30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 18:44

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Consul respecteert neutraliteit Curaçao niet na gesprek met Asjes

door Favell Maduro

Consul Marisol Gutierrez de Almeida respecteert neutraliteit Curaçao niet na gesprek met Asjes
Consul Marisol Gutierrez de Almeida respecteert neutraliteit Curaçao niet

WILLEMSTAD — Men kan nog steeds de petitie bij het Venezolaanse consulaat tekenen tegen de Amerikaanse regering. Dit ondanks een gesprek vanochtend tussen de consul en de Curaçaose minister-president Ivar Asjes. De premier zou volgens een uitgeven verklaring de neutraliteit van Curaçao hebben benadrukt.

Dit heeft de consul echter niet bewogen om haar binnenlandse politieke standpunt niet meer uit te dragen op Curaçao.

- Advertentie -

Het was een vriendelijke vrouwelijke stem die de telefoon van het consulaat beantwoordde. Ze gaf helder en duidelijk aan dat vanaf de opening tot de sluiting van het consulaat de petitie getekend kan worden.

Alleen tussen de middag gaan ze even dicht. De petitie staat gewoon bij de deur van het consulaat voor eenieder die zijn steun wil betuigen. De bewering van de Amerikaanse president Barack Obama, dat Venezuela een bedreiging is voor de VS, keuren ze af.

Dit was nadat de consul vanochtend met de ministerpresident van Curaçao heeft gesproken. De oproep van de Venezolaanse consul zorgde voor een storm van kritiek van parlementariërs, die vreesden dat Curaçao zou worden meegesleept in het conflict.

Verschillende volksvertegenwoordigers hebben Ivar Asjes opgeroepen om als ministerpresident krachtig op te treden en de actie af te keuren. Na bijna een week nadat de oproep om de petitie te tekenen is uitgegaan, heeft Asjes de consul Marisol Gutierrez de Almeida vanochtend voor een gesprek ontvangen.

- Advertisement -

In het kennismakingsgesprek tussen de twee zou Asjes, volgens een verklaring, de consul duidelijk hebben gemaakt dat het eiland neutraal is en dat ‘het Curaçaose grondgebied niet gebruikt mag worden door een ander land om de bevolking te beïnvloeden in geval van diplomatieke onenigheid’.

Gutierrez de Almeida heeft ook met Asjes gesproken over de manier waarop zij verder inhoud gaan geven aan de relatie tussen de twee landen. Wat dat precies betekent blijkt niet uit de verklaring. Wel staat er dat de bevolking erop kan rekenen dat de balans gezocht wordt om de neutraliteit van Curaçao te behouden.

Ondertussen begint de Venex-groep op Curaçao zich ook in de discussie te mengen. De groep bestaat uit mensen die het Zuid-Amerikaanse land zijn ontvlucht en nu op Curaçao wonen.

In een uitgegeven verklaring schrijven ze dat de woorden van de Amerikaanse president gezien moeten worden in het kader van stappen die zijn genomen tegen zeven Venezolanen die tegoeden hebben in Amerika. Die tegoeden zijn bevroren.

De verklaring van Obama is niet tegen de hele Venezolaanse bevolking. Een woordvoerder van het Amerikaanse consulaat heeft in een eerdere verklaring laten weten op Curaçao vriendschappelijke banden te willen onderhouden met collega’s uit alle landen.

Saillant detail is dat de huidige Venezolaanse consul op Curaçao de Verenigde Staten was uitgezet in 2013 na een diplomatiek conflict tussen de twee landen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. I was so happy from day one when i heard that the idiot Chavez had Canser-and he was going to Cuba to get cured-well thats like going to Cuba to get money from the bank -wasn’t going to happen.Now he is rotting away in his grave after ruining his so beloved country-Now we have another idiot driving the venezuelan Bus right of the cliff of existence.

 2. Zonder enige vertraging moet deze persoon van het Eiland worden verwijderd -dit is inmenging in onze samenleving.
  gewoon Schofterig gedrag van een Consul -maar ja kijk maar naar waar Venezuela eigenlijk nog voor staat-een rammelige rotzooi van socialisme en dictatrorschap ten top.

 3. @wladimiro matos,
  Jammer genoeg dat ONZE vrijheid van meningsuiting op dit eiland sinds 2010 aan een touwtje hangt, dankzij fanatieken zoals @MM, die door gebrek aan kennis, geen “common sense”, nul-comma-nul zelfvertrouwen en/of materialisme, criminele ideologieën verdedigen. Delerium wordt, altijd uit voorbedachte raden, door extreme (criminele) leiders na indoctrinatie van hun “schaapjes” als wapen gebruikt. Zodra deze “schaapjes” emotioneel tekeer gaan, worden wij, andersdenkenden, als criminelen behandelt.

  Zoals Winston S. Churchill het zo goed vaststelt:
  “A fanatic is one who can’t change his mind and won’t change the subject.”

  Trouwens, @MM, Venezuela verkoopt nog steeds olie aan de VS, OBLAdie OBLAda life goes on!

 4. Ik denk dat dit wijf volstrekt getikt is.
  Helemaal passend in de kliek van Maduro.. Tegenstanders worden opgepakt, gemarteld en berecht. Ik snap zo’n Asje niet. Wat een zwaktebod dit figuuur.

 5. @MM
  U haalt me de woorden uit de mond. Dit wat betreft de VRIJHEID van MENINGSUITING. Zeergeleerden hebben geschreven dat
  wij op CURACAO een Cultuur van de ANGST hebben. Daarom kiezen wij altijd voor de sterkste. Overigens ik ben PRO Obama.
  WM

 6. Kan niet volgen. Petitie gaat uit van Venezuela, niet van Curacao. Ja, hij ligt toevallig hier om te kunnen tekenen, nou en? Vrijheid van meningsuiting. Prima dat Venezuela tegengas biedt aan BEMOEIZIEK USA/OBLABLAma.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -