30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 11:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Gouverneur rondt consultatieronde af

Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu op weg naar de gouverneur.
Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu op weg naar de gouverneur.

WILLEMSTAD — Gouverneur Lucille George-Wout heeft vanmiddag de consultatieronde rond de formatie van een nieuw kabinet afgerond. Nadat gisteren de fractieleiders van de grote partijen hun adviezen hadden gegeven, was het vandaag de beurt aan de kleine partijen.

Het ziet ernaar uit dat een coalitie bestaande uit MAN, PAR, PS en PNP gevormd kan worden.

Gisteren ontving de gouverneur de grote partijen: MAN, MFK, PAR en Kòrsou di Nos Tur. Vandaag waren de partijen PS, PNP, Un Kòrsou Hustu en Movementu Progresivo aan de beurt. Jaime Codoba van PS bevestigt dat er gesprekken zijn gevoerd voor een coalitie bestaande uit MAN, PAR, PS en PNP. “Een coalitie bestaande uit deze partijen is het beste wat je kunt krijgen”, aldus Cordoba.

- Advertentie -

Als grootste partij zal de MAN van Hensley Koeiman de informateur voordragen. “Ik sluit me aan bij hun keuze. Ze hebben een goede en ervaren informateur in Kenneth Gijsbertha”, aldus Cordoba. De informateur onderzoekt welke combinaties van politieke partijen mogelijk zijn om tot een nieuwe regeringscoalitie te komen. Hij voert hiervoor gesprekken met de fractievoorzitters en doet daarvan verslag.

De PS wil haar portefeuille van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) behouden. “Onze minister heeft bewezen dat ze het ministerie van Soaw kan leiden en opkomt voor de noden van de zwakkeren in de samenleving.” De voorman van PS sluit een samenwerking met de partij van Gerrit Schotte, MFK, uit. Schotte zou volgens Cordoba zijn stemmen hebben gekocht met ‘spiegels en kralen’. “Hij heeft de nood van de bevolking gebruikt om aan stemmen te komen. Schotte is niet te vertrouwen.”

Het financiële beleid van de MFK zal volgens de partijleider van PS ook desastreus uitpakken. Ook Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang ziet een samenwerking met MFK en Kòrsou di Nos Tur niet zitten. ‘Op basis van ons criterium werken we alleen samen met patijen die integere en bekwame mensen hebben”, aldus Leeflang. Verkiezingswinnaar MAN ziet heil in een coalitie die steunt op een meerderheid van tweederde in de Staten. Dat zegt Koeiman desgevraagd.

Koerswijziging

Uit de verkiezingsuitslag blijkt volgens MFK dat de kiezer een koerswijziging wenst. “De kiezer heeft de bestaande oppositiepartijen ook geen meerderheid van zetels toegekend. MAN en MFK hebben beide vier zetels terwijl de nieuwe partijen van Statenleden Omayra Leeflang en Marilyn Moses elk één zetel hebben gekregen. Samen zijn dat tien zetels”, aldus Schotte in zijn aide memoire aan de gouverneur. MFK redeneert dat uit de opkomst van Kòrsou di Nos Tur, die uit het niets drie zetels heeft gekregen, en met de winst van de PNP, de kiezer een koerswijziging voorstaat die gerealiseerd moet worden door een samenwerking tussen de oppositiepartijen, de nieuwkomer en de PNP. Schotte droeg ook als informateur oud- Statenvoorzitter, Dudley Lucia (PNP), voor.


Transparanti
e

- Advertisement -

Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur weigert om zich te conformeren aan de geheimhoudingsplicht in de consultatieronde. “Ik leg verantwoording af aan het volk”, aldus de politieke nieuwkomer. Ook hij schaart zich achter Dudley Lucia als informateurkandidaat. De partij van Amparo wil slechts samenwerken met partijen die werkelijk iets aan armoedebestrijding willen doen en niet alleen voor de rijken van ‘Pietermaai tot aan Jan Sofat’ opkomen.

Opmerkelijk in de antwoorden van de partij is de kwestie van integriteit onder bestuurders. Volgens Dos Santos kan de wet betreffende de integriteit van (kandidaat-)ministers niet worden toegepast. De partij van Dos Santos zou de enige partij zijn die door de screening zou komen aangezien op de kandidatenlijst van de andere partijen veroordeelden en verdachten staan.

Jaime Cordoba van Pueblo Soberano weigert samen te werken met MFK.
Bron: Amigoe
- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. het is al te schandalig voor woorden dat zo’n flutpartij als de people’s party die nota bene 3 ztels hebben verloren wederom in een regering zouden kunnen komen.
    Kom op zeg, deze figuren die prdinaire Fraudelien tot het laatste moment steunden, kortom ze hebben dus gewoon lak aan het Soab rapport.
    Wat een farce allemaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -