier allemaal zogenaamd wettelijk is toegestaan.

    En dat Smoc het ook heeft over de economische situatie in Venezuela dat is gezien in relatie tot de raffinaderij niet meer dan terecht, of verwacht men dat de belastingbetaler alhier nu echt miljarden gaat ophoesten om een raffinaderij te redden/upgraden, welke door een failliet land ieder moment gedumpt kan worden als het ze uitkomt. Met Venezolanen in de huidige situatie is geen afspraak te maken, voor zover dat eigenlijk ooit wel het geval is geweest betreffende de Isla, oeverloze stromen aan MOU`s hebben we in de loop der jaren voorbij zien komen maar totaal geen resultaten. Overgaan op gas is nu het model, en daarna stopt het weer, als dat al wordt uitgevoerd.
    Indien op Aruba (tegen alle verwachtingen in) de oude Valero installatie toch weer nieuw leven ingeblazen zou worden door de PVDSA (Citgo) dan is de kans dat dit ook nog eens bij ons zal gebeuren vwb de daar dan toe te gaan passen upgrade, nog kleiner.

  8. Hopelijk plaatst Amigoe dit stuk als betaalde advertentie. Worden zij er tenminste nog wat wijzer van. Met vrijheid van meningsuiting heeft deze ronddraaierij weinig van doen. Geen krant leent zich toch klakkeloos voor deze doorzichtige propaganda.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties