Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...

DolfijnFM | Onduidelijkheid over strandbezoek

Er is dit weekend onduidelijkheid gerezen over het strandbezoek. Juristen van CHATA interpreteren artikel 11 over sport en lichaamsbeweging niet als een strandverbod, maar als een sportverbod...

DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Honderdste geboortedag George Maduro

HomeMediaAmigoe | Honderdste geboortedag George Maduro

Postume Willems-Orde voor George Maduro
Postume Willems-Orde voor George Maduro

WILLEMSTAD — Vandaag is het honderd jaar geleden dat de Curaçaose verzetsheld George Maduro werd geboren. Zijn geboortedag werd in Nederland in Madurodam gevierd met onder andere de onthulling van een monument waarin hij wordt verbeeld.

Ook op Curaçao wordt de verzetsheld herdacht. Zo opende vandaag de tentoonstelling van Stichting SAL Mongui Maduro, waarbij objecten en documenten van de eigen collectie te zien zijn. Vanaf volgende maand is ook in de Nationale Bibliotheek een tentoonstelling over George Maduro te zien.

“Maduro, een yu di Kòrsou, heeft zijn leven opgeofferd voor een goed doel. Hij is een waardevolle vertegenwoordiger van ons eiland”, stelt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport in een persbericht. Volgens het ministerie wordt Maduro op Curaçao en in Nederland als een symbool van vrijheid gezien. “Maduro betekent moed, doorzettingsvermogen en empathie. Momenteel zijn er landen en mensen wereldwijd die voor hun vrijheid vechten. Vrijheid is niet iets normaals. Maduro heeft zelf een groot deel van zijn leven ondergedoken of opgesloten in een concentratiekamp doorgebracht”, aldus het ministerie. “Laten we blijven vechten voor het behoud van vrijheid, laten we Maduro’s geschiedenis blijven herdenken.”

Salomon Abraham Levy Maduro of Shon Mongui, de man waar Stichting SAL Mongui Maduro naar vernoemd is, was een neef van de vader van George Maduro. De stichting beschikt over verscheidene artefacten van de familie, vandaar dat er ook een tentoonstelling met documenten en objecten uit eigen collectie te zien is. De tentoonstelling is in de Maduro Bibliotheek bij het Ena Dankmeijer-Maduro Paviljoen in Rooi Catootje te zien. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.

Deze tentoonstelling dient als aanvulling op de tentoonstelling ‘George Maduro, verzetsheld van Curaçao’ in de Nationale Bibliotheek, die opent op 25 augustus en tot en met december te zien zal zijn. Medialab Curaçao, gevestigd in de bibliotheek, zal vanaf eind augustus een ochtendworkshop over Maduro aan leerlingen van groep 5 tot en met 8 van het funderend onderwijs en leerlingen van klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs aanbieden.

Den Haag

Madurodam vierde vandaag op spectaculaire wijze de honderdste verjaardag van haar naamgever. Een paar honderd genodigden waren getuige van de onthulling van een monument waarin hij als kleine jongen en als verzetsheld wordt verbeeld, de presentatie van zijn biografie ‘Ridder zonder Vrees of Blaam’ en de postume uitreiking van de Militaire Willemsorde. De biografie en militaire onderscheiding werden in ontvangst genomen door George Maduro Alvarez Correa. “Ome George is voor mij nog meer een held geworden dan hij al was”, stelde hij. In de Amigoe van morgen een uitgebreid verslag over de viering in Madurodam.

Bezoekers bij de opening van de tentoonstelling van George Maduro door Stichting Mongui Maduro. Onder andere familiefotos van de verzetsheld kunnen bekeken worden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Ach, gaat om een zoon van een slavenhouder. Is hij ook een slavenhouder? Zegt veel over jullie in deze tijd. Ik, beoordeel en veroordeel niemand over de afgelopen honderd jaren. Margret ik ben niet de type als u. De heer Schotte heeft zijn problemen. Wat hij heeft gedaan voor ons zegt meer dan wat u denkt. Door hem kom ik de jeugd helpen. Foutje bedankt kent u niet, maak u niet druk. Hoop dat u mee zal helpen als ik kom.

 2. Stanley heeft diep respect voor Schotte die erin geslaagd is, ik had dat niet voor mogelijk gehouden, nog een criminelere schoonvader te vinden dan zijn vorige, de vuile rat Richard Salas.

  Ook voor de nieuwe schoonfamilie van Schotte, de mafiosi van der Dijs, heeft Stanley het grootste respect.

  Wanneer wordt Stanley in de Capriles kliniek opgenomen?

 3. Stanley held,

  Jij loopt hier op KKC altijd te verkondigen dat er betaald moet worden voor de uitbuiters van de slaven. De echte uitbuiters waren de plantage eigenaren. En… wie waren dat veelal: Sefardische Joden. Daarnaast heeft deze groep grote winsten gemaakt door de arbeidersklasse uit te buiten. Hallo ben je daar nog Stanley Held.

  De afstammelingen van de plantageslaven en de uitgebuite arbeiders, zijn nu nog redelijk in kaart te brengen. De Sefardische Joden families die de slaven – en anderen – uitgebuit hebben, zijn ook goed in kaart te brengen. Klop dus eens even aan bij de afstammelingen van de Levi’s Maduro’s, dáár moet je zijn en niet bij Nederlanders uit Drenthe of Limburg. Voor een Nederlandse bijdrage moet je zijn bij de families Fentener van Vlissingen en Van Tongeren van Vlissingen.

  Al die genoemde families hebben profijt getrokken van de goedkope arbeidskrachten op de plantages etc.

  Maar… Jij vindt dat je de families van verzetstrijders niet kunt aanspreken, omdat hun zonen helden zijn? In Nederland waren er ook genoeg helden en verzetstrijders. Stop dan ook met je gezeur over genoegdoening voor het slavernijverleden. Nederlanders hebben al talloze miljoenen teveel naar Curaçao gebracht.

  Leer je geschiedenis maar eens goed!

 4. Niemand he? Ik wel. Kende zijn verhaal en leven. Hier hoor je niemand over op ons klein eilandje. Wel ik , Stanley Charles Held, wel. Thanks.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties