26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Isla-medewerkers willen met protest gesprek met premier afdwingen

HomeMediaAmigoe | Isla-medewerkers willen met protest gesprek met premier afdwingen
raffinaderij-boo-pdsva curacao-affakkelen
Isla-medewerkers willen met protest gesprek met premier afdwingen

WILLEMSTAD — Een grote groep Isla-medewerkers heeft zich vandaag uit protest voor verschillende poorten van de Isla verzameld. Dit onder aanvoering van de Isla-vakbonden PWFC (voor het personeel in de oliesector) en Apri (voor het stafpersoneel).

De bonden stuurden begin deze week een brief naar premier Ben Whiteman (PS) waarin zij aangaven dat zij voor drie uur gistermiddag een vergadering wilden met hem en het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT), het team dat zich buigt over de toekomstscenario’s voor de Isla. Zij eisen nu zo snel mogelijk alsnog een overleg. PWFC-voorzitter Angelo Meyer: “Wij vermoeden dat het MDPT er een dubbele agenda op nahoudt.”

PWFC en Apri, die nauw samenwerken, willen onder meer van premier Whiteman en het MDPT definitief uitsluitsel over de onderhandelingen omtrent Bullenbaai als overslagterminal in relatie tot de raffinaderij, aldus Apri-voorzitter Michael Doran. Meyer legt uit dat de overslagfunctie van de Curaçao Oil Terminal (COT) bij Bullenbaai onontbeerlijk is voor het voortbestaan van de raffinaderij.

“Dit aangezien 60 procent van de grondstoffen via COT wordt geleverd van de gehele raffinageproductie van de Isla. Deze stoffen worden opgeslagen en via pijpleidingen naar de raffinaderij gepompt. Aangezien de tankers vanwege de enorme omvang niet in bijvoorbeeld de St. Annabaai en het Schottegat passen, kan men onmogelijk denken dat de raffinaderij het overleeft zonder Bullenbaai als overslagterminal.”

Doran gaf vanochtend rond een uur of negen aan dat de vertegenwoordigers van de twee vakbonden zich opmaakten om in gesprek te gaan met de directie van de Isla-raffinaderij om hun standpunten en de reden voor het protest kenbaar te maken. Meyer laat weten dat de Isla-directie aangaf het standpunt van de vakbonden ‘te respecteren’.

Apri en PWFC stuurden begin deze week een brief aan Whiteman, waarin onder meer zo snel mogelijk om een vergadering met de premier en het MDPT werd gevraagd. De premier was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. De termijn die de vakbonden in hun brief stelden, verstreek gistermiddag om drie uur.

Met het antwoord van premier Whiteman, ‘dat hiervoor pas vrijdag ruimte zou zijn’, nemen de vakbonden geen genoegen, zo benadrukken Meyer en Doran.

“We willen zo spoedig mogelijk duidelijkheid. We vragen al vanaf begin maart, nadat de vakbonden begin februari een bezoek aan Venezuela hadden gebracht, om een vergadering. We hebben in Venezuela onder meer met Jesús Luongo, directeur van PdVSA (Head Downstream Operations, red.) die ook over de raffinaderij op Curaçao gaat, gesproken”,

aldus Meyer. Hij meldt dat Luongo ‘heeft aangegeven dat er net zoals voor Aruba, plannen zijn om een onderzeese gaspijpleiding aan te leggen naar Curaçao’.

“Tot onze verbazing, nadat wij afgelopen week flink wat kritiek hadden geuit op de handelwijze van het MDPT, is er toen pas een brief gestuurd naar Luongo waarin de overheid en het MDPT aangeven waar het Multidisciplinaire Projectteam voor staat. Als het MDPT dit nu pas doet – vier jaar na te zijn ingesteld – moeten wij concluderen dat er dus geen onderhandelingen met PdVSA/Venezuela zijn gevoerd”, aldus Meyer.

Doran wijst erop dat het MDPT ‘onlangs in het Statendebat over de toekomst van de Isla-raffinaderij, publiekelijk heeft verklaard dat er onderhandelingen worden gevoerd waarbij het uitgangspunt is dat de overslagterminal in Bullenbaai losgekoppeld wordt van de raffinaderij’. Doran zegt dat dat los moet worden gezien van de plannen met betrekking tot de beoogde realisatie van een nieuwe gasterminal aldaar.

“Aangezien onze experts herhaaldelijk de essentiële waarde van de overslagterminal voor de activiteiten van de raffinaderij hebben benadrukt, maken wij ons zorgen.

De premier heeft in de media meermaals aangegeven dat hij slechts met de consul van Venezuela heeft gesproken. Hieruit maken wij op dat er niet op hoog niveau, zoals met de president en de minister van Oliezaken, concrete onderhandelingen met dit land worden gevoerd. Vandaar dat er een duidelijke beslissing genomen moet worden en er vanuit de overheid en het MDPT uitsluitsel dient te worden gegeven.”

Doran meent dat als er een pijpleiding dient te komen, de wijze waarop de onderhandelingen nu worden gevoerd, nadelige implicaties zouden kunnen opleveren.

Zowel Meyer als Doran stelt dat de vakbonden reeds na 2012 – toen een Plan van Aanpak werd geformuleerd voor de werkwijze van het MDPT – de voorgenomen loskoppeling van Bullenbaai en de raffinaderij hebben bekritiseerd. Meyer:

“We hebben duidelijk aangegeven dat dit gezien de eerder omschreven vitale functie van overslag ofwel overleving van de raffinaderij, niet acceptabel is. Oud-premier Ivar Asjes heeft ons toen toegezegd dat dit in het Plan van Aanpak gecorrigeerd zou worden.

Tot onze verbazing komen we erachter dat deze loskoppeling nog steeds als zodanig door het MDPT onderhandeld wordt. We kunnen niet anders concluderen dan dat MDPT er een andere agenda op nahoudt. En daar moet zo spoedig mogelijk duidelijkheid over komen.”

Apri-voorzitter Doran vult aan:

“Zo heeft het MDPT aangegeven over de nieuwe gasterminal met de staatsoliemaatschappij PdVSA in gesprek te zijn. Dit team heeft verder aangegeven reeds een akkoord te hebben bereikt dat geheim is en daar niet in detail over te kunnen treden. Wij menen dat dit niet klopt en vandaar dat we nu in een gesprek hierover duidelijkheid willen krijgen.”

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. Er is binnen kort helemaal niks meer te regelen door MDPT, met die sukkel van een Wiels voorop, als het ff mee zit is de ISLA binnen een maand gesloten omdat er na als de bom is gebarst en de militaire tanken door Caracas rijden om het volk in bedwang te houden er geen tanker meer aanmeerd bij de ISLA. Venuzuel is failliet de centjes zijn op. Het enigste wat wij nog krijgen zijn hoppie oorlogs vluchtelingen die hopen dan ij Nederland als asiel zoeker te worden ontvangen aangezien Curacrim deze mensen niet kan en wil opvangen. De vakbonden voelen het allang aan komen dus doen ze nu nog ff zo genaamd hun best voor hun leden en hun eigen knip. Zij zouden eerlijker zijn om de waarheid te vertelen en zeggen jongens we staan op de tocht het kan zomaar zijn dat de stekker er uit word getrokken door een burgeroorlog in Venuzuela, de oppositie heeft vanmidag op NPO1 nieuws uur, al voorspeld dat Maduro zijn leger al vast uit het vet kan halen.

  2. Typisch Curacao probleem. Alsof olie over een paar jaar nog belangrijk is, zo gaan ze tekeer. In plaats van iets nieuws aan te pakken , steeds maar weer dat gedraal van de politiek om het clïentalisme in stand te houden. Steeds maar weer het olie-wiel uitvinden zonder enige visie op de toekomst. Alsof Curacao een belangrijk deel van de wereld is wat haar wil aan anderen kan dicteren.
    Leer uw bewoners zeker geen andere taal, want dan beseffen ze wellicht dat ze al decennia lang belazerd worden.

  3. Hoorde vanmorgen op de radio een verklaring van het CBS ( voor de onwetenden het bureau voor destatistiek ) dat de Curacaose bevolking op dit moment 153.000 inwoners telt.

    Met dit feit in het achterhoofd lezen we dat een kleine ( volgens de vakbonden een grote ) groep ISLA medewerkers het milieubeleid samen met de vakbonden wilt bepalen. Het zint deze personen niet dat er geen zekerheid te krijgen is over de toekomst van de ISLA. Middels stakingen proberen zij de politiek te beinvloeden om de Raffinaderij voor de toekomst open te houden en daarmee de gezondheid van een groot deel van de bevolking op het spel te zetten. Het interesseeerd hun geen bal dat anderen ziek worden, dar er door toedoen van de uitstoot van de ISLA gemiddeld 18 doden ( hun eigen Yu di Korsow ) per jaar te betreuren zijn. Deze mensen denken alleen maar aan hun eigen hachje en laten hun medemens verrekken!!

    Hoe dom kan men zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties