28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 09:38

PBC | Inspectie deelt coronaboetes uit in het weekend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee minimarkten hebben dit weekend een boete gekregen omdat zij hun klanten gelegenheid gaven alcohol te drinken. Onder de nieuwe coronamaatregelen is alcohol drinken...

PBC | Geen antigeentest voor sommige passagiers bij aankomst Curaçao

Persbureau Curacao Niet iedere passagier die aankomt op Curaçao hoeft een antigeentest te doen. De overheid hanteert een lijst met uitzonderingsgevallen. Vorige week werd bekend gemaakt dat passagiers naast...

PBC | Een patiënt zondag overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is vandaag één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totaal aantal coronapatiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19 is 89. 95 patiënten...

ParadiseFM | Illegalen ontsnapt op Aruba

Dit weekend hebben op Aruba twee illegalen de benen genomen. Ze werden vastgehouden in het voormalige Huis van bewaking te Dakota. Na de ontdekking van de vlucht...

ParadiseFM | Regels voor bezoekers die corona hebben gehad

De Curaçaose overheid heeft de afgelopen dagen verschillende maatregelen bekend gemaakt voor mensen die naar het eiland willen reizen. Zo zijn er ook regels opgesteld voor personen...

ParadiseFM | Seadoo in beslag genomen, boete voor eigenaar

De Kustwacht heeft gisteren een seadoo in beslag genomen. De eigenaar heeft een boete gekregen. Dat gebeurde nadat het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht een...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’

Amigoe | Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’

Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’
MAN Statenlid Charles Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’

WILLEMSTAD — Volgens de fractie van oppositiepartij MAN is de Rijkssanctiewet, zoals die deze week in de Tweede Kamer werd behandeld, niet valide voor Curaçao.

Dat stelt fractieleider Charles Cooper in een brief aan premier Ben Whiteman (PS).

Het parlement van Curaçao heeft de aanpassingen aan de Sanctiewet niet goedgekeurd, maar daar lijkt de Tweede Kamer geheel aan voorbij te gaan. Volgens deze wet dienen sancties, die vanuit de Verenigde Naties of de Europese Unie worden opgelegd aan landen die zich schuldig maken aan zware overtredingen, binnen het gehele Koninkrijk gevolgd te worden.

Cooper stelt dat Curaçao de maatregelen van de Verenigde Naties respecteert, maar dat Curaçao geen deel uitmaakt van de Europese Unie. Curaçao is een autonoom land dat moet kunnen beslissen of de door de EU opgelegde maatregelen wel of niet gevolgd worden. Als die maatregelen de economische en financiële belangen van Curaçao schaden, dan moet men hier gebruikmaken van artikel 25 van het Statuut om de effecten van deze Rijkssanctiewet tot nul te verminderen, aldus Cooper.

In dit artikel wordt onder andere gesteld: ‘aan economische en financiële overeenkomsten bindt de Koning Aruba, Curaçao of Sint Maarten, niet, indien de regering van het land, onder aanwijzing van de gronden, waarop zij van de binding benadeling van het land verwacht, heeft verklaard, dat het land niet dient te worden verbonden. (….)’

Opzegging kan niettemin geschieden, indien het met de bepalingen der overeenkomst niet verenigbaar is, dat het land van de opzegging wordt uitgesloten.

Van premier Whiteman wil Cooper dan ook weten wat de regering denkt te gaan doen met de goedkeuring van de Rijkssanctiewet en of het bovengenoemde artikel 25 zal worden ingezet.

Pais

Eerder deze week sprak Pais-fractievoorzitter en coalitiegenoot Alex Rosaria zijn teleurstelling uit over het feit dat het parlement de aanpassingen in de Sanctiewet niet heeft goedgekeurd. Volgens hem is er met de Rijkssanctiewet nu sprake van een gedwongen oplegging en is Curaçao nog verder van huis.

Rosaria had gehoopt dat Curaçao, zoals Aruba en St. Maarten dat wel gedaan hebben, de sanctielandsverordening had kunnen aanpassen conform de nieuwe internationale eisen. Zodat Curaçao, zoals in het verleden het geval was, zelfstandig uitvoering kon geven aan de internationale sancties.

Verder betreurde hij het dat er geen delegatie naar de Tweede Kamer was afgereisd om tegengas te geven.

PS

Elmer Wilsoe van coalitiepartij Pueblo Soberano is het niet met Rosaria eens. Net als Cooper wijst hij op het feit dat Curaçao zich al dient te houden aan sancties die de VN uitvaardigt. Tijdens de partijbijeenkomst van vandaag zal Wilsoe uitgebreid ingaan op de Rijkssanctiewet en de opinie van Rosaria.

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. Antwoord: de corrupted veelvraat Cooper kon ook op diensreis naar China om daar wat verkeerslichten te gaan bekijken.

    Dat leverde meer daggeldvergoeding op.

    Wanneer worden we eindelijk verlost van de luie, vadsige en corrupted Cooper en Wilsoe?

  2. Als de heer Cooper echt zo tegen de Rijkssanctiewet is, waarom was hij dan te beroerd om gebruik te maken van zijn statutaire recht naar Den Haag te gaan om deel te nemen aan het debat in de Tweede Kamer en daar een motie of amendement in te dienen? Een amendement had hij zelfs schriftelijk vanuit zijn luie stoel kunnen opsturen.

  3. dat komt dus mooi uit dan hoeven dus ook niet meer de onzin te horen over de EVRM in rechtzaken hier.
    simpel gezegd we kunnen niet de ene keer het EVRM erbij halen en de andere keer zeggen het EVRM is niet van toepassing hier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties