Amigoe | Ennia-directeur Martina: Er is wel iets aan de hand

Gilbert Martina Ennia

Ennia-directeur Gilbert Martina

WILLEMSTAD — “Ennia heeft een hoog concentratierisico, namelijk 77 procent. Er is dus wel iets aan de hand.” Dat laat managing director Gilbert Martina vanochtend in een interview met de Amigoe weten. Hij stelt dat Ennia samen met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en De Nederlandsche Bank (DNB) eraan werkt om het concentratierisico terug te brengen.

Wat een acceptabel concentratiepercentage is kan Martina niet zeggen. Ook geeft hij geen antwoord op de vraag hoe Ennia aan zo’n hoog concentratierisico is gekomen. In een interview met de Amigoe op 10 juni stelde Ennia dat zij onder andere in bezit is van obligaties van een ander bedrijf (S&S) van haar eigenaar, Hushang Ansary. Ennia Leven heeft geld geleend aan ECI (Ennia Caribe Investments) die daar vervolgens obligaties van heeft gekocht, een zogeheten intercompany loan.

De regels van CBCS zijn per 1 september 2015 aangescherpt en als gevolg moet het concentratierisico naar beneden worden gebracht, aldus Martina. “Er is naar aanleiding van de wijziging besloten dat het geld van de bonds terug wordt gegeven (verkocht, red.)”, aldus Ennia-cfo Ryan Breedijk op 10 juni tegenover de Amigoe. Martina geeft indirect antwoord op de vraag of de obligaties van S&S al zijn verkocht: “De obligatieleningen aan S&S vormen onderdeel van het concentratierisico van 77 procent dat nu teruggebracht moet worden.”

Het interview op 10 juni vond plaats een paar uur nadat een artikel van Het Financieele Dagblad (FD) met de kop ‘Verzekeraar Ennia leeg getrokken onder de ogen van Centrale Bank’ werd gepubliceerd. Een groot deel van de reserves van Ennia zou zijn geïnvesteerd in andere activiteiten van de eigenaar van het bedrijf. Als gevolg hiervan zouden pensioenen niet voldoende gedekt zijn. FD baseerde zich hierbij op een vertrouwelijk rapport van DNB. Ennia zou naar eigen zeggen wel aan al haar verzekerings- en pensioenverplichtingen kunnen voldoen

Jaarcijfers

Martina kan niet zeggen wanneer de publicatie van de jaarcijfers van Ennia, waar de verzekeringsmaatschappij vorige week uitstel voor heeft gevraagd, plaatsvindt. “Ik kan niet zeggen of dat over twee of drie weken of zelfs langer plaatsvindt. Onze accountant (KMPG, red.) is ermee bezig, we zijn in overleg met hen en zij werken er hard aan om het jaarverslag af te ronden. Maar de beslissing (om de jaarcijfers goed te keuren, red.) ligt in hun handen. Zodra de cijfers goedgekeurd worden, zullen wij ze publiceren”, aldus de managing director.

Vonnis

De zorgen van Martina over degelijk bestuur en bestuursaansprakelijkheid die voorkwamen in het vonnis van Roger Schimmel tegen Ennia Caribe (Aruba) NV noemt hij zelf ‘oud nieuws’. Er werd in die tijd, toen Ennia nog onder leiding was van ceo Gijsbert van Doorn, het besluit genomen om het herverzekeren van schadeverzekeringen stop te zetten. “Ik was hier niet mee eens. Dat besluit werd een jaar later teruggedraaid”, aldus Martina.

“Tropische storm Tomás (2010, red.) leverde een schade van 8,8 miljoen gulden op. Het grootste gedeelte van dat schadebedrag, namelijk 6,8 miljoen, werd door onze herverzekering uitgekeerd. Ook de schade-uitkering van Building Depot, namelijk 16 miljoen gulden, werd voor 14 miljoen gulden door de herverzekering gedekt”, aldus de managing director die daarmee het belang van herverzekeren wil aantonen.

Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | Ennia-directeur Martina: Er is wel iets aan de hand

 1. Curacao revisited

  Hno directeur Martina over hno “er is wel iets aan de hand”

 2. Je meent het.

 3. Niets, wel?

 4. @ Maurice. Als je eenmaal gekocht bent met dikke salaris en/of met een dikke leasewagen (Audi/BMW etc), dan promoveer je automatich tot een man zonder principes, wat degene die je gekocht hebt ook weet. Dat deur zal je dan ook niet meer kunnen sluiten en zal als vervolg automatisch een marionet worden.

 5. Martina heeft geen enkele ruggegraat.

  Even was hij klokkeluider, maar toen de directie hem de mond snoerde met een directiefunctie waarbij hij drie maal zo veel ging verdienen hield hij zijn mond.

  Bij Ennia wordt hij sindsdien door niemand meer serieus genomen en gezien als de maffe marionet van Palm en Ansary.

  Maar intussen vult Martina wel flink zijn zakken over de ruggen van de polishouders.

 6. Goh, nu een en ander aan het licht komt, gaan we er plotseling van alles aan doen, welliswaar door de dezelfde mensen, maar kom aan, de moed erin houden en hopen dat het goed komt.

 7. caribbeancynic

  Ineens word je wakker en merk je dat je 77% concentratierisico hebt. Niemand heeft het daarvoor gemerkt, Ennia niet, KPMG niet, CBSC niet.
  Alleen in Curaçao kun je met zo’n verhaal aankomen.
  Het verhaal van het FD en DNB is gewoon waar en er is door Ennia niets gedaan om de zaak te verbeteren.
  Ik zou me behoorlijk zorgen maken met een pensioen bij Ennia.

 8. Wel wat aan de hand.. niets aan de hand.. wat is er nu aan de hand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *