Amigoe | Geen ‘zika-controle’ voor reizigers Caribisch gebied

Geen ‘zika-controle’ voor reizigers Caribisch gebied

Geen ‘zika-controle’ voor reizigers Caribisch gebied

DEN HAAG — De Nederlandse regering gaat niet op vliegvelden controleren of reizigers uit het Caribisch gebied besmet zijn met het zika-virus. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid antwoordt dit op vragen van de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, die gisteren over de huidige stand van zaken sprak.

CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vroeg naar de mogelijkheid en noodzaak van extra controles voor reizigers naar en uit risicogebieden, waarbij ze met nadruk ook het Caribisch deel van het Koninkrijk noemde. Volgens Schippers is dat echter niet nodig. “Er worden verder geen preventieve maatregelen op vliegvelden ingezet”, aldus de minister. “Verder heeft het responseteam zika-virus geen extra maatregelen geadviseerd ten aanzien van vliegtuigen. De kans dat muggen die het zika-virus kunnen overbrengen per vliegtuig ons land binnenkomen, is zeer gering. Zo is in muggenvallen op Schiphol nog nooit een exotische mug aangetroffen.”

Reizigers die terugkomen uit risicogebieden kunnen het beste contact opnemen met hun arts als ze klachten vertonen die met de ziekte in verband worden gebracht. Mensen die geregeld bloed doneren, mogen dat pas vier weken na afloop van een reis naar een bestemming buiten Europa doen. Die vereiste gold altijd al en wordt niet aangepast naar aanleiding van het zika-virus. “Dit beleid zorgt ervoor dat infecties die buiten Europa voorkomen niet in de transfusieketen terecht komen. Dat geldt niet alleen voor het zika-virus, maar bijvoorbeeld ook voor het West-Nijl-, dengue- en chikungunya-virus”, aldus de minister.

Mensen die juist op reis gaan naar risicogebieden, krijgen voorlichting over het belang van muggenwerende middelen. “Zwangere vrouwen, en vrouwen die zwanger willen worden, worden geadviseerd om uitstel van niet-noodzakelijke reizen te overwegen. (…) Een maand na terugkomst uit een risicogebied kan een vrouw veilig zwanger worden. Artsen verwachten dat een maand na terugkomst het virus niet meer in iemands lichaam aanwezig is”, aldus Schippers.

Schippers benadrukte dat ze aandacht heeft voor de situatie in Bonaire, St. Eustatius en Saba en ook ondersteuning heeft aangeboden. “Bijvoorbeeld bij de bestrijding van de muggen, hulp bij een publiciteitscampagne of extra ondersteuning en advies vanuit het RIVM. Verder biedt het RIVM structurele ondersteuning bij onder andere het stellen van snelle diagnoses, het ontwikkelen van richtlijnen voor artsen en gynaecologen en preventie. Ook de andere eilanden binnen het Koninkrijk kunnen gebruik maken van de kennis en informatie van het RIVM”, aldus de minister in antwoord op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *