Amigoe | Brand op Isla-terrein in leiding brandstofdistributie

Brand op Isla-terrein in leiding brandstofdistributie

Brand op Isla-terrein in leiding brandstofdistributie

WILLEMSTAD — Menig passerend automobilist heeft vanochtend omstreeks 9.00 uur brand en zwarte rookontwikkeling kunnen observeren op het terrein van de Isla-raffinaderij. Deputy general manager van de Isla,

Karel van Haren, laat over de oorzaak daarvan weten dat een ‘kleine lekkage van asfalt in de leiding van de centrale brandstofdistributie vlam vatte’.

“Gelukkig is iedereen ongedeerd en heeft onze brandweerafdeling na ongeveer tien tot vijftien minuten blussen, het sein brandmeester kunnen geven”, aldus Van Haren. Hij licht toe dat men vanochtend de bewuste brandstofleiding van de ‘New Asphalt Burning System’ NABS-installatie in gebruik wilde nemen en dat zich toen de kleine lekkage van asfalt – dat voor de raffinageprocessen verstookt wordt – voordeed.

“Nadat de oorzaak was geïsoleerd en de brand geblust, kon de productie worden voortgezet. Omdat er meerdere brandstof-distributieleidingen voorhanden zijn, is er dus geen sprake van een ‘shut-down’ van de raffinaderij. Men is op verbranding vanuit een andere leiding overgestapt, waarmee stookolie gedistribueerd wordt, waarop nu gestookt wordt”, aldus Van Haren.

De Deputy general manager licht verder toe dat van het incident op het terrein van Isla-raffinaderij een melding zal uitgaan – conform een geldende meldingsplicht naar de overheid toe – naar het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). “Wij hebben inmiddels al een onderzoek ingesteld dat nader dient uit te wijzen hoe dit heeft kunnen plaatsvinden”, aldus Van Haren.

Henk Pasman geeft als bezorgde burger een overzicht van hetgeen hij tijdens de brand heeft geobserveerd. Hij stelt dagelijks vanaf Grote Berg naar Zeelandia te rijden en dat hij deze ochtend al op grote afstand zwarte rookontwikkeling zag. “Ik dacht in eerste instantie dat het brand van een huis zou betreffen, maar eenmaal bij de rotonde van Palu Blanku aangekomen, nam de zwarte rookontwikkeling in de lucht af. Bij het naderen van de Julianabrug – omstreeks 09.15 uur bleek de rookontwikkeling duidelijk laag aan de grond te zijn en vanaf het Isla-terrein te komen. Wat mij toen opviel was dat de rook uit de schoorstenen een andere kleur had, alsof er iets in het productieproces gewijzigd was”, aldus het verslag van Pasman.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Brand op Isla-terrein in leiding brandstofdistributie

  1. Zwarte rookontwikkeling op het terrein van de Isla? Nou en?
    Meldingsplicht naar de Overheid i.c. het Ministerie van Gezondeheid, Mlieu en Natuur? Nou en?
    Een “kleine” lekkage in een NEW Asphalt Burning System’ ?? Nou en?
    Hoeveel bedrijven heeft deze klucht?? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *