26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 03:02

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Politiek Amigoe | Beleid schuldhulpverlening in de maak

Amigoe | Beleid schuldhulpverlening in de maak

 Beleid schuldhulpverlening in de maak
Beleid schuldhulpverlening in de maak

WILLEMSTAD — Om armoede onder het werkend deel van de bevolking aan te pakken, werkt minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) aan een beleidsplan voor schuldhulpverlening.

Curaçao kent op dit moment geen wetgeving voor schuldsanering. Dat zei de PS-minister deze week tijdens een bijeenkomst van de partij in Hòfi Bill.

Wanneer iemand zijn schulden niet meer kan betalen zou deze bij een schuldhulpverlening terecht kunnen. Via een schuldhulpverlener zou hij dan in een ‘minnelijk schuldentraject’ terechtkomen. In een minnelijk schuldentraject probeert de schuldhulpverlener tot een regeling te komen met de schuldeisers. In Nederland leven personen die bij de schuldhulpverlening aankloppen vervolgens 36 maanden van de bijstandsnorm en wordt de rest van hun inkomen opzij gezet voor de schuldeisers.

Om in aanmerking te komen voor een schuldregeling moet eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo mogen personen geen nieuwe schulden maken en moeten vaste lasten op tijd worden betalen. Cliënten moeten een schuldregelingsovereenkomst tekenen en dienen de maximale afloscapaciteit in te zetten voor de aflossing van de schulden. Schuldhulp is gratis. Ook volgen cliënten een budgetcursus. Daarin zet de cliënt samen met een hulpverlener al zijn inkomsten, uitgaven en schulden op een rij.

Uitkering

Dat iemand een uitkering krijgt is volgens Larmonie-Cecilia nergens om zich voor te schamen. “De uitkering is een overbrugging tot men een baan vindt.” De minister ergerde zich al jaren aan het feit dat uitkeringstrekkers uren in de rij moesten wachten om hun overheidssteun bij de bankbalie te kunnen ontvangen. Laatdunkende opmerkingen werden hen niet bespaard. “Vaak kregen ze de vraag waarom ze niet werken voor hun voeten geworpen. Onnodig en onmenselijk”, volgens Larmonie-Cecilia. Daarom initieerde ze het project waarbij de uitkeringstrekkers een pinpas van de huisbankier kregen. “Niemand hoeft te weten dat je een uitkering krijgt.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. graag wil ik weten hoeveel mensen hun bankpasje hebben opgehaald en hoeveel niet.
  wanneer is de koppeling gemaakt tussen de uitkering en loon aan derden bij de belastingdienst.
  hoeveel mensen krijgen een uitkering en op welke gronden( niet voldoende opgeleid, jonge moeders, etc)
  is er een vermogen toetst?

 2. Als deze Wabane nu toch wat goeds wil doen . laat ze dan de wet veranderen op curacrim wat betreft rente hoogte vaststeling ( zelfde als in NL niet hoger dan 19%) persoonlijke leningen. Vrij spel hier voor leenbanken, mogen niet hoger dan vastgestelde rente BVCS 27% rekenen, maar er zitten erbij die 300% rekenen. laat zij daar maar eens iets aan doen, maar dan schopt ze natuurlijk tegen verkeerde beentjes aan, dus maar ff nieyt zal ze denken, Populisten gelul om kies stemmetjes te krijgen, wat een bijdehand zeg ! Ze kan beter in de Punda de aktie voor iedereen gratis werkgereedschap in plaats van dooie leugens rond te bazuinen.

 3. @Jos, laten we niet overdrijven. Bij deze mevrouw is het heel veel van copy paste zoek “Nederland” vervang “Curacao” wij mogen toch enige creativiteit van onze bestuurders verwachten? Het enige wat blijkt is dat zij de sneltoetsen in windows weet te vinden.

 4. “Dat zei de PS-minister deze week tijdens een bijeenkomst van de partij in Hòfi Bill.”

  Niks anders dan populisme. Waarom geen persconferentie en dit met hard copy aankondigen? Neem dit alvast met een paar kilo’s zout.

 5. Voeg aan de wet toe dat voor een beroep op schuldhulpverlening wel Ipod, Ipad en Iphone moeten worden ingeleverd en er niet meer dagelijks voor tientallen gulden aan nummertjes mogen worden gekocht bij de vele loterijboeren.

 6. Hier kan Omayru veel van leren. Chapeau voor deze standvastige minister.
  Niet lullen maar poetsen, chapeau!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties