Amigoe | Davelaar: Ontbreken ziekteverzuimbeleid overheid ‘zeer teleurstellend’

Humphrey Davelaar (PNP) 'Ontbreken ziekteverzuimbeleid overheid ‘zeer teleurstellend’

Humphrey Davelaar (PNP) ‘Ontbreken ziekteverzuimbeleid overheid ‘zeer teleurstellend’

WILLEMSTAD — Zeer teleurstellend. In deze bewoordingen reageert PNP-Statenlid Humphrey Davelaar op het feit dat de regering het ziekteverzuim onder haar personeel niet bijhoudt.

“Zonder gegevens heb je geen informatie en kun je dus ook geen beleid maken”,

aldus de PNP’er in een reactie. Hij dringt er bij de regering op aan om zo snel mogelijk werk te maken van een duidelijke registratie van ziektemeldingen

Davelaar vroeg eind vorig jaar aan de regering om de cijfers bekend te maken van het aantal gevallen van ziekteverzuim over de afgelopen twee jaar. Maar de regering bleef een antwoord schuldig.

Volgens minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) houdt de regering het ziekteverzuim niet bij. Wat wel wordt bijgehouden is het aantal dagen dat ambtenaren door Arbo Consult als arbeidsongeschikt (ao) zijn verklaard. De minster geeft toe dat dit geen compleet beeld geeft en kondigt verbeteringen aan.

De PNP’er stelt in een reactie teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. Hij spreekt van een ‘grote fout’ van de overheid.

“Je hebt zo geen inzage in hoe gezond je ambtenaren zijn en hoe effectief het overheidsapparaat is. Met ziekteverzuimcijfers kun je bijvoorbeeld achterhalen op welke dagen iemand het vaakst niet kan werken, wat de gevolgen van een griepepidemie voor het apparaat zijn. Je kunt dan ook preventief te werk gaan aan de hand van zulke cijfers, maar dit alles hebben wij niet”,

constateert Davelaar.

Het gebrek aan officiële cijfers houdt volgens Davelaar in dat er in feite gegist wordt.

“Want er zijn geen gegevens. Je hebt geen inzage in hoe efficiënt de input is van het overheidsapparaat. Je vraagt je dan ook af hoe beleid wordt vastgesteld. De pensioengerechtigde leeftijd voor ambtenaren is per 1 januari verhoogd van 60 naar 65 jaar.

Weten we wel of ambtenaren in staat zijn om tot hun 65e door te werken? Waarop is dit dan wel gebaseerd”,

vraagt hij zich af. De door de regering toegegeven fout moet zo snel mogelijk gecorrigeerd worden, aldus de PNP’er.

“Het is schandalig hoe de nu situatie is. Maar wij moeten het hoe dan ook aanpakken. Er moet werk worden gemaakt van een gedegen ziekteverzuimbeleid. De regering moet precies gaan vastleggen wanneer een werknemer niet komt opdagen.

Dat dat nu niet gebeurt is schandalig. Dit moet verbeterd worden.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *