28 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geen proza meer uit Otrobanda

HomeMediaAmigoe | Geen proza meer uit Otrobanda
Column Vaders | 'Bad luck' voor relivolkje
Hans Vaders overleden: Geen proza meer uit Otrobanda

WILLEMSTAD — Hans Vaders was waarschijnlijk iemand die je hét prototype van een schrijver zou noemen. Geletterd, met een rijk vocabulaire, welbespraakt op papier, cynisch en enigszins nurks. Sinds zijn komst naar Curaçao, bijna vier decennia geleden, heeft hij tal van publicaties op zijn naam gezet. Hans Vaders was een scherp observator en wist die observaties om te zetten in bloemrijke taal die de lezer meevoerde naar welke plek dan ook. Of het nu over zijn ervaringen was bij de Chinese snèk, waar hij regelmatig vertoefde, reizen in het Caribisch gebied of de politieke ontwikkelingen op het eiland die hij tot op het bot analyseerde.

Dat Vaders in hartje Otrobanda woonde, waar het leven zich grotendeels op straat afspeelt, heeft zeker ook bijgedragen aan het succes van zijn publicaties.

Zijn middelbare school volgde hij in Rotterdam, de studie Nederlands in Amsterdam. Op Curaçao ging hij lesgeven in het middelbaar onderwijs. Zijn twee dochters waren nog jong en groeiden hier op. Ze waren meer yu’i Kòrsou dan makamba, liet hij zich in één van de spaarzame interviews waarin hij de hoofdpersoon was, ontvallen.

Hier trouwde hij met zijn tweede, Curaçaose vrouw, die helaas te jong overleed. Vaders belandde op het eiland al gauw in de journalistiek, waaronder de Curaçaose Courant, waar hij hoofdredacteur was. Daar bracht hij vele uren door met mede-schrijver en persoonlijke vriend Boeli van Leeuwen. Die werd voor zijn oeuvre erkend met prestigieuze prijzen.

Vaders zelf publiceerde talrijke verhalen, columns en gedichten, waarvoor hij goede recensies kreeg. Uitgeverij In de Knipscheer gaf onder andere ‘Tropische winters’ uit en ‘Terug Tot Tovar’. Vaders’ bundel ‘Otrobanda.

Berichten van de overkant’, werd in 2006 op Curaçao bekroond met de Tourism Journalism Award en internationaal in Miami met de Caribbean Tourism Media Award. Het boek bevatte dertig verhalen die hij schreef voor het Antilliaans Dagblad over het wel en wee van medebewoners van ‘zijn’ wijk.

Schrijver Michiel van Kempen noemde Vaders’ tweede prozaboek ‘juweeltjes van beschrijvingskunst’ waarin ‘stadsschrijver Tip Marugg zijn meerdere moest erkennen in Hans Vaders’.

“Is dushi Kòrsou het stralende middelpunt van deze wereld, dan kan Otrobanda zonder enige twijfel haar grote, enigszins morsige, maar bovenal gastvrije huiskamer worden genoemd. De westelijke grens van die wonderlijke enclave aan het Curaçaose havenfront – het is het Manhattan van het eiland waar niemand ooit echt slaapt – is echter nogal diffuus.”

Tot vorig jaar nog schreef Vaders zijn eigen bespiegelingen en die over de Curaçaose maatschappij in een wekelijkse column op de zaterdag voor deze krant. Daarna vervolgde hij zijn columns op de website Knipselkrant Curaçao.

Ook de reeks ‘Landen van Lafenis’, over zijn eetervaringen over de hele wereld, vonden een gretig lezerspubliek. De laatste jaren sukkelde de schrijver met zijn gezondheid. Enkele weken geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis, in datzelfde geliefde Otrobanda, waar hij vanochtend overleed.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties