Amigoe | Asjes: ‘Wiels is geen ambtenaar’

Asjes: ‘Wiels is geen ambtenaar’

Preier Ivar Asjes: ‘Marvelyne Wiels is geen ambtenaar’

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes (PS) wacht tot de openbare Statenvergadering om daarin tekst en uitleg te geven en zeker ook zijn mening over het rapport van Ombudsman Alba Martijn over de gang van zaken in het Curaçaohuis en het handelen van gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS).

Wel heeft de ministerraad op één punt in het rapport om juridisch advies verzocht. Volgens de Ombudsman is Wiels een hoge ambtenaar en valt ze daarmee onder de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA). Volgens de premier is Wiels een hoge politiek benoemde functionaris en valt zij hier niet onder.

“Zo’n functionaris moet een screening ondergaan en een eed afleggen.”

Als gevolmachtigde minister vertegenwoordigt Wiels de Curaçaose regering in Nederland en ze moet daarbij aan drie criteria voldoen: volgt ze de instructies van de regering, functioneert ze in de Rijksministerraad en voert ze haar werk voor de Curaçaose gemeenschap in Nederland naar behoren uit. “

Op die criteria wordt de minister beoordeeld. Niet op roddel en achterklap”, aldus de premier tijdens de wekelijkse persconferentie.

Opmerkelijk

Hoewel hij geen voorschot wil nemen op de Statenvergadering, wil de premier wel kwijt dat hij het opmerkelijk vindt dat in zes jaar tijd alleen het rapport over Wiels is gepubliceerd op de website van de Ombudsman, terwijl ze in die periode toch meer rapporten heeft opgemaakt. Zoals bekend is aan de ambtstermijn van Martijn een einde gekomen en zal er een opvolger benoemd worden.

De Ombudsman heeft het recht een onderzoek in te stellen, erkent de premier. Maar waarom moet een Ombudsman die werkzaam is op Curaçao, een onderzoek instellen naar een politieke functionaris die in Nederland werkt voor de Curaçaoënaars daar? Ook dat is volgens Asjes opmerkelijk.

“Instituten mogen onderzoek doen en hun mening hebben, maar wij als ministerraad mogen ook zeggen wat we van het rapport vinden en dat zal ik ook doen tijdens de Statenvergadering, mét de bijbehorende documenten.”

Vorige week werd het kort geding behandeld dat Wiels had aangespannen tegen Martijn en waarin de gevolmachtigde minister eiste dat het rapport niet openbaar gemaakt werd. Wiels werd hierin echter niet-ontvankelijk verklaard en het rapport is inmiddels gepubliceerd.

Bron: Amigoe
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

14 Reacties op “Amigoe | Asjes: ‘Wiels is geen ambtenaar’

 1. Renée van Aller

  Onze excuses hoort bij marineschepen.

 2. Renée van Aller

  Wij zien geen geruststellende reactie van de betrokken Nederlandse ministers, noch van de Koninkrijksregering of het parlement. Hoe kan dat? Zelfs niets van de eigen regeringen. Wij vinden dat zeer mager. Een oprecht en geharnast onderbouwd antwoord zou ons gerust stellen. Komkommertijd en bezuinigingen? Defensie zou er toch wat bij krijgen? Dus misschien zijn de eilanden nog te verdedigen? Maar wil Nederland dat wel. Zou annexatie niet prima uitkomen? Renée van Aller&John de Vries

 3. stanley Held

  Beste heer Asjes, u slaat echt hier de plank falikant mis. Het feit dat u een door u aangestelde ombudsvrouw aanvalt zegt al veel. Ik heb de indruk dat u taken van dit orgaan heeft onderschat. Begin als eerste de bevolking uit te leggen wat daadwerkelijk haar taak is en was. U weet drommels goed dat ze naar eer en geweten heeft gehandeld. Uw politiek functionaris werkt in Nederland. Het probleem lag en ligt daar. Terecht moet zij daar een onderzoek instellen. Wij leven in een open democratische samenleving. Naar mijn mening heeft de ombudsvrouw correct gehandeld. Het is een publiekgeheim dat er raare dingen gebeurde in het Curaçaohuis. Terecht dat er een onderzoek moet worden ingesteld. Waar was of bent u bang voor. Onder normale omstandigheden had u afstand moeten nemen. Blijkbaar speelt er hier meer als wij denken. De tijd zal het leren. In een beschaafd land had het rapport zonder tussenkomst van een rechter gepubliceerd moeten worden, nu hebben jullie de zaak verloren en dan nog treineert u de zaak. Dit echt een bewindsman onwaarrdig. Denkt u dat wij passief zullen toekijken? De strijd begint nu pas. De onderste steen zal boven water komen.

 4. Heer Asjes,
  Maak dat de kat maar wijs. Hoe lang gaat u door met deze dame?
  Wat weet ze van u?

 5. de Minister-Prres heeft gelijk, hij heeft eerst de screening af gewacht.
  dit rapport is ingeschreven bij de griffier van het land en opgelegd.
  deze screening en alle andere rapporten zie onderstaande waren binnen 3 weken geregeld door de VDC, belastingdienst, zakelijke belangen enz. toen is pas de voordracht om te benoemen aan de GvC aangeboden

  gaarne het screening rapport van de gevolmachtige Minister dan die is gemaakt door VDC oh wacht even Nederland had dat gedaan toch? Maar in de landsverordering staat toch dat het VDC dat moet doen.

  ook graag het belasting verleden van de Minister.
  kijk toen we de MFK het vuur aan de schenen legde omdat de screening niet klopte moet het nu natuurlijk ook zo zijn dat we de screening van Mever Wiels zien en haar gezinsleden.

  waarschijnlijk komt die screening achteraf, twee jaar te laat.

 6. Don nadie Asjes het gaat niet over de unbudsman. De ombudsman zit niet in de verdachtenbankje.
  Het gaat over doña nadie wiels. Nogmaals, het gaat over CHUPACABRA wiels. Richt pijlen in haar richten.

  En opositie vraag en publiceer een overzicht van de kosten van het verhuizen van het Curacaohuis. Doe je werk aub. Ik smeek jullie. Doe iets.

 7. Wanneer wordt er eens door de rst van het kabinet ingegrepen???
  deze looser met zijn fraudelientje moet maar eens oprotten.

 8. Henriques

  Zowel Asjes als ms Frauduleus zijn verantwoordelijk voor de chaos en onbegrip wat een GVM en PM nu werkelijk inhoudt.
  Misschien kunnen ze beiden opdonderen en wel door een door deze lachwekkende statenleden ingediende motie v wantrouwen. Maar daar zijn ze allemal te laf voor. Baantjesjagers en zakkenvullen ziedaar de regering van ons dushi korsow. Schaamteloze vertoningen van figuren aan wie je je huisdier niet eens toevertrouwd en dat heeft het mandaat van de bevolking gekregen.

 9. Henriques

  Echt een kop van jut die tante.

 10. Henriques

  Wat een stupid joker die Asjes. Onderzoek naar iemand die in Ned. woont.
  Die frauduleuze tante zit daar wel namens Curacao en wordt haar salaris en overige braspartijen wel door deze burgers opgehoest.
  Gauw oplazeren allebei.Ik heb de grootste walging voor Rosaria en zijn waardeloze zwijg-club. Nix driemaal nix.

 11. Asjes moet gewoon heel snel oprotten met zijn (meer dan vriendin) Wiels.

  of moeten we de beerput echt open trekken want er is nog veel meer te melden over Asjes en zijn omkoop praktijken.

 12. hahahahaha…..hoezo aandacht verleggen….hahahaha

 13. Kijk, dat is de richting die Asjes kiest. De ombudsman als verdachte neerzetten en Wiels boven alle verdenking verheffen. En het volk, het zucht voort…..

 14. Alfons Grim

  de man blijft zich maar onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid en blijft maar zand in de raderen strooien en verwaaring zaaien

  een onderzoek instellen naar een politieke functionaris die in Nederland werkt voor de Curaçaoënaars daar? Ook dat is volgens Asjes opmerkelijk.

  niets opmerkelijks aan! zij vertegenwoordigt ons en gooit onze naam te grabbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *