Amigoe | Cruise-industrie waarschuwt St. Maarten

Virus aan boord

FCCA: Pas op voor zelfgenoegzaamheid en vernieuw toeristische product

PHILIPSBURG — Pas op voor zelfgenoegzaamheid en vernieuw het toeristische product van het eiland. Vertegenwoordigers van de Florida-Caribbean Cruise Association (FCCA) gaven maandag deze sterke en duidelijke boodschap af aan de Statenleden van St. Maarten.

De voorzitter van de FCCA, Michele Paige, vertelde de leden van de Vaste Commissie voor Toerisme en Economische Zaken dat de wereldwijde concurrentie toeneemt en dat bestemmingen als St. Maarten op hun hoede moeten zijn.

Twintig jaar geleden was het Caribisch gebied goed voor 50 procent van het marktaandeel van de toenmalige – kleinere – cruise-industrie. Nu bedraagt dit aandeel in de veel grotere ‘industrietaart’ 35,5 procent, wat volgens Paige niet zozeer een teken van achteruitgang is, maar meer een teken van de aantrekkingskracht van de regio op cruisetoeristen.

Toch kan het Caribisch gebied als geheel en St. Maarten in het bijzonder een groter aandeel in de markt krijgen als er meer aandacht geschonken wordt aan het promoten van wat de regio en de individuele eilanden uniek maakt. Omdat de cruise-industrie is veranderd, moet ook het Caribisch gebied zich hieraan aanpassen en duidelijk maken dat de bestemming veel meer inhoudt dan alleen maar zon, zee en strand.

Volgens Paige zal de openstelling van Cuba een stimulans blijken te zijn voor bestemmingen als St. Maarten, die kunnen profiteren van de ‘hernieuwde interesse’ in het Caribisch gebied. Paige voorziet een ‘toename van het aantal schepen dat de regio aandoet’, maar alleen voor de bestemmingen die ‘het goed aanpakken’.

Ook de Operations Committee Chairman Russell Daya vindt dat St. Maarten concurrerender moet worden en wees op de verkeerskwestie op St. Maarten die volgens hem erger wordt. Volgens Carlos Torres de Navarra, vicepresident Commercial Port Operations van de Carnival Corporation, moet St. Maarten zich meer gaan concentreren op ‘kleine dingen’ die cruisetoeristen op het eiland zien en ervaren, zoals het verkeer, het lastigvallen van toeristen (met name aan de stranden) en de veiligheid.

Seca

Vertegenwoordigers van de FCCA en de bij haar aangesloten cruiselijnen informeerden de leden van de nog in ontwikkeling zijnde St. Maarten Economic Cruise Association (Seca) maandag over de trends, ontwikkelingen en uitdagingen waar de cruise-industrie en St. Maarten mee te maken hebben. De vergadering werd georganiseerd door Port St. Maarten.

Haven-directeur Mark Mingo stelde dat het van groot belang is voor de Seca om samen te werken met de haven en met andere belanghebbenden om het cruisetoerisme op St. Maarten te herijken en de uitdagingen van de cruisesector aan te pakken. Hij benadrukte het belang van een ‘plan van aanpak om verder te gaan en om bepaalde uitdagingen binnen een maand of twee aan te pakken, en niet pas over twee jaar’.

Volgens Paige moet de ‘wow factor’ bij St. Maarten als bestemming weer terugkomen en is de deelname van de private sector in dit verband heel belangrijk. Hierbij heeft de overheid de taak om de private sector te ‘faciliteren’, evenals de ‘verantwoordelijkheid voor de infrastructuur’, aldus Paige. Enkele van de lokale uitdagingen die tevens ter sprake kwamen tijdens de vergadering waren verkeersopstoppingen, de kwaliteit van de infrastructuur en nieuwe authentieke attracties en tours.

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *