
WILLEMSTAD — De aanhoudende droogte en de daarmee gepaard gaande hoge gevoelstemperatuur, levert onder menig eilandbewoner dagelijks gespreksvoer op.
Of de heersende indruk dat er de afgelopen jaren sprake was van een afname in regenval klopt, stelt Joffrey Boekhoudt van de afdeling Klimatologie van Meteo het volgende: “Het klopt dat door de opmars van El Niño de afgelopen drie jaar minder neerslag (regenval) is gemeten, dit blijkt uit de gemiddelden.”
Zo heeft de Meteorologische Dienst Curaçao de afgelopen drie jaar een gemiddelde regenval van respectievelijk 340.4 mm (in 2015), 389.4 mm (in 2014) en 529.1 mm (in 2013) gemeten. “Deze gemiddelden blijven allemaal opvallend onder het gemiddelde van 604,6 mm dat over een periode van 30 jaar is berekend, tussen 1981-2010”, aldus de klimatoloog. Hij omschrijft verder het opvallende feit dat in de afgelopen maanden ‘de minimum-temperatuur ‘s avond best wel hoog was’. “Ook de vochtigheid was hoog maar ook weer niet zo extreem. Er waren maanden waarin de vochtigheid hoger lag dan die van de afgelopen maand april.”
Over de afname van regenval over de afgelopen jaren geeft Boekhoudt de volgende uitleg: “De opmars van El Niño was al gaande en zorgde de afgelopen jaren voor deze omstandigheden. De effecten van dit natuurverschijnsel nemen inmiddels af en zijn reeds afgezwakt.” Het natuurverschijnsel waarbij normaal koel zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan in de loop van sommige jaren sterk opwarmt, en wat van invloed is op het weer in grote delen van de wereld, wordt El Niño genoemd, ofwel ‘De Kleine Jongen’.
De naam verwijst naar het ‘Kerstkind’, aangezien dit fenomeen vooral rond die periode voorkomt, en is een benaming die vissers in Peru er aan hebben gegeven. Ze bedoelden daarmee het warme water dat steeds in januari voor de kust van Peru verschijnt en dat daar dan een einde maakt aan het visseizoen. Onregelmatig, maar toch gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt El Niño tot een uitgebreide en sterke opwarming van het oceaanwater waardoor de atmosfeer ter plekke gedurende langere tijd wordt beïnvloed.
‘Vooruitzichten’
Boekhoudt: “De vooruitzichten voor de komende maanden is, dat de droogte zal aanhouden tot het begin van het orkaanseizoen (van juni tot en met november). In deze periode kunnen zich onstabiele situaties voordoen, zoals bijvoorbeeld ‘Tropical Waves’ die langs het eiland razen en regenval met zich mee brengen.” De klimatoloog licht verder toe dat vanaf midden augustus tot begin oktober de ‘temperatuur aanzienlijk hoger zal zijn’. “Dit doordat de luchtdrukverschillen tijdens de tropische activiteiten klein zijn. September was altijd al een warme maand, en ook hiermee dient men rekening te houden.”
Bron: Amigoe,