28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe commentaar | Goochelen met cijfers

HomeMediaAmigoe commentaar | Goochelen met cijfers
Amigoe commentaar | Goochelen met cijfers
Amigoe commentaar | Goochelen met cijfers

Duizenden werknemers op Curaçao hebben hun pensioen verzekerd bij Ennia, de Amigoe incluis. Pensioenverzekeraars geven geen openheid over waar zij precies in beleggen, maar als pensioenverzekerde vertrouwen we erop dat dat gebeurt met ons belang voorop, dat het risico gespreid wordt en dat er voor investeringen gekozen wordt waarvan het hoogste rendement verwacht kan worden.

Daarbij vertrouwen we niet alleen op de goedheid van de onderneming, maar ook op het controlemechanisme van de toezichthouder, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Nu blijkt, met dank aan de bemoeienis van De Nederlandsche Bank (DNB) via het bijkantoor op Bonaire, dat Ennia een vestzak-broekzakconstructie heeft met onderhandse leningen en obligaties van zusterbedrijven en ook dat er een hoog concentratierisico bestaat, is het vertrouwen aan het wankelen gebracht. Door de in het verleden door Ennia-topmannen geuite zorgen over bestuur en financiën dringen zich ook vragen op. Niet alleen over of er straks van een onbezorgde oude dag genoten kan worden, maar ook over wat het toezicht van onze centrale bank eigenlijk inhoudt. Dit is ook in politiek Den Haag niet onopgemerkt gebleven.

Enige openheid zou op zijn plaats zijn, maar de belangrijke spelers hullen zich in stilzwijgen. Centrale Bank-directeur Emsley Tromp beroept zich bij vrijwel elke vraag van de pers op bankgeheim, maar geeft wel een twee uur durende persconferentie om zichzelf vrij te pleiten. Minister van Financiën Jardim zwijgt in alle talen.

Ennia stelt intussen de publicatie van de jaarcijfers uit en legt in een summier persbericht uit dat dit in overleg met de CBCS is gebeurd omdat de verzekeraar na de negatieve publicaties het noodzakelijk acht om de cijfers nader te beoordelen. Niet echt een geruststellend bericht. De cijfers blijven de cijfers, hoe lang je er ook naar kijkt, al kun je er wel een hoop mee goochelen natuurlijk.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. Hoop jij soms dat de waarheid niet boven tafel komt? Zet de FBI erop dan komt het binnen een paar dagen wel boven water. Dat moeten de gedupeerde gepensioneerden doen.
    Geef de schuld niet alleen aan de oude negentigjarige Ansary maar ook aan de zijn personeel die hem doelbewust hiermee hielpen. Wie weet wist de bejaarde Ansary hier niets van af. De FBI komt daar wel achter.

  2. Zojuist even gekeken. Mooi programma. Ik heb je eerste post nog een keer gelezen. Natuurlijk gaat het wel eens slecht met beleggen. Natuurlijk moet je wel eens de premies verhogen. Maar om die paar jaartjes van de 30 er dan uit te pikken en zeggen dat er gegokt wordt gaat veel te ver.

    Die jaren dat er geen premies betaald hoefden te worden zijn ook een gevolg van dat “gegok”. Kijk op de lange termijn (10-30 jaar) en doe je het dan substantieel beter dan de AEX , FTSE, DAX, CAC 40 en DJ dan ben je niet aan het gokken, maar gewoon beter.

    Als je de documentaire zelf bekijkt, durf jij dan met droge ogen te beweren dat de pensioenfondsen oplichter zijn?

    Jan belegt ANG 100,- voor jou, maakt een rendement van 10% en halt hier ANG 2,- van af. Na een jaar geeft hij jouw ANG 108,-. Dit doet hij 10 jaar achter elkaar.

    Piet belegt voor mij ANG 100,-, maakt een rendement van 20% en haalt hier ANG 8,- van af. Na een jaar geeft hij mij 112,-. Ook piet doet dit 10 jaar achter elkaar.

    Na tien jaar heeft Jan ANG 20,- verdient en Piet ANG 80,-.
    Denk jij dat ik het in mijn bolle hoofd ga halen en Piet ga betichten van oplichting en gokken. Nee, mijn conclusie is dan dat Piet beter is dan Jan en dat Piet daar ook voor beloond mag worden.

  3. Ach ja, de echte waarheid zal toch nooit boven water komen. Feit is dat er gewoon geknoeid wordt met pensioengelden en de Nederlandse overheid wil of kan er niets aan doen.

  4. Jarenlang schreven wij over de legale diefstal van pensioen- en aov-premies door onze overheden. Die premies werden niet afgedragen aan de pensioen-aov-fondsen. Regelmatig verschenen die artikelen ook (met moeite) in de Amigoe. De Diario schreef nooit over dit ongemakkelijke onderwerp. Ook in de andere lokale dagbladen was het onderwerp taboe. Iedereen wist dat er legaal (?) geroofd werd van de eigen werknemers. Eindeloos is er gesoebat bij iedereen (politiek, vakbonden en andere belanghebbenden). Opvallend en consequent doortastend onwetend was de opstelling van de Arubaanse overheidsvakbond. Als men niet beter wist, zou men de verachtelijke gedachte kunnen koesteren, dat er een glorieuze compensatie werd toegekend voor het sensationele stilzwijgen. Het is opmerkelijk dat de Amigoe thans zoveel aandacht aan dit onderwerp besteedt. Nu we toch bezig zijn, nog even een oncomfortabele vraag. Welke rol speelden de centrale banken als toezichthouder bij deze mogelijke onfortuinlijke pensioenverdwijningen? Alle LAP verzekerden in Aruba kunnen ook verdampingen van hun pensioenen met angst en beven tegemoet zien. Een lichtpuntje wie diefstal pleegt, moet er op bedacht zijn dat er ooit verantwoording zal worden geëist. Niet iedereen verkeert in de positie van Desi Bouterse, om de staatsveiligheid te redden. En daarmee tijdelijk het eigen hachje. Die tijdelijke voorsprong zal eens teniet worden gedaan en eindigen met veel misère voor de betrokkene. Dat is de wet van de remmende voorsprong. Renée van Aller&John de Vries

  5. @Kiko: waarom moet Nederland naar zich zelf kijken? Of ben jij zo’n klein kind van: “hij deed het ook.”

    Als ik vroeger thuis aan kwam als ik wat uitgevreten had met het excuus “mijn vriendjes deden het ook”, dan kreeg ik van mijn vader steevast de vraag: “als je vriendjes in de broek schijten, doe jij dat dan ook.”

    Overigens is het rendement wat het ABP de laatste 3o jaar heeft gehaald, hoger dan de stijging van de AEX.

  6. Nederland mag eerst zelf wel eens kijken naar z’n pensioen stelsel. Daar wordt ook gegokt (belegd) met miljarden van premies van miljoenen hardwerkende mensen. En als het slecht gaat met het gokken dan korten we de pensioenen van al die hardwerkende mensen toch gewoon in?

  7. Mag ik vragen wat de rol van ex-premier Ijs (PAR) bij de Ennia was? Of mag dat in dit geval niet? Had Ijs dit soort dingen niet zien aankomen of mogen wij dat niet vragen? Het is opvallend stil hierover.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties