28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Deadline overname raffinaderij hijgt in nek

HomeMediaAmigoe | Deadline overname raffinaderij hijgt in nek

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

De raffinaderij in San Nicolas
De raffinaderij in San Nicolas

ORANJESTAD — De deadline voor de overname van de olieraffinaderij morgen, hijgt de regering in de nek. Een definitief akkoord tussen de Texaanse oliemaatschappij Citgo en de overheid ligt nog niet op tafel.

Of dat op tijd gaat lukken, is onduidelijk. Economische Zaken-minister Mike de Meza stelt dat ‘hard gewerkt wordt aan de laatste complexe details van het contract’. Inmiddels is wel de Citgo-desk voor het werven van werknemers geopend.

Terwijl gesproken wordt met Citgo in Miami, lopen ook de onderhandelingen met de huidige raffinaderij-eigenaar Valero. Doordat er veel partijen aan te pas komen en verschillende contracten moeten worden opgemaakt, geeft De Meza aan dat de overname zeer complex is. Zo moeten nog principiële punten worden besproken die door alle partijen bekeken en goedgekeurd moeten worden op het gebied van financiering, arbeid-, natuur- en milieuaspecten. En vooral dat kost tijd, geeft de betrokken advocaat Hans Sjiem Fat aan.

Over het halen van de deadline voor het definitieve akkoord morgen, 31 maart, wordt niet gerept. Ook Richard Arends, hoofd personeel van Economische Zaken en senior-adviseur van minister-president Mike Eman, geeft hierop geen duidelijk antwoord aan Amigoe. Wel stelt hij dat deze week ‘wordt begonnen met de eerste overeenkomst’. Wat dit precies inhoudt, legt Arends niet uit. Onbekend is wat er gebeurt als de deadline van morgen niet wordt gehaald.

Inhoud contract

Volgens De Meza gaan de investeringen in de raffinaderij ongeveer 1 tot 2 miljard dollar kosten en moet de raffinaderij, als de overeenkomst doorgaat, binnen twee à drie jaar weer volledig functioneren. In een eerder gesprek met deze krant gaf Arends aan dat de modernisatie van de raffinaderij naar schatting rond de 600 en 800 miljoen dollar bedraagt, een bedrag dat volledig op de schouders van Citgo terecht komt. Aruba wordt dan verantwoordelijk voor de beheerkosten van de raffinaderij. Hoe hoog die kosten zijn, is onbekend. Over de details van de huidige overeenkomst waarover onderhandeld wordt, wordt geen informatie gegeven. Pas als de overeenkomst officieel gesloten is, wil men meer duidelijkheid geven over de inhoud van het contract.

Citgo desk

Ondertussen worden de eerste stappen gezet voor het werven van werknemers voor de raffinaderij. In San Nicolas is onlangs een speciale Citgo-desk in het voormalige kantoor van de Directie Openbare Orde en Veiligheid (DOOV) geopend.

Amigoe schreef al eerder dat deze desk als doel heeft om zowel nieuwe als reeds bekende werknemers van de raffinaderij direct in contact te brengen met personeelszaken van Citgo. Ook wordt binnenkort een adviescommissie in het leven geroepen om de overheid te adviseren over het aantrekken en vervolgens aanstellen van specialistisch personeel uit het buitenland.

Bron: amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Als Watty Vos nog onder ons was, was het allang duidelijk hoe de vork in de steel stak. Hij kreeg het onmogelijke voor elkaar, waardeerde zijn medewerkers om hun inzet en kennis en zei dat ook.Hij kon uitstekend overweg met de oppositie. Ook was hij eerlijk en informeerde ons allemaal. Luciano Milliard had alle talenten en charme om hem op te volgen. Ook hij had zoals Watty Vos, de waarheid hoog in het vaandel. Zijn talenten bleven helaas ongebruikt. Kennelijk is persoonsverheerlijking het belangrijkst geworden in de Arubaanse politiek en is kwaliteit ondergeschikt. Ook lijken de feiten en de waarheid akelig beklemd geraakt. Iemand nog een intelligente en eerlijke oplossing zonder koppensnellen en zonder hopi palabranan sin contenido? Die zouden we graag horen. Renée van Aller&John deVries

  2. Volgens De Meza gaan de investeringen in de raffinaderij ongeveer 1 tot 2 miljard dollar kosten.

    Eerder werd gesproken over 600 à 800 miljoen. Al die bedragen werden uitgesproken door officiële woordvoerders van Aruba. Tussen het laagste bedrag van 600 miljoen en het hoogste bedrag van 2 miljard zit een verschil van 1,4 miljard. Dat betekent dat de berekeningen en schattingen zijn – en worden – gemaakt uit de losse pols, waarbij iedere onderbouwing ontbreekt.

    Telkenmale wordt aangegeven dat men op het punt staat van overeenstemming. Als de berekeningen/schattingen uiteenlopen van 0,6 tot 2 miljard kan er nooit sprake zijn van enige overeenstemming. Bovendien is er sprake van een heftig tekort aan kapitaal bij PDVSA/Citgo.

    De vraagt rijst dan ook wie-maakt-wie-wat-wijs?

    De regering van Aruba weet donders goed dat er géén akkoord komt. De bevolking van Aruba, lees het kiezersvolk op san Nicolas, wordt blij gemaakt met een dooie mus.

    De Eman-PR-machine zal nu al wel druk aan het bestuderen zijn wie straks de schuldvraag moet krijgen van het begraven van de dooie mus.
    Het zal er wel op uitdraaien dat Nederland de zwarte Piet krijgt toebedeeld. Hoe ze dat doen moeten we nog even afwachten.

    Zonnekoning Eman gaat misschien wel weer de hongerdood tegemoet met een nieuwe hongerstaking.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties