33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Bustarieven 1 januari omlaag

HomeMediaAmigoe | Bustarieven 1 januari omlaag
Bustarieven omlaag | Foto Koos Nienhuis
Bustarieven omlaag ivm brandstofprijzen | Foto Koos Nienhuis

WILLEMSTAD — Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft de verlaging per 1 januari van bustarieven, conform een beslissing van de Raad van Ministers, gisteren aangekondigd.

De tarieven in het stadsdistrict gaan van 1,95 naar 1,90 gulden per rit. Van Otrobanda naar het derde district kost 3,50 gulden, een verlaging van 10 cent. Personen die binnen het tweede district reizen betalen 2,45 gulden per keer, dus een verlaging van 10 cent.

Een ritje in het derde district gaat van 1,95 naar 1,90 gulden. MEO benadrukt dat het hier de maximale tarieven betreft, wat betekent dat een buschauffeur altijd minder kan vragen per rit, maar nooit meer.

“De verlaging heeft te maken met het feit dat de gemiddelde brandstofprijs in de tweede helft van het jaar (1,147 gulden) lager is dan die in de eerste helft (1,272 gulden)”, aldus het ministerie.

MEO gebruikt de gemiddelde brandstofprijs om de brandstofkosten te calculeren. De laatste keer dat de tarieven voor kleine en middelgrote bussen met toestemming van de ministerraad werden aangepast, was afgelopen juli. De ministerraad is toen ook akkoord gegaan met het voorstel om de tarieven om de drie maanden aan te passen, op basis van de brandstofprijzen van de voorgaande drie maanden.

Een stijging of daling van de tarieven had dus afgelopen oktober ingevoerd moeten worden. De reden om dit niet te doen is niet duidelijk. Mariela Olaria van MEO en Giovanni Decaster, voorzitter van STU, de belangenvereniging voor chauffeurs van kleine bussen, waren niet bereikbaar voor commentaar.

Decaster verklaarde tegenover de krant Extra het te betreuren dat MEO hen niet over de tarievenverlaging had geïnformeerd, terwijl de partijen nauw met elkaar samen zouden werken. Tevens kregen zij te horen dat de resultaten van een onderzoek naar de bustarieven eerst afgerond moest worden, en dat de tarieven daarom in oktober niet zijn aangepast.

De belangenvereniging gaf eerder aan de Amigoe aan, er de voorkeur aan te geven de tarieven steeds aan te passen bij een stijging of daling van de dieselprijs. Soab-onderzoek De onderhandelingen over de tarieven begonnen na stakingen van de chauffeurs, die later tijdens een algemene ledenvergadering van de STU ook nog hun eigen ‘rechtvaardige tarieven’ vaststelden. De STU is toen overeengekomen dat een ritje variërend per district tussen de 2,00 en 2,75 gulden moet kosten.

Zoals deze krant eerder uitgebreid berichtte, is de ministerraad in juli ook akkoord gegaan met het voorstel om de Stichting overheidsaccountantsbureau (Soab) een onderzoek te laten uitvoeren naar het aantal ritten dat een bus per dag rijdt, de afstand die de bussen rijden en het aantal passagiers die zij vervoeren.

Het onderzoek naar alle factoren is op 7 september jongstleden gestart en zou drie maanden in beslag nemen. Dit onderzoek bevindt zich in de laatste fase, aldus MEO in het persbericht.

“Zodra het onderzoek gereed is, zal dit gecommuniceerd worden met de betreffende sector.”

Het doel van het onderzoek is om tot een vast tarievencalculatiemodel voor kleine bussen te komen, dat ten voordele zal zijn van zowel de buschauffeurs als de klanten. De eerste fase hiervan is door een groep studenten onder leiding van de Soab gedurende ongeveer een maand uitgevoerd. Zij reden hiervoor de hele dag mee in de bussen en betaalden in verband hiermee net als de gewone burger ook de vereiste bustarieven voor elk rit die zij voor het onderzoek maakten, verduidelijkte Olaria eerder aan de Amigoe.

Zij voegde toen toe dat het rapport over dit onderzoek volgend jaar gereed zou zijn en dan wordt ook het nieuwe model ingevoerd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties